HIBRIDNI RAT

ZAPANJUJUĆA PLJUSKA PUTINU SAMO DAN UOČI POČETKA OPERACIJE OD KOJE JE STREPILO POLA EUROPE U Kremlju se sve treslo od predsjednikova bijesa

 
 REUTERS

U Rusiji je danas poslijepodne zavladalo potpuno ludilo. Naime, suludi i uznemirujući anonimni telefonski pozivi o postavljenim bombama na mnogim javnim površinama u 17 gradova, uključujući i Moskvu, potresli su Rusiju.

Brojni anonimni telefonski pozivi upozoravali su na postavljene bombe na kolodvorima, tržnicama, aerodromima, fakultetima, u školama, trgovačkim centrima, televizijskim redakcijama i državnim ustanovama, pa čak i na Crvenom trgu u Moskvi.

Svi su lažni

Neslužbene informacije iz sigurnosnih službi govore da se "s obzirom na golemu količinu poziva, svi oni mogu s velikom dozom sigurnosti smatrati lažnima". Stručnjak za obavještajni i propagandni rat Andrej Masalovič izjavio je za portal dnevnog lista Moskovski komsomolac da je riječ o jakom hakerskom napadu kao novoj metodi specijalnog rata i pokušaja destabilizacije političke i sigurnosne situacije u zemlji. Informatički stručnjaci kažu da su pozivi obavljeni IP telefonijom.

Usprkos tome, u svim je gradovima provedena evakuacija. Vrlo je vjerojatno da se Rusija našla na udaru hakera jer je, kako pišu ruski mediji, sve izvedeno tehnološki besprijekorno i odbacuje se sumnja na nekog luđaka, premda ti pozivi ni izdaleka ne mogu biti beznačajni, pa ni bezopasni. Iz Kremlja nisu puno komentirali bizarnu situaciju, samo su rekli da pitanje o pozivima treba uputiti sigurnosnim službama koje obavljaju sve potrebne izvide i radnje. Policija i vojska detaljno su pregledavale sva mjesta u potrazi za bombama, a do zaključenja ovog teksta moskovski su mediji javljali da nigdje nije pronađena niti jedna postavljena naprava.

Anonimni pozivi

Samo u Moskvi je evakuirano više od 50 tisuća ljudi. Ruski su mediji naveli da se "anonimni pozivi" javljaju već od 10. rujna, ali je kulminacija nastupila jučer kad je samo u Moskvi bilo više od 30 upozoravajućih poziva te još mnogo u čak 12 gradova diljem Rusije. Kako javljaju ruski mediji, pozivi o postavljenim bombama od nedjelje 10. rujna do jučer zabilježeni su, osim Moskve, u Petrozavodsku, Irkutsku, Abakanu, Tomsku, Saratovu, Jakutsku, Habarovsku, Permi, Čeljabinsku, Ufi, Omsku, Vladivostoku, Magadanu, Krasnojarsku, Ekaterinburgu, Novosibirsku te na dalekoistočnom otoku Sahalinu. Cilj su uvijek bila mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi: kolodvori, šoping-centri, aerodromi.

U Moskvi su evakuirani Kazanski, Lenjingradski i Kijevski kolodvor te trgovački centar GUM koji se nalazi na Crvenom trgu, zatim Kapitolij, Metropolis, Gorod, Festival, Ščolkovo, Afimol, Varšavski, Koževnik, Medicinski fakultet Sečenova, Ekonomski fakultet Plehanova, Fakultet međunarodnih odnosa te Akademija Ministarstva pravosuđa. Moskovski mediji ističu da je evakuacija prošla bez većih problema i nije nastala panika zbog enormnog broja mjesta na kojima se provodi.

Nema preciznih informacija o tome kako su dolazili pozivi, ali ono što je poznato jest da je bila riječ o unaprijed snimljenim glasovnim porukama koje su poslane preko internetske telefonije. Jedna od njih je snimljena u gradu Ufi te je jučer bila objavljena na ruskoj nacionalnoj televiziji. "Eksplozivna naprava je postavljena u zgradi. Evakuirajte ljude, pozovite ekipe za demontiranje bombi i imajte na umu: ovo nije vježba. Jeste li me shvatili?"

Nakon ovakve poruke sasvim je jasno da si niti jedan gradonačelnik ne bi dopustio da poziv shvati kao neslanu šalu. Sigurnosni izvor rekao je prokremaljskim novinama Komsomolska pravda da su prevare rezultat kibernetičkih napada koji su organizirani u Ukrajini, no za to nisu dani nikakvi argumenti. Inače je uobičajeno da se Moskva i Kijev optužuju kad god dođe do ovakvih situacija. Jedan od IT stručnjaka za sigurnost izjavio je, pod uvjetom anonimnosti, da je riječ o napadu koji dolazi izvan zemlje. Guverner Stavropolja rekao je kako je to telefonski napad te da je došao izvana, a jedna telefonska kompanija objavila je da se radi o "međunarodnom virtualnom operatoru".

Uzbek se raznio

Podsjetimo da je 3. travnja ove godine izveden teroristički napad u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu gdje se raznio bombaš samoubojica, Uzbek Akbaržon Džalilov. Tada je poginulo devet ljudi, a ranjeno ih je više desetaka.

Ova je operacija zasigurno izazvala izuzetno veliku zabrinutost u političkom vrhu Moskve koja je proteklih mjeseci uživala u informacijama iz Sjedinjenih Država u kojima se baš njihove stručnjake optuživalo da su izravno utjecali na rezultate predsjedničkih izbora 2016. godine. Stoga je više nego jasno da će se Kremlj upustiti u ozbiljnu operaciju koja će za cilj imati otkrivanje krivca, a ako to stvarno bude Ukrajina, nije isključeno da dođe i do zaoštravanja odnosa koji su se u posljednje vrijeme smirili i na vojnom planu.

Težak šamar Putinu dan prije vojne vježbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je bio jedan od najljućih ljudi na svijetu. Uz njega su sigurno sjedili ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera general Genadij Gerasimov. Upravo je ovaj posljednji osmislio hibridni model ratovanja te ga primijenio u Ukrajini, a sada se sam našao na udaru tog modela.

Pitanje koje ih je patilo bilo je tko je krivac, a još više ih je mučila činjenica da je napad pogodio srce Rusije, Crveni trg, točno dan prije početka najvećih vojnih vježbi koje se održavaju svake četiri godine - "Zapad 2017.". Održat će se u Bjelorusiji i Kaliningradu, a navodno će se vježbati obrana, iako neki obavještajni izvori govore da je riječ o operaciji napada na Baltik.

Stoga ovako snažan kibernetički napad na Rusiju upravo dan prije početka "Zapada", koji je trebao pokazati nadmoć ruske armade na Baltiku te snagu pred kojom bi trebao pokleknuti i NATO, predstavlja izuzetno vruć šamar kako Putinu tako i Gerasimovu. Time je zapravo sav pozitivan utjecaj koji je Zapad trebao imati na rusku i globalnu javnost poništen i dovedena je u pitanje opravdanost te vježbe. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:39