MALEZIJA

ZASTUPNIK ZGROZIO JAVNOST 'Djevojčice bi se trebale udati za svoje silovatelje, barem će imati supruga i neće voditi turoban život'

Ilustracija
 Screenshot / YouTube

Malezijski zastupnik zgrozio je javnost kada je izjavio da je u redu da silovatelji ožene svoje žrtve i da su neke 12-godišnje djevojčice 'fizički i duhovno' spremne za brak, piše BBC.

Shabudin Yahaya iz vladajuće nacionalne koalicije Barisan kazao je kako bi brak pomogao žrtvama da vode bolje živote.

Malezija, koja je većinom muslimanska zemlja, upravo je donijela novi zakon o seksualnim prijestupima protiv djece i unatoč naporima oporbe, novi zakon ne brani brak s djecom. Sasvim je legalno stupiti u brak, iako dijete još nema 16 godina.

Govoreći u parlamentu o ovom zakonu, Shabudin je kazao kako, iako je silovanje zločin, i silovatelju i žrtvi treba dati priliku da okrenu novi list.

- Možda ako budu u braku mogu voditi zdraviji, bolji život. I osoba koja je silovana možda neće imati turobnu budućnost. Barem će imati supruga, a to bi mogao biti i lijek za rastuće socijalne probleme. Neke djevojčice koje imaju između 12 i 15 godina imaju tijela kao 18-godišnje žene - kazao je iznoseći svoje iskustvo kao bivši sudac šerijatskog suda.

Facebook

Nakon što je većina ljudi ostala zgrožena njegovim prijedlozima te su ga prozvali da pokušava unazaditi njihovo moderno društvo, Shabudin Yahaya je kazao kako su njegovi komentari izvađeni iz konteksta, ali da je protiv zabrane dječjih brakova koji su dio islamskog zakona, piše Reuters.

Društvenim su se mrežama ubrzo proširile meme i osuđujući komentari u kojima su brojni pozvali Shabudina da odstupi iz parlamenta.

U Maleziji su posljednjih godina sve više pridaje pažnje strogim islamskim zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53