PLOVE U NEUTRALNE VODE

ZAPLIJENJENI PRIJE GODINU DANA Rusija Ukrajini vraća tri vojna broda

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.11.2019. u 07:58

Russian President Vladimir Putin speaks at a news conference after the BRICS summit in Brasilia, Brazil November 14, 2019. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
VIA REUTERS

ruski predsjednik Vladimir Putin

Rusija će Ukrajini u ponedjeljak vratiti tri zaplijenjena vojna broda, objavili su mediji uoči posjeta njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa Kijevu.

Njemački ministar razgovarat će u Kijevu o novim koracima prema rješenju sukoba između snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, napisao je u nedjelju na Twitteru ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnyk.

Rusija je zaplijenila ukrajinske brodove prije godinu dana, tijekom incidenta kod Kerčkih vrata.

Brodovi su u nedjelju isplovili iz neimenovane luke na Krimu i bit će predani u neutralnim vodama u Crnom moru, objavio je ukrajinski radio Kerch.FM.

Rusija je već početkom rujna pustila na slobodu 24 člana posade u sklopu razmjene zarobljenika s Ukrajinom.

Međunarodna zajednica u više je navrata tražila od Rusije da vrati brodove Ukrajini.

Početkom prosinca predsjednici Francuske, Ukrajine i Rusije - Emmanuel Macron, Volodimir Zelenskij i Vladimir Putin - te njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u Parizu na summitu o Ukrajini, napominje dpa.

Rusija je 2014. pripojila poluotok Krim, a u sukobima proruskih separatista i snaga ukrajinske vlade u regijama Luhansk i Donjeck poginulo je do sad prema procjenama Ujedinjenih naroda 13 tisuća ljudi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo