ŠTO JE POŠLO PO ZLU

ZAŠTO JE ŠPANJOLSKA BILA TOLIKO NESPREMNA NA KORONAVIRUS Šef madridske hitne još nedavno uvjeravao sve: 'Ma bit će samo par zaraženih...'

 
Prizori iz Španjolske i premijer Pedro Sanchez (gore desno)
 AFP

U trenucima pisanja ovoga članka u Španjolskoj je 56.197 zaraženih koronavirusom, od čega je čak 4.145 pacijenata do sada izgubilo bitku za život. Tim je crnim brojkama Španjolska krenula putem Italije te je postala jednom od epidemijom najpogođenijih zemalja na svijetu.

Što je točno pošlo po zlu?

Unatoč tome što je Madrid tjednima gledao kako se situacija razvija u Italiji, Iranu i Kini, virus je Španjolsku dočekao potpuno nespremnu.

Francuska, Švicarska, Austrija i Slovenija i Hrvatska, države su koje se nalaze u neposrednom susjedstvu europskog epicentra zaraze, sve su se bolje snašle u pandemijskoj situaciji bez presedana u zadnjih 100 godina.

No, stručnjaci tvrde da ključ španjolskog neuspjeha leži u pretpostavci da je „Italija tamo negdje daleko“.

„Španjolska će imati samo nekoliko slučaja zaraze“ izjavio je početkom veljače Dr. Fernando Simon, čelnik madridske hitne službe. Samo šest tjedana kasnije, mrtvi od COVID-19 u toj kraljevini brojili su se na stotine.

Tri puta više smrtnih slučajeva od Irana

Štoviše, ako se uzme u obzir broj umrlih po broju stanovnika, Španjolska ima tri put više smrtnih slučaja od Irana, a čak 40 puta više nego Kina.

„Bomba“ europske epidemije, smatraju stručnjaci, bila je utakmica Lige prvaka koja se 19. veljače održala u gradu Bergamu, epicentru Italije, a na kojoj je bilo nekoliko tisuća Španjolaca iz Valencije i preko 40,000 navijača Atalante. Igrači, fanovi i sportski novinari Valencije bili su među prvima oboljelima u Španjolskoj.

„Ulje na vatru“ bilo je – sunčano vrijeme u veljači, netipično čak i za toplu Španjolsku. Ovogodišnja veljača Španjolcima je poklonila toplo proljetno vrijeme s više od 20 stupnjeva, što je narod potaknulo na druženja u kafićima, restoranima i parkovima. Recept je to za nekontrolirano širenje virusa populacijom.

Samo tjedan dana prije nego što je država proglasila potpunu karantenu, u Madridu su se održali masovni prosvjedi u sklopu Osmog Marta, dok je nekoliko dana kasnije nekoliko tisuća navijača kluba Atletico Madrid otputovalo u Liverpool na još jednu utakmicu Lige prvaka.

Vlada Pedra Sancheza reagirala je nespretno i nedovoljno brzo. Država se, gotovo preko noći, našla u situaciji da je broj novozaraženih nekontrolirano rastao, a da vlada nije osigurala dovoljan broj respiratora, osoblja i zaštitne opreme, što je doprinijelo eksponencijalnom rastu oboljelih.

Tek kada je krivulja novozaraženih bila okomita, vlada je počela organizirati opremu, a u tom je trenutku Kina iz smrtnog neprijatelja postala partner i spasitelj.

Virus je tih dana ušao duboko u španjolski zdravstveni sustav, ali i u prenapučene domove za stare i nemoćne. Smrtnost je, preko noći, 'skočila' na 20 posto. Vlada je tek onda shvatila ozbiljnost situacije i na ulice poslala vojsku.

S obzirom na to da se u španjolski zdravstveni sustav nije ulagalo gotovo od financijske krize 2008. godine, broj jedinica za intenzivnu njegu na razini cijele države odgovara trećini kreveta koju u svojim bolnicama imaju države poput Austrije ili Njemačke.

Prekasno proglašena karantena

U trenutku kada je premijer Sanchez proglasio izvanredno stanje, građanima je omogućio 24 sata da se naviknu na primisao, što je većinu Španjolaca motiviralo da preko noći pobjegnu u druge regije države. Tada još uvijek službeno nije bila proglašena karantena, već je vlada najavila zatvaranje vrtića, škola i fakulteta, što je u kombinaciji s lijepim vremenom stvorilo prazničku atmosferu koja je građane dodatno motivirala da izađu na ulice, unatoč tome što se virus širio lokalnom transmisijom.

Opća karantena proglašena je tek 14. ožujka, ali tada je već bilo kasno za sprječavanje najgoreg scenarija; oštre uzlazne krivulje umrlih od koronavirusa. Prema procjeni španjolskih epidemiologa, krivulja bi se trebala izravnati oko 11. travnja, mjesec dana nakon proglašavanja karantene.

No, nitko nije toliko naivan da smatra kako će se situacija preko noći vratiti u normalu.

Španjolska će nakon jedne od najvećih kriza koja ju je pogodila od Građanskog rata biti izuzetno krhka, osobito ekonomski. Broj nezaposlenih nakon krize 2008. godine bio je 27 posto, dok je javni dug bio jedan od najgorih u Europi. Mjere koje su se tada poduzele ovoga puta neće biti dovoljne.

Međutim, ekonomski plan za izlazak iz krize morat će pričekati.

Španjolska se prvo mora obračunati s virusom. Pred njima su još teški tjedni, a većina epidemiologa upozorava da je ono najgore tek pred njima.

Španjolska nabavila neispravne testove za dijagnosticiranje koronavirusa

Španjolska vlada je namjeravala brzim testiranjem saznati kolika je doista dimenzija zaraze koronavirusom u Španjolskoj, no kupljeni ili donirani testovi ne funkcioniraju dobro, izvijestile su u četvrtak novine El País i El Mundo pozivajući se na neimenovane izvore iz zdravstvene službe.

Više mikrobioloških laboratorija u velikim bolnicama analiziralo je kupljenu opremu.

„Ne detektiraju slučajeve pozitivne na koronavirus kako se očekivalo“, rekla je osoba koja je sudjelovala u testiranju, piše El País.

Brzi testovi bili su naručeni iz kineske kompanije Bioeasy sa sjedištem u Shenzenu, jednom od tehnoloških centara Kine. No testovi isprobani u četvrtak imali su svega 30 postotnu osjetljivost na koronavirus dok bi ona trebala biti iznad 80 posto, rekao je svjedok testiranja.

„S tim učinkom nema smisla pokušavati detektirati koronavirus, odnosno koristiti te testove“, dodala je ta osoba zamolivši za anonimnost.

Te je testove naručilo španjolsko ministarstvo zdravstva.

Odmah nakon objave tekstova u El Paísu i El Mundu oglasilo se kinesko veleposlanstvo u Madridu napomenuvši kako nije riječ o naručenim testovima iz Bioeasya.

„Donacije kineske vlade i drugih subjekata poput Alibaba Groupa ne uključuju proizvode dostavljene od Shenzen Bioeasy Biotechnologya. Kupnja njihovih proizvoda, a koju je najavilo španjolsko ministarstvo zdravstva, je u tijeku a ti proizvodi još uvijek nisu izašli iz Kine“, priopćilo je kinesko veleposlanstvo preko Twittera.

„Kinesko ministarstvo trgovine ponudilo je Španjolskoj listu klasificiranih dobavljača, na kojoj tada Shenzen Bioeasy nije bio uključen. Shenzen Bioeasy još uvijek nije dobio službenu licencu kineske nacionalne administracije za medicinske proizvode, potrebnu za prodaju svojih proizvoda“, dodaje se u priopćenju.

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u nedjelju najavilo podjelu 640.000 testova brzog otkrivanja koronavirusa, a početnih 9.000 testova distribuirano je u pokrajinu Madrid, najpogođeniju regiju Španjolske.

„Ne vrijede. Dali su nam 9.000 testova bez provjere, zahvaljujući oprezu ureda za zdravstvo regije Madrid nisu se masivno distribuirali“, rekao je neimenovani izvor za El Mundo.

To se dogodilo u trenutku kada se zdravstveni radnici suočavaju s nedostatkom zaštitnom materijala zbog čega ih se više od 5.600 zarazilo. Oni su trebali imati prednost u korištenju testova. U Španjolskoj je u četvrtak bilo 56.188 oboljelih od koronavirusa. Preminulo je 4.089 osoba čime je Španjolska prestigla Kinu po broju smrtnih slučajeva. Više mrtvih ima samo Italija, njih 7.503.

Oporba je kritizirala lijevu koalicijski vladu zbog testova i zatražilo objašnjenje.

Generalni tajnik Narodne stranke desnog centra, Teodoro García Egea, upitao je preko Twittera: „Gospodine Sánchez, ovo se također nije moglo znati? Koga ćete optužiti za ovo?“.

Ministarstvo zdravstva u vladi premijera Pedra Sáncheza objavilo je priopćenje u kojem je reklo kako je defektne testove kupilo od jednog španjolskog distributera, te da nije riječ o proizvodu najavljenom iz Kine u srijedu.

Kupnja tih testova bila je obavljena prije nego je kineska vlada dostavila novu listu dobavljača.

„Prije nekoliko tjedana smo otpočeli kontakte s više kompanija kako bi nabavili testove za dijagnosticiranje“, priopćilo je ministarstvo dodavši da je španjolski distributer imao certifikat koji garantira da se proizvod može prodavati u čitavoj Europi jer ispunjava normu EU-a. Nije navedeno ime te kompanije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44