TAJLAND

ZAŠTO SU DJEČACI OTIŠLI U ŠPILJU U KOJOJ BI MOGLI BITI ZATOČENI MJESECIMA 'Sve je to bio dio inicijacije' U POMOĆ SPREMAN PRISKOČITI I HGSS

 
Zarobljeni dječaci (L), Vinko Prizmić (D)

Gladni smo. Možemo li sada izaći - to su bile prve riječi tajlandskih dječaka koji su u ponedjeljak nakon devetodnevne potrage pronađeni u poplavljenom špiljskom kompleksu Tham Luang na sjeveru Tajlanda.

Skupinu od 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina te njihova 25-godišnjeg trenera pronašli su iskusni britanski ronioci John Volanthen i Rick Stanton, kojima su se zatim pridružili i drugi spasioci. No, nakon početne euforije zbog pronalaska mladih nogometaša Narongsak Osatanakorn, guverner tajlandske pokrajine Chiang Rai, upozorio je da bi akcija njihova izvlačenja mogla potrajati.

“Prvi nam je zadatak poslati liječnike da provjere zdravstveno stanje zatočene grupe. Moramo naći liječnika koji zna roniti. Također im moramo nekako dostaviti hranu, iako nisam siguran koliko smiju jesti jer danima nisu ništa pojeli”, rekao je guverner Osatanakorn. Naglasio je da će biti veliki problem izvući dječake i trenera jer su do područja gdje se nalaze uspjeli doći tek najbolji ronioci. Strahuje se da bi dječaci pod zemljom mogli provesti nekoliko mjeseci, prema nekim procjenama čak četiri.

Izazov za ronioce

Drama tajlandskih tinejdžera počela je 23. lipnja kad su nakon nogometnog treninga sa svojim mlađahnim trenerom krenuli u posjet popularnom špiljskom kompleksu Tham Luang. Taj kompleks se nalazi na području gdje su tijekom ljetne kišne sezone, koja traje od lipnja do listopada, česte poplave. Navodno je grupa upozorena da ne ide na izlet, no smatra se da su trener i dječaci u špilju ušli dok u njoj nije bilo vode. No, tada su se sručile jake oborine te su poplave blokirale ulaz špilje. Kada se momčad nije vratila s izleta, nastala je uzbuna i počela potraga. Kako su u blizini ulaza u špilju pronađeni bicikli cijele grupe, bilo je jasno da su dječaci i mladići zarobljeni.

Potraga je trajala devet dana, a grupa je nađena na kamenom uzvišenju koje se nalazi oko četiri kilometra od glavnoga dijela špilje. Pretpostavlja se da su se dječaci mogli kretati kroz špilju dok naleti vode nisu blokirali prolaze i smanjili vidljivost.

Kako navodi BBC, roniocima je najteže bilo pokraj plaže Pattaya kada su prišli nasipu podignutom u špiljskom kompleksu. Nadali su se da su dječaci baš na tome mjestu. Ronioci John Volanthen i Rick Stanton morali su se probiti kroz tminu uskim i oštrim krivinama.

U dobrom stanju

Na kraju putovanja vidjeli su da je plaža poplavljena, ali nastavili su dalje. Dječake su pronašli 400 metara dalje, a njihov je susret snimljen pa su ga tajlandske vlasti odmah emitirale kako bi se roditelji uvjerili da su djeca dobro. “Bio sam sretan kad sam čuo usklike spasilaca. Osjetio sam nadu da ću vidjeti svog sina živog”, rekao je novinarima Adisak Wongsukjan čiji je 14-godišnji sin Ekarat jedan od dječaka u špilji.

Prema riječima ronilaca, dječaci su u dosta dobrom stanju s obzirom na to da su danima zatočeni i nisu jeli gotovo ništa. Hrana je stalno u njihovim mislima. “Jesti, jesti, jesti”, rekao je jedan od izgladnjelih dječaka koji su se ponadali da će konačno izaći iz špilje. No, Britanci su im pojasnili da još ne mogu van jer bi morali roniti. Obećali su da će se vratiti po njih. Dječaci su zahvalili roniocima i poručili da su jako sretni. Britanski ronioci John Volanthen (47), kompjutorski inženjer koji u slobodno vrijeme trči maratone, i vatrogasac Rick Stanton (56) su volonteri, a za svoje prijašnje spasilačke pothvate dobili su visoka priznanja.

Spasioci planiraju pričekati bolje vremenske uvjete kako bi se spustila razina vode prije nego što pokušaju izvući dječake. U međuvremenu se radi na najbitnijem: u špilju šalju vodu i hranu te medicinske ekipe. Na ulazu se postavlja privremena bolnica, a ronioci pripremaju teren za ispumpavanje vode. Najbrži način izvlačenja dječaka bilo bi ronjenje. No, dječaci su izmučeni glađu i trebat će vremena da se oporave. Osim toga, ne znaju niti plivati, niti roniti pa bi ih tek trebalo naučiti. Trebat će im i posebna ronilačka odijela izrađena po mjeri kako ne bi dobili hipotermiju. Zbog uskih prolaza moguće je spašavanje samo jednog po jednog dječaka.

Opasna misija

Ipak, bila bi to jako opasna misija. “Istreniranim i stručnim roniocima trebali su sati da se provuku do njih, a ti isti dječaci ne znaju kako se snalaziti pod vodom u mračnim špiljama”, izjavio je za Washington Post Anmar Mirza iz Američkog nacionalnog povjerenstva za spašavanje u špiljama.

Jedna od opcija spašavanja, bušenje špilje kako bi se pokušao ispustiti dio vode, već je u tijeku. No, riječ je o debelim stijenama i trebat će vremena. Predloženo je da se pokuša izbušiti dovoljno debela rupa kako bi dječake izvukli kroz nju, ali i za to najprije treba pripremiti čitavu konstrukciju koja bi podnijela takvo bušenje. S dječacima i njihovim trenerom odsad će stalno biti cijeli tim, uključujući liječnike i psihologe. Ronioci će ih učiti kako koristiti opremu za ronjenje ako im zatreba prilikom izlaska.

Drama mladih tajlandskih nogometaša mnoge je podsjetila na nesreću u rudniku San Jose u Čileu u ljeto 2010. godine. Tada su 33 rudara pod zemljom na dubini od 625 metara provela 70 dana. U spektakularnoj akciji spašavanja, koja je trajala 22 sata, svi su živi izvučeni na površinu.

Vinko Prizmić: Ekipa iz Hrvatske spremna je za spašavanje dječaka

U spašavanje 12 mladih nogometaša, u dobi između 11 i 15 godina, i njihova 25-godišnjeg trenera, koji su od subote, 23. lipnja, zarobljeni u poplavljenom spiljskom kompleksu Tham Luang, u sjevernoj tajlandskoj pokrajini Chiang Rai, spremni su se uključiti i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Potvrdio nam je to u utorak navečer pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

- Trenutačno smo u sjedištu europske spasilačke organizacije. Čekamo procjene, prije svega britanskih spasioca, koji su otputovali u Tajland, i što će se odlučiti s obzirom na to da je riječ o vrlo zahtjevnoj spasilačkoj akciji, tehnički vrlo zahtjevnoj kroz speleološke kanale. Moguće je da će se pričekati i odlučiti da se voda povuče, a u međuvremenu dječacima i njihovu treneru dostavljati voda i hrana, ili će se ipak procijeniti da se ne čeka povlačenje vode. U svakom slučaju, mi smo spremni otići na Tajland i naš predsjednik Vinko Novosel u stalnom je kontaktu sa spasiocima. O njihovoj odluci ovisi hoćemo li ići u spasilačku akciju - rekao nam je Vinko Prizmić.

Tajland je usred kišne sezone, kada špilje često poplavljuju. Dječaci su išli na ekskurziju nakon treninga. Unutar špilje pronađeni su tragovi njihovih ruku i stopala te ruksaci. (Dušan Miljuš)

U špilju otišli zbog incijacije?

Kako je izvijestio britanski Sky News, dječaci su s trenerom u špilju navodno otišli u sklopu svojevrsne inicijacije. To je jednom od britanskih ronilaca koji su prvi došli do njih ispričao jedan od nogometaša. U sklopu te inicijacije trebali su na zidovima špilje ispisati svoja imena, a zatim se vratiti na površinu. No, prije povratka, suočili su se s bujičnom poplavom i ostali su zatočeni. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:02