PAD HARVEYJA WEINSTEINA

ZAPANJUJUĆI DETALJI: RAZOTKRIVENA OBAVJEŠTAJNA HOBOTNICA FILMSKOG MOGULA Agenti Mossada špijunirali glumice i novinare koji su ga htjeli prokazati!

 REUTERS

Čitava jedna obavještajna hobotnica, sastavljena od odvjetnika, špijuna i bivših tajnih agenata Mossada, punih je godinu dana radila na tome da prikupi dokaze protiv žena koje je Harvey Weinstein zlostavljao, da ih zastraši i spriječi u namjeri da ga javno prokažu.

Kako The New Yorker donosi u najnovijoj šokantnoj istraživačkoj priči, moćni je hollywoodski producent, koji je drmao američkom filmskom industrijom i prikazivao se velikim umjetnikom i mecenom, krajem prošle godine unajmio privatne tvrtke koje se bave sigurnošću samo s jednim ciljem - da zaustave poplavu iskaza žena koje je silovao, pipkao ili maltretirao.

Black Cube

U konačnici nije uspio i nakon što ga je u mjesec dana više od 50 žena optužilo za zlostavljanje Weinstein je pao, izbačen je iz svoje kompanije i javno osramoćen, ali dokumenti kojih se dokopao The New Yorker pokazuju kako su stvari mogle ispasti potpuno drugačije.

Među tvrtkama koje je unajmio bile su Kroll, velika multinacionalna kompanija koja se bavi korporativnom sigurnošću, i Black Cube, koju vode i u njoj rade većinom bivši agenti Mossada i drugih izraelskih tajnih službi.

Black Cube ima urede u Tel Avivu, Londonu i Parizu, a njihovi operativci redom su iskusni i dobro utrenirani, kako se reklamiraju, pojedinci iz izraelskih vojnih i vladinih jedinica.

A oni su se, među ostalim, pod lažnim identitetom sastajali s glumicom Rose McGowan, trenutačno najglasnijom Weinsteinovom prokazivačicom, koja ga optužuje za silovanje, kako bi od nje izvukli informacije. Jedan se predstavljao kao odvjetnik udruge za ženska prava (tajno je snimao svoje sastanke s McGowan), a isto je radio i novinarima od kojih je pokušao doznati imaju li informacije o drugim glumicama koje se spremaju na javni istup.

Slavni odvjetnici

No, Weinsteinova špijunska hobotnica bila je mnogo šira jer je, navodi američki list, imao novinare na plaći, kao i privatne istražitelje koji su mu u realnom vremenu dojavljivali potencijalne prijetnje.

U ugovoru s Black Cubeom čak eksplicitno stoji da ih je unajmio da “zaustavi širenje optužbi” koje su na kraju ipak objavljene u New York Timesu i upravo u The New Yorkeru.

Među odvjetnicima koji su “legalizirali” ovakve pokušaje je i David Boies, slavni odvjetnik koji je zastupao Ala Gorea. Boies je čak istodobno zastupao Black Cube prilikom pokušaja blokiranja priča u New York Timesu i sam Times u drugim parnicama. Suočen s ovim informacijama, odvjetnik je te poslove nazvao “pogreškom”.

U svibnju ove godine McGowan je primila mail u kojem joj se pošiljateljica predstavila kao Diana Filip, direktorica kompanije za pametna ulaganja, te tvrdila da pokreće globalnu kampanju protiv diskriminacije žena na radnim mjestima. Od McGowan je tražila da održi govor na gala večeri organiziranoj tim povodom i ponudila joj honorar od 60 tisuća dolara.

Filip je imala britanski broj mobitela, ali govorila je uočljivim njemačkim naglaskom i McGowan se s njom susrela tri puta. Glumica ju je opisala kao vrlo susretljivu i blagu ženu koja je htjela uložiti i ozbiljan novac u njezinu produkcijsku tvrtku.

Lažno se predstavila

Ispostavilo se da je riječ o operativki Black Cubea, bivšoj pripadnici izraelskih obrambenih snaga, koja se kalila na području istočne Europe.

Kad je novinar glumici pokazao fotografije djelatnika Black Cubea, McGowan se šokirala:

“Ali ovo je Diana Filip, ulagačica i borac za ženska prava. Ne mogu j....o vjerovati”.

Ista se agentica novinarima New York Timesa predstavljala kao Anna, jedna od Weinsteinovih žrtava, ali novinar je nakon niza kontakata odustao od priče jer joj nije povjerovao.

Kada se podvuče crta, u godinu dana Weinstein je pomoću svoje mreže istražitelja i pripadnika sigurnosne službe skupio poveće dosjee o glumicama, novinarima i svima koji su mu predstavljali prijetnju. Ono što je još važnije je da su skupljane informacije o njihovim ljubavnim vezama i sastavljani psihološki profili. Weinsteinova glasnogovornica poručila je da je riječ o fikciji koja lažno prikazuje filmskog producenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:48