DRUŠTVENI PROBLEM

ZAŠTO JE U AMERICI LAKŠE KUPITI PUŠKU NEGO AUTO? Donosimo listu proizvoda koje je ondje teže nabaviti nego vatreno oružje

 REUTERS

Pravo na držanje i nošenje oružja jedno je od temeljnih prava svakog državljanina SAD-a. To je zapisano u drugom amandmanu američkog ustava.

Prema raspoloživim podacima, SAD prednjači kad je u pitanju držanje, kupovina i proizvodnja oružja.

Tek će se vidjeti hoće li nakon masakra u Las Vegasu ponovno biti pokrenuta široka društvena rasprava o potrebi rigoroznije kontrole naoružanja, no neupitna je činjenica da je u Americi lakše nabaviti vatreno oružje, nego, primjerice, izvaditi putovnicu.

Prema regulativi tamošnje savezne agencije za lijekove i hranu FDA, koja datira još od 1938. godine, u SAD-u se ne mogu prodavati slatkiši koji unutar sebe sadrže nejestivi dio pa je stoga u slobodnoj prodaji nemoguće naći kinder jaja.

Donosimo listu nekoliko proizvoda koje je u Sjedinjenim Državama teže nabaviti nego vatreno oružje.

Krenimo od lijeka Sudafed, pseudoefedrina za liječenje respiratornih infekcija, koji se moglo nabaviti u neograničenim količinama, a onda se otkrilo da ga ljudi koriste za proizvodnju metamfetamina. Tada je federalna vlada uvela stroge limite, čime je postrožena mogućnost kupovine bilo kojeg proizvoda koji sadrži pseudoefedrin.

Strelice za pikado su zabranjene nakon što su slučajno tijekom igre usmrtile dvoje djece.

Ako želite za Novu godinu prirediti vatromet morate ispuniti dugačak i dosadan obrazac te donijeti hrpu dokumenata kako bi si pribavili dozvolu za ovu vrstu eksploziva. Pritom ćete morati ostaviti i otisak prsta.

Ako želite kupiti automobil morate nabaviti registracijske tablice, valjano osiguranje, proći tehnički pregled i imati vozačku dozvolu. Vlasnici vatrenog oružja u Nevadi ne moraju imati dozvolu za nošenje i posjedovanje oružja. Mogu ga kupiti od prodavača oružja, privatnog građanina ili preko interneta.

SAD su jedina razvijena zemlja koja nema obvezno zdravstveno osiguranje za sve građane. U SAD-u je zdravstveno osiguranje stvar osobnog izbora. Kada se obitelj siromašnih primanja želi prijaviti na Medicaid radi osnovnog zdravstvenog osiguranja potrebno je obaviti bezbroj telefonskih poziva i ispuniti cijeli niz obrazaca. Tjedni uloženog truda i vremena da bi socijalna obitelj dobila osnovno zdravstveno osiguranje.

Ako si želite nabaviti kućnog ljubimca u SAD-u, ponovno morate ispuniti cijeli niz obrazaca i dokumenata, i procedura je puno dulja nego kada poželite nabaviti oružje. U nekim slučajevima imat ćete kućne posjete i morati priložiti preporuku za posjedovanje kućnog ljubimca. I to je puno kompliciranije nego kada nabavljate vatreno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:25