BOLESNIK SA SKALPELOM

'ZAŠTO LJUDI NE BI ZNALI DA JE TO MOJE DJELO?' Kirurg se laserom potpisivao na transplantiranim jetrima pacijenata dok je operirao

 Getty

“Zašto bi svi trebali znati da je Leonardo da Vinci autor Mona Lise? I ja imam svoja remek-djela, a nitko ne zna da sam umjetnik od medicine, točnije od novih jetara. Podarim novi život svojom ‘umjetničkom’ transplantacijom pa je red da pacijentima barem ostavim svoje inicijale, nek’ se zna autor uratka!”

Muškarac i žena

Je li se tim bolesnim mislima vodio 53-godišnji britanski kirurg Simon Bramhall kad je ostavljao svoje inicijale na transplantiranim jetrima, što je zasad dokazano kod dvoje pacijenata, teško je reći, ali da ga je u toj nezabilježenoj kriminalnoj radnji očito vodio poprilično bolesni um gotovo je sigurno. Njegovi inicijali S. B. valjda su trebali pokazati kirurgovu virtuoznost na jetrima jednog muškarca i jedne žene.

Naime, Bramhall je priznao da je u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu u veljači i kolovozu 2013. godine, koristeći laserske zrake, pacijentima na “novim” jetrima ispisao svoje inicijale. Pritom je zanijekao optužbu za napad i nanošenje teške ozljede, no sigurno je da će mu 12. siječnja sud izreći i presudu. U međuvremenu je taj kirurg - koji je inače, uz jetra, operirao i gušteraču te slezenu - suspendiran dok ne završi sudski postupak.

Tužitelj Tony Badenoch izjavio je da je to slučaj bez pravnog presedana u britanskom kaznenom pravu te da je riječ o “vrlo neuobičajenom i složenom slučaju kako u pravno stručnom tako i u medicinskom smislu”. Zabrinjava što je to Bramhall učinio “u nazočnosti svojih kolega i uz potpuno nepoštivanje pacijenta u nesvjesnom stanju”.

Nije izolirano

“Činjenica da je Bramhall svoj paraf ostavio na jetrima dvoje pacijenata govori da nije riječ o izoliranom incidentu, nego o djelu koje traži određenu vještinu i koncentraciju”, rekao je Badenoch. Za “bolesnog” doktora to je samo “pogreška”, premda se “označena” jetra žene nisu dobro oporavljala i baš tako su liječnici otkrili inicijale jer su je morali ponovno operirati. Istina je da jetra imaju sposobnost regeneracije pa inicijalima najvjerojatnije nije počinjena veća šteta za zdravlje pacijenta, ali je pitanje kako su se i zašto kod tog liječnika izgubili etika i dostojanstven odnos prema pacijentu, odnosno zašto je došlo do prelaska u zonu kriminalnog. Informacije govore da je Bramhall bio dobar kirurg koji je spasio brojne živote pa se i bivši pacijenti pitaju “što mu je to trebalo”. Tužiteljica u ovom kaznenom progonu, Elizabeth Reid, ustvrdila je kako je Bramhall kao “ugledni liječnik očito zloupotrijebio svoj položaj i namjerno primijenio nezakonitu silu na anesteziranog pacijenta”.

U svakom slučaju, teško je pojmiti što je to, osim pomračenja uma, navelo Bramhalla da svoje nedvojbeno znanje kirurgije podredi egomaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:47