SVE OPCIJE OTVORENE

ZAŠTO JE PAO MALEZIJSKI BOEING? Istražitelji: 'Moguće je da se u njega zabio drugi avion'

Nizozemski istražitelji nesreće na istoku Ukrajine kažu da ne odbacuju nijednu mogućnost
 AFP

AMSTERDAM - Nizozemski državni odvjetnici koji istražuju nesreću zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 smatraju mogućim i da ga je srušio drugi zrakoplov, ali da je vjerojatnije da je oboren raketom zemlja-zrak, rekao je za Spiegel državni odvjetnik Fred Weterbeke.

Ruska vlada ranije je rekla da posjeduje radarske snimke koje pokazuju da je Boeing 777 Malaysia Airlinesa srušio ukrajinski vojni zrakoplov koji je letio u njegovoj blizini, no zapadni dužnosnici nisu nikad javno prihvatili takvu teoriju.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak u njemačkom Der Spiegelu Westerbeke je rekao da će Nizozemci od Moskve tražiti i informacije koje su ih navele na takav zaključak.

"Na temelju informacija kojima raspolažemo najvjerojatnije je da je zrakoplov srušen raketom zemlja-zrak, no ne odbacujemo ni mogućnost da je bilo drukčije", rekao je za njemački časopis. "Pripremamo popis pitanja za Moskvu... i zatražit ćemo podatke o radarskoj snimci."

Nekoliko dana nakon nesreće SAD je objavio da ima dokaz o tomu da je zrakoplov srušen raketom zemlja-zrak koju su ispalili pripadnici proruskih snaga koji su okupirali dijelove istočne Ukrajine.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa s 289 putnika i članova posade srušen je 17. srpnja nad istočnom Ukrajinom. Više od dvije trećine poginulih bili su nizozemski državljani, zbog čega Nizozemska vodi međunarodnu istragu o nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29