IRAJ HARIRCHI

ZAMJENIK MINISTRA ZDRAVSTVA OBOLIO OD KORONAVIRUSA, DAN RANIJE BIO JE NA TV-u Uvjeravao je da je situacija pod kontrolom, a znoj ga je oblijevao

 
 youtube screenshot

Iraj Harirchi, zamjenik ministra zdravstva Islamske Republike Iran, pozitivan je na koronavirus, objavila je novinska agencija ILNA. Dužnosnik je, prenosi agencija, u karanteni. U Iranu je dosad zabilježeno 95 dijagnosticiranih slučajeva infekcije virusom COVID-19, a 15 je ljudi dosad umrlo.

Ironično, dan ranije Harirchi se pojavio na državnoj televiziji i objašnjavao kako je situacija pod kontrolom i da nema razloga panici. Dok je govorio, zamjeniku ministra znoj je oblijevao lice, cijelo vrijeme maramicom se brisao.

Vladajući je režim odbio zatvoriti sveti grad Qom koji se smatra središtem krize u toj državi, čime se riskira dodatno širenje koronavirusa.

Prema službenim podacima, što se tiče broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, Iran je najgore pogođena bliskoistočna zemlja. Daily Mail piše da postoje sumnje da spomenute brojke nisu realne te da poginulih i oboljelih ima još više. Jedan je dužnosnik u srijedu ustvrdio da je u Qomu umrlo 50 ljudi.

Glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei opovrgava da je u Qomu od koronavirusa umrlo najmanje 50 ljudi, piše ANSA.

- Nitko nema pristup najnovijim informacijama i lažne vijesti mogu biti rezultat krive dijagnoze. Naime, ponekad su simptomi koronavirusa isti kao i kod gripe - rekao je glasnogovornik i dodao da će najnovije informacije biti objavljene za nekoliko sati.

Sveti grad Qom važna je lokacija za šijite i u njega dolaze vjernici iz cijelog Bliskog istoka.

S obzirom na ozbiljnost situacije u Iranu po pitanju koronavirusa, više susjednih država uvelo je niz zaštitnih mjera. Turska je zatvorila granicu s Iranom i obustavila letove iz te zemlje ne bi li spriječila širenje koronavirusa, željeznički i cestovni promet prekinut je jučer, a i vlada u Kabulu privremeno je zabranila putovanja iz Afganistana u Iran i obratno.

Pakistan je u nedjelju izvijestio da zatvara granicu s Iranom zbog straha od koronavirusa, a Kuvajt je zabranio ulazak svim brodovima iz Irana "do drukčije odluke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:28