INTERVJU

ZASTUPNIK SPD-a U BUNDESTAGU JOSIP JURATOVIĆ ZA JUTARNJI 'Gubimo vrijeme oko nove vlade i budućnosti same EU. Merkel je napravila veliku pogrešku'

 
 Facebook

Iako se činilo da će Njemačka lako doći do nove vlade, situacija se zakomplicirala. Angela Merkel našla se u velikim problemima te se nagađa da bi moglo doći do novih izbora.

- Cijela se priča u pretkoalicijskoj pripremi svela na prepucavanja oko sudbine izbjeglica i gašenja termoelektrana, čime je usput i CSU rješavao svoja personalna pitanja. Liberali su, pak, unaprijed tražili razlog da izbjegnu koaliciju, dok su Zeleni glumili pretjerani patriotizam.

To je spoj prevelikih razlika u stavovima te je, nažalost, uzaludno potrošeno vrijeme na pregovore koji su bili samo predstava za javnost jer se od početka kompromisi uopće nisu tražili - kaže nam na početku razgovora Josip Juratović, zastupnik oporbenoga SPD-a u Bundestagu.

Je li Angela Merkel napravila neke pogreške?

- Zasigurno je napravila veliku pogrešku jer je počela pretkoalicijske pregovore, iako se nije unaprijed dogovorila s čelnicima koalicijskih stranaka o ključnim temama po pitanju ciljeva buduće vlade. Time se potvrdilo ono što se uočilo i u kampanji: Angela Merkel nema jasnu viziju, a uz to se pokazalo i da je loš moderator. Nakon neuspješnog pokušaja stvaranja Jamajka koalicije ona, po svom uobičajenom stilu, nigdje ne vidi svoju pogrešku. Tako je već objavila da ona mora snositi odgovornost prema narodu time što i dalje mora biti kancelarka te ako ne uspije velika koalicija, ona prejudicira nove izbore ispred manjinske vlade. No, nove izbore nije jednostavno izvesti. Oni su mogući najranije krajem ožujka ili početkom travnja 2018. godine.

Postoji li mogućnost da SPD odustane od pozicije oporbe?

- Velika je koalicija izgubila gotovo 14 posto (CDU 8,5, a SPD 5,1 posto). Dakle, građani su rekli jasno NE. Izgubila se različitost stranaka jer se cijela javna slika svela na poziciju Angele Merkel. Zato je odluka SPD-a da poslije izbora ide u opoziciju i kao opozicija stvori jasan politički profil u parlamentarnoj proceduri kako ne bi uništili parlament i demokratski sustav prepuštajući opoziciju u parlamentu radikalima. SPD je uvijek spreman preuzeti odgovornost prema narodu, ali isto tako mora biti odgovoran i prema sustavu u kojem živimo. Zato smatram da će teško doći do odluke da se ide u koaliciju s Merkel jer je i Predsjedništvo SPD-a jednoglasno donijelo odluku da neće ići u koaliciju s Merkel i da se ne plaši novih izbora. To znači da će se toga držati barem do sljedećeg kongresa SPD-a koji će se održati od 7. do 9. prosinca. Dakle, ako se na kongresu ništa ne promijeni, preostaju jedino novi izbori.

Je li izglednije da dođe do dogovora ili su izgledniji novi izbori?

- Teško je sad to procijeniti jer su i reakcije u društvu jako različite, pri čemu i Angela Merkel i Martin Schulz prejudiciraju nove izbore.

Pribojavate li se da bi novi izbori ojačali poziciju AfD-a?

- To je svakako opravdan strah, ali to ipak ovisi o tome hoće li upravo velike stranke uspjeti ponovno stvoriti povjerenje oko rješavanja relevantnih tema, a tu su i pitanje povratka i uspješna integracija izbjeglica. Jer, svi dobro znamo da je AfD na osnovi te teme dobio sve te glasove. Ako im se uspije preoteti temu o izbjeglicama, na kojoj su i zasnovali cijelu prošlu kampanju, njihov će rezultat zasigurno biti puno lošiji.

Koliko ova kriza može imati negativan utjecaj na stanje u EU?

- EU je u vrlo složenoj situaciji, prije svega po pitanjima socijalne, društvene i unutarnje sigurnosti građana u okruženju nesigurnih globalnih procesa. Da bi Europa ponovno dobila stabilnost, potrebne su društveno-politički stabilne članice EU koje su osovina EU, a to su prije svega Francuska i Njemačka. Nažalost, Francuska je prije izbora imala neučinkovitu vladu, što je donekle kočilo relevantne procese za budućnost EU, a Njemačka je istodobno imala stabilnu vladu.

Sada je došlo do preokreta: Francuska ima stabilnu vladu, a Njemačka gubi vrijeme oko nove vlade. Time se nastavlja gubljenje dragocjenog vremena po pitanju budućnosti EU. No, ipak stara vlada Njemačke radi dalje dok se ne stvori nova, pri čemu i stara vlada može raditi na kontinuitetu jedne odgovorne i učinkovite članice EU kao što je Njemačka.

Lider SPD-a Martin Schulz pod pritiskom da uđe u koaliciju

Angela Merkel ni nakon mjesec i pol pregovora nije uspjela sastaviti koalicijsku vladu sa Zelenima i liberalima. Ako netko od njih ne popusti i ne vrati se za pregovarački stol, preostaju tri opcije: manjinska vlada, povratak SPD-a u koaliciju s Merkel te prijevremeni izbori, koji bi najranije mogli biti u travnju 2018. godine.

No, trenutačno je najveći pritisak na Martina Schulza, vođu socijaldemokrata, da prihvati još jednu veliku koaliciju s CDU-CSU kako bi se izbjegli novi izbori koji bi, smatraju mnogi, najviše koristili AfD-u.

Schulz nije sklon još jednoj velikoj koaliciji jer kaže kako su izbori pokazali da većina Nijemaca nije za nastavak takve suradnje, ali dio vodstva SPD-a nije protiv. Čini se da novu koaliciju zagovara i predsjednik Frank-Walter Steinmeier, bivši ministar vanjskih poslova i član SPD-a. (V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51