SVE UZELI ZA SEBE

‘Zamislite da je ovo cjepivo, nastao bi opći kaos‘: SAD kupio kompletnu zalihu lijeka za Covid

‘Ovo nam možda pokazuje što nam tek slijedi‘, upozoravaju vodeći eksperti
Donald Trump i bočica remdesivira
 Mandel Ngan

Sjedinjene Američke Države pokupovale su praktički kompletnu globalnu zalihu remdesivira, jednog od lijekova koji se pokazao učinkovit u liječenju Covida-19. Konkretno, iduća tri mjeseca neće biti "ni doze"za bilo koju drugu državu na svijetu, piše Sarah Boseley za britanski Guardian.

Ovaj sebični potez američke administracije izazvao je ogorčenje, ali i strah stručnjaka i aktivista diljem svijeta koji se boje da bi se ista stvar mogla ponoviti u slučaju kada bude otkriveno/proizvedeno prvo efikasno cjepivo za koronavirus. Naime, ovo nije prvi put da je Trumpova administracija pokazala da je itekako spremna ponuditi više, ili na bilo koji drugi način eliminirati druge države kada je u pitanju nabavka lijekova ili zaštitne opreme.

- Oni trenutno imaju pristup gotovo svim zalihama remdesivira, a za Europu nije ostalo ništa - kazao je dr. Andrew Hill, znanstvenik sa Sveučilišta Liverpool.

Remdesivir je prvi lijek koji je američka agencija za lijekove odobrila za korištenje u liječenju Covida-19. Proizvodi ga tvrtka Gilead, a pokazalo se da pomaže u bržem oporavku od bolesti izazvane koronavirusom. Prvih 140.000 doza raspodijeljeno je bolnicama diljem svijeta, između ostalog, kako bi se ispitao i učinak lijeka, a Trumpova administracija sada je kupila više od 500.000 doza. Riječ je o kompletnoj količini koju će Gilead proizvesti u srpnju, te 90 posto onoga što će proizvesti u kolovozu i rujnu, piše Guardian.

- Predsjednik Trump sklopio je sjajan ugovor kojim je osigurao da će Amerikanci imati prvi lijek odobren za liječenje Covida-19. Koliko god je moguće, želimo osigurati da svaki američki pacijent koji treba remdesivir i dobije taj lijek. Trumpova administracija radi sve što je moguće da sazna čim više o lijekovima koji mogu spasiti život i da ih osigura za Amerikance - rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

Terapija košta 3200 dolara

Ovaj je lijek inicijalno bio namijenjen liječenju ebole, ali nije se pokazao efikasnim. Prosječna terapija za liječenje Covida-19 pak zahtijeva oko 6 doza, koje zajedno koštaju 3200 američkih dolara.

Ovaj dogovor Bijele kuće i Gileada postignut je nakon što je postalo jasno da je epidemija koronavirusa u SAD-u opet izvan kontrole. Anthony Fauci, vodeći američki imunolog, u svojem je govoru pred Senatom rekao da će stvari postati još mnogo gore.

- Mi idemo u pogrešnom smjeru. Prošlog tjedna SAD je imao dnevni rast i do 40.000 slučajeva zaraze, a ja se ne bih iznenadio kada bi se ta brojka popela i na 100.000 dnevno, pod uvjetom da ne dođe do nekog preokreta. Ne znam koliko će ljudi umrijeti, ali mogu vam jamčiti da će biti vrlo uznemirujuće - nije okolišao Fauci.

Prema podacima stranice Worldometer, u SAD-u je koronavirusom trenutno zaraženo više od 2,7 milijuna ljudi, dok će broj preminulih noćas zasigurno prijeći 130.000. U obje kategorije Amerikanci su uvjerljivo ispred Brazila, druge zemlje na neslavnoj listi.

Pojava novih žarišta zaraze i novi ulazni trend u broju slučajeva neke je savezne države natjerao da ili uspore otvaranje, ili se vrate nazad na neki oblik "lockdowna". Među njima su Arizona, Texas, Florida i Kalifornija, odreda veće države.

Kao što je rečeno na početku, ovo kupovanje remdesivira nije prvi put da su Amerikanci "skočili ispred reda". Tijekom cijele pandemije Trumpov moto "Amerika prva" bio je i modus operandi njegove administracije. Tako je još u svibnju francuski proizvođač Sanofi rekao da će SAD prvi dobiti pristup njihovom cjepivu ako se pokaže da djeluje.

- SAD očekuje da ako pomognu u proizvodnji cjepiva da ga i prvi dobiju - rekao je tada izvršni direktor firme Paul Hudson i time navukao na sebe otvoreni bijes francuske vlade, zbog čega je hitro povukao izjavu.

'Zamislite da je ovo cjepivo'

Osim toga u nekoliko navrata SAD je kupio zalihe zaštitne opreme čiju su kupnju maltene već dogovorile države zapadne Europe, samo da bi ostale kratke jer su Amerikanci ponudili više.

Kanadski premijer Justin Trudeau već je upozorio na negativne posljedice prakse u kojoj Amerikanci stalno ponude više od svojih saveznika.

- U interesu obje države je da radimo zajedno kako bismo sačuvali zdravlje naših građana - poručio je Trudeau.

No, čini se da je njegov apel pao na gluhe uši. Tržište remdesivira Trump je očito monopolizirao u narednim mjesecima. Učinak ovog lijeka pozorno se prati već pet mjeseci, praktički od samog početka pandemije, a ipak ne postoji nikakav mehanizam koji bi omogućio njegovu nabavku izvan SAD-a.

- Zamislite da je ovo cjepivo. Ovo bi bio potpuni kaos. No, ovo nam možda pokazuje što nam tek slijedi.

Efekt remdesivira je u tome da pomaže pri bržem oporavku pacijenata, što znači da se brže oslobađaju nužni kreveti za nove pacijente i tako smanjuje pritisak na zdravstveni sustav. No, za razliku od vrlo jeftinog i široko dostupnog steroida deksametazona, za remdesivir još nije dokazano da može znatno doprinijeti šansama za preživljavanje kod najugroženijih pacijenata. Zalihe deksametazona nitko nije ni dosad pokušao pokupovati, naprosto jer za tim nije bilo potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:24