NATURALIZIRANI DRŽAVLJANI

ZAŠTO SE ISTRAŽUJU MALTEŠKE 'ZLATNE' PUTOVNICE Europska unija doživljava ih kao paravan za uvoz kriminalaca i pranje novca

 Ilustracija / Wavebreakmedia Ltd UC24 / Alamy / Alamy / Profimedia

U jeku istrage brutalnog ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizije, komisija Europske unije odlučila je u Malti "detaljnije istražiti tamošnju vladavinu prava i zakona", piše BBC.

Korupcija i očito oslabljen pravosudni sustav sve više brinu Maltežane, ali i europsku javnost općenito, a kao još jedan gorući problem na otoku sve se češće spominje i "prodaja državljanstva", tj. putovnica, što predstavlja veliki rizik za uvoz kriminalaca i pranje novca u cijeloj Europskoj uniji, ocijenila je delegacija parlamenta EU.

Tzv. "zlatne putovnice" postale su primamljive bogatim pojedincima koji u Malti traže niske poreze, elitno obrazovanje ili državljanstvo kupuju iz određenih političkih razloga.

A kako se uopće može kupiti malteško državljanstvo?

Vlada je 2014. godine uvela određena pravila kako bi privukla bogate pojedince i priskrbila si što više njihovih ulaganja. Da bi dobili putovnicu, podnositelji zahtjeva moraju ispuniti sljedeće zahtjeve:

- osigurati 650.000 € za nacionalni fond za razvoj;

- osigurati 150.000 € za malteške dionice;

- kupiti nekretninu vrijednu najmanje 350.000 eura (ili je unajmiti za 16.000 eura godišnje).

Kandidati također moraju imati prijavljeno prebivalište u Malti više od 12 mjeseci, iako tamo ne moraju fizički živjeti. BBC piše kako su od uvođenja ovakvog programa na otoku registrirali 833 ulagača i 2109 članova obitelji koji su dobili malteško državljanstvo.

Malteška putovnica omogućuje vlasniku da bez vize putuje u druge europske zemlje, jer je Malta dio schengenske zone.

Od sredine 2017. do sredine 2018. program je prikupio 162.375.000 eura, što predstavlja 1,38% BDP-a Malte u tom razdoblju, iako je 2018. došlo do pada kupovine putovnica.

Nakon uvođenja ovakve politike, u Malti se povećao broj naturaliziranih državljana iz Saudijske Arabije, Rusije i Kine.

Zbog sumnje da se malteški sustav zlostavlja, Europska komisija itekako je zabrinuta, osobito jer je, kažu, tamošnja shema za dobivanje državljanstva puno blaža od ostalih zemalja EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:28