RASIZAM

'ŽAO MI JE, U ZATVORU SAM SPOZNAO NEKE STVARI, VIŠE NIKOGA NE MRZIM' Ekstremist koji je ove godine šokirao Italiju slomio se pred sucem i sve priznao

 
Luca Traini
 Stringer / REUTERS

Talijanski ekstremist koji je u veljači upucao šest afričkih migranata na sudu je priznao krivicu, iskazao kajanje, te je osuđen na 12 godina zatvora.

Luca Traini
(29) 3. veljače prošle godine sjeo je u svoj automobil, vozio se centrom grada Macerata i pucao u sve koji su drugačije boje kože. Srećom, nitko nije poginuo, ali šestero osoba iz Nigerije, Malija i Gane završilo je u bolnici s prostrijeljenim ranama. Policija ga je uhvatila na glavnom trgu, a prije uhićenja izašao je iz automobila zaogrnut talijanskom zastavom i fašistički salutirao.

Kao povod za njegov ubilački pohod naveo je ubojstvo tinejdžerke Pamele Mastropietro za koje je osumnjičen nigerijski migrant. Innocent Oseghale osumnjičen je za ubojstvo, silovanje i dilanje droge, ali Afrikanac je na sudu rekao da je nevin, te da je tinejdžerka umrla od predoziranja.

- Želio sam samom pravdu za Pamelu - rekao je Traini na sudu nakon čega je izvadio papirić i počeo čitati s njega.

- Žao mi je zbog svega što sam učinio. U zatvoru sam shvatio neke stvari, prije svega da je boja kože apsolutno nebitna. Ne osjećam više mržnju prema nikome - rekao je Traini ispred suca.

- Ljudi misle da sam bolesnik, da sam lud... Ali to nije istina, samo sam imao teško djetinjstvo.

Pucnjava u Macerati dogodila se samo mjesec dana prije talijanskih izbora usred žučne rasprave o migrantskoj politici. Od 2014. godine u Italiju je stiglo oko 600.000 afričkih migranata i ta brojka poslužila je kao vjetar u jedra antimigrantskoj Salvinijevoj Ligi da postane druga najjača stranka na Apeninima i formira vladu s pokretom Pet zvijezda.

Čak je i Traini imao nekakvih političkih ambicija u Ligi, ali to je vrlo brzo neslavno propalo. Nažalost, nakon toga nije odustao nego se okrenuo nekim neonacističkih grupama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53