EKONOMIJA NA ČEKANJU

ZAŠTO JE TRUMP POPUSTIO PRED STRUČNJACIMA Epidemiolozi mu pokazali koliko bi Amerikanaca moglo umrijeti u najmanje lošem scenariju

 
Donald Trump i prizori iz New Yorka
 AFP

Predsjednik Donald Trump početkom je tjedna odlučio produljiti naredbu o društvenom distanciranju do 30. travnja, unatoč tome što je samo nekoliko dana prije najavljivao deblokirati ekonomiju već do Uskrsa.

Prema informacijama njegovih suradnika koji su željeli ostati anonimni, promjeni mišljenja prethodio je pritisak savjetnika za javno zdravstvo koji su mu na sastanku ovoga vikenda predstavili 12 različitih statističkih modela pandemije.

- Niti jedna savezna država, niti jedan grad, pa čak niti jedna stanica podzemne željeznice neće biti pošteđena ovoga virusa - najavila je dr. Deborah Birx, jedna od ključnih savjetnica predsjednika Trumpa.

- Naša je procjena da bi kroz četiri mjeseca u SAD-u od bolesti COVID-19 moglo umrijeti 81.000 ljudi. To je alarmantno, ali bi taj broj mogao biti i veći ako broj novooboljelih bude bio veći od onog kojeg očekujemo - rekao je dr. Anthony Fauci, zaštitno lice američkog stožera za borbu protiv koronavirusa, u razgovoru za CNN.

Tek dolazi ono najgore

Statistička analiza koja najavljuje da Sjedinjene Američke Države tek čeka 'ono najgore' u međuvremenu je postala javno dostupna, a ona najavljuje crnu prognozu. Naime, čak i pod uvjetom da građani nastave poštivati upute o socijalnom distanciranju i tijekom svibnja, već sredinom travnja od posljedica bolesti COVID-19 moglo bi početi umirati i do 2000 Amerikanaca dnevno.

Unatoč tome što su projekcije nesavršene, već su temeljene na podacima iz Italije, Kine i Irana, one znanstvenicima i epidemiolozima omogućavaju smjernice za daljnje postupanje u situaciji bez presedana.

Stručnjaci procjenjuju da bi se vrhunac epidemije trebao dogoditi tek sredinom travnja, dok bi se u epicentrima zaraze poput New Yorka i Miamija klimaks mogao dogoditi znatno ranije.

Prema tom modelu, koji se svakodnevno ažurira prema novim podacima, do 15. travnja trebat će 224.000 bolničkih ležaja, što je 61.000 više nego što će SAD do tada imati.

Epicentar u New Yorku

Samo u saveznoj državi New York, u kojoj je trenutno više od 50 posto oboljelih na razini SAD-a, već bi do 9. travnja moglo trebati oko 71.574 bolničkih ležaja, što je 58,564 manje nego što ih trenutno imaju. Prema procjenama stručnjaka, toj saveznoj državi već nedostaje više od 8 tisuća respiratora, a bitku za život bi do kolovoza moglo izgubiti više od 6,000 ljudi.

Guverner Andrew Cuomo posljednjih dana neumorno pokušava povećati bolničke kapacitete u toj saveznoj državi. Podsjetimo, u ovim se trenucima grade poljske bolnice u samom srcu New Yorka, Central Parku, dok je i američka mornarica poslala svoj brod "Comfort" kao pomoćni smještaj za one pacijente koji ne boluju od bolesti COVID-19, već zbog drugih dijagnoza traže zdravstvenu skrb.

U međuvremenu, američke bolnice apeliraju na vlasti da im pošto-poto pomognu jer su na izmaku snaga. Bolnica u saveznoj državi Michigan napisala je otvoreno pismo u kojem je građane obavijestila na koji će se način racionalizirati medicinska skrb.

„Pomoć će biti prvo pružena onim pacijentima koji budu imali najviše šanse ozdraviti“ najavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54