JEDAN OD NAJBOLJIH

ZASLUŽAN ZA OTKRIVANJE AFERE WATERGATE Umro legendarni urednik Washington Posta Bob Bradlee

 AFP PHOTO / Mandel NGAN / AFP PHOTO / Mandel NGAN

WASHINGTON Bivši glavni urednik Washington Posta, slavni Ben Bradlee, koji je je bio na čelu lista u vrijeme otkrića afere Watergate, umro je u utorak.

Ben Bradlee, koji je 'vodio preobrazbu Posta kako bi od njega napravio jedan od glavnih dnevnika na svijetu, umro je 21. listopada u 93. godini u svojem domu u Washingtonu prirodnom smrću', objavio je Post na svojoj internetskoj stranici.

Donald E. Graham, bivši direktor Posta, ocijenio je da je Bradlee 'bio najbolji američki glavni urednik svojeg doba'.

Bradlee je zadužio, vodio i dao otvorene ruke svojim mladim reporterima Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu u istraživanju afere Watergate, provale u stožer Demokratske stranke u vrijeme izborne kampanje, koji je na koncu otkrio širu korupciju u američkoj administraciji i rezultirao ostavkom predsjednika Richarda Nixona. Godine 1974., nakon 400 članaka i 28 mjeseci praćenja afere, Post je za to dobio Pulitzerovu nagradu i potaknuo novi naraštaj istraživačkog novinarstva.

Samo su Woodward, Bernstein i Bradlee znali identitet "Dubokog grla", glavnog informatora o toj aferi, s tim da je Bradlee, pun povjerenja u svoje novinare, pitao tko je on tek kada je Nixon dao ostavku. Godine 2005. Mark Felt, u doba tog skandala drugi čovjek FBI-ja, priznao je da je on "Duboko grlo".

Glumac Jason Robards dobio je Oscara za portretiranje Bradleeja u filmu "Svi predsjednikovi ljudi" Alana J. Pakule koji je bio posvećen Watergateu. Bernstein se u razgovoru za CNN prisjetio kako se tijekom snimanja žalio da njegov lik ne radi ništa osim što hoda po redakciji i zapitkuje "Gdje je j.... priča?". Odgovorili smo Robardsu: "To je ono što on radi".

Bradlee je bio na čelu Posta od 1968. do umirovljenja 1991. godine. Tiražu lista podigao je 446.000 na 802.000 primjeraka.

Predsjednik Barack Obama lani mu je uručio Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje. "Za Benjamina Bradleeja, novinarstvo je bilo više od profesije - bilo je to javno dobro vitalno za našu demokraciju", rekao je Obama.

Bernstein se s time slaže. "Bradlee je shvaćao koja je uloga novina u demokraciji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:07