ALARMANTNO

ZASTRAŠUJUĆI PODACI Stopa samoubojstava djece u Japanu najviša je u posljednjih 30 godina, a za taj se čin najviše odlučuju srednjoškolci

Stopa samoubojstava među djecom u Japanu došla je do razine koja je najveća u posljednjih 30 godina, priopćeno je iz tamošnjeg ministarstva obrazovanja.

Tijekom 2016. i 2017. godine je zabilježeno da je čak 250 djece iz osnovnih i srednjih škola počinilo samoubojstvo. Taj je broj čak pet puta veći nego godinu ranije, a najveći je još od 1986., piše BBC.

Djeca se obično žale da su zabrinuta zbog obiteljskih problema, svoje budućnosti ili pak maltretiranja u školi. No, škole pak tvrde da se ne zna što stoji iza 140 od tih samoubojstava, s obzirom na to da ti učenici nisu ostavili nikakva oproštajna pisma.

Većina onih koji su si oduzeli život bili su srednjoškolci, a u Japanu učenici najčešće idu u srednju školu do 18. godine.

Prema jednom izvješću o stopi samoubojstava djece iz 2015. godine, u razdoblju od 1972. do 2013., najviše je samoubojstava počinjeno početkom školske godine, u rujnu. Japan je 2015. godine imao jednu od najvećih stopa samoubojstava u svijetu, no nakon uvođenja preventivnih mjera, te su se brojke ipak nešto smanjile, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Za usporedbu, 2003. je zabilježeno 34.500 samoubojstava u Japanu, dok je 2017. taj broj pao na 21.000. Ipak, stopa samoubojstva djece u Japanu ostala je visoka, i to je vodeći uzrok smrtnosti mladih u toj zemlji.

'Broj samoubojstava učenika ostao je velik, i to je alarmantni problem kojim se trebamo baviti', rekao je Noriaki Kitazaki, japanski ministar obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:05