ISTEKAO ULTIMATUM

ZATVARAJU SE VRATA TURSKE Pola milijuna sirijskih izbjeglica moralo je jučer napustiti Istanbul. Nije uspjelo

 
 Murad Sezer / REUTERS

Za tisuće u Istanbulu neregistriranih migranata i izbjeglica, mnoge od njih iz Sirije, jučer je istekao rok do kada su, u skladu s ultimatumom koji su im uputile turske vlasti, morali napustiti taj najveći turski grad.

Turske vlasti su ultimatum obznanile još u srpnju te migrantima i izbjeglicama koji su se prvotno registrirali u drugim turskim provincijama dali mjesec dana da se povinuju toj odluci i vrate se na područja svoje registracije. Sve koji imaju riješen status o boravku u Istanbulu pozvali su da sa sobom cijelo vrijeme nose putovnice i identifikacijske dokumente te najavili provođenje učestalih kontrola, pogotovo na autobusnim i željezničkim postajama.

Optužbe

Kako piše britanski BBC, vlasti su dale ultimatum kako bi pokušale olakšati pritisak na Istanbul. U njemu je, naime, prema službenim podacima registrirano oko pola milijuna sirijskih izbjeglica, no stvarna je brojka, procjenjuje se, dvaput veća. Mnoge izbjeglice u taj su grad došle nakon što su se registrirale u drugim dijelovima Turske. Mediji prenose kako je još u prvim danima kolovoza u njihove “nadležne” provincije prebačeno oko 12.000 ljudi te da ih je još 2600 smješteno u centre pod nadležnošću turskog ministarstva unutarnjih poslova. No, pojavljuju se izvještaji s terena da je dio izbjeglica vraćen i u samu Siriju, i to u nemirni Idlib, odnosno u ratnu zonu, iako međunarodni zakon izrijekom zabranjuje takvu praksu. Neki od njih navodno su bili prisiljeni potpisivati izjave o dobrovoljnom povratku koje nisu bili u prilici pročitati ili nisu razumjeli. BBC-jev dopisnik iz Istanbula Mark Lowen navodi da su priče o prisilnim preseljenjima u sirijskim četvrtima Istanbula česte. “Kada sam prešao granicu i vidio iza sebe tursku zastavu, shvatio sam da je mrzim zato što je to rasistička zemlja”, prenosi Lowen izjavu jednog Sirijca koji je bio deportiran u Siriju, ali se ponovno uspio domoći Istanbula. Drugi, s kojim je kako tvrdi razgovarao u Siriji, navodno kaže da Turci na Sirijce gledaju kao na insekte koji sišu njihovu krv. Turske vlasti negiraju optužbe o prisilnim deportacijama. Tvrde da oni koji se vraćaju to rade svojevoljno te da odlaze u sigurna područja te zemlje koja kontroliraju turske vojne snage. Lowen naglašava da je Turska ponosna na svoju reputaciju domaćina najvećem broju izbjeglica na svijetu.

Ekonomija

Ona je primila 3,6 milijuna Sirijaca, no sada joj, dodaje, ponestaje strpljenja. “Osam godina od početka rata vrata u Turskoj se zatvaraju i dobrodošlica se topi”, zaključuje Lowen u komentaru. U istom smjeru idu i istraživanja javnog mnijenja. Podrška sirijskim izbjeglicama pada te da se s prijašnjih 70 smanjila na 40 posto. “Ljutnja se povećava usred ekonomske krize za koju Turci krive sirijske izbjeglice jer im navodno oduzimaju njihova radna mjesta i zagušuju zdravstvene i obrazovne usluge”, piše portal Infomigrants. Prema njihovim podacima, objavljenima u članku od 1. kolovoza, vlasti su do tog datuma u Istanbulu presrele 15.000 migranata bez valjanih dokumenata, među njima 2630 Sirijaca.

Eskalacija nasilja: Pobunjenici se povukli iz strateški ključnog grada u provinciji Idlib

Sirijske opozicijske snage u utorak su se povukle iz strateškoga grada Khan Sheikhoun u sirijskoj provinciji Idlib, posljednjoj koja se nalazi pod kontrolom opozicije, a koju snage sirijske vlasti, potpomognute Rusijom, intenzivno napadaju posljednjih nekoliko tjedana. Iako mediji izvještavaju o “povlačenju”, službeno priopćenje glavne džihadističke alijanse u Idlibu, Hayat Tahrir al-Shama (HTS), govori o “preraspodjeli snaga”. U međuvremenu su se čak pojavile i vijesti da je grad pao u ruke vladinih snaga, no to nije bilo potvrđeno. Grad Khan Sheikhoun već je dugo jedno od žarišta sirijskog konflikta. Upravo je on bio poprište kemijskog napada 2017., za koji UN krivi sirijske vlasti. Njegovo je prokletstvo to što je strateški iznimno bitan. Leži uzduž, i u ekonomskom smislu vrlo važne, ceste koja povezuje Damask i Alep, dva najveća sirijska grada. Ako osvoje grad, sirijske bi vlasti prerezale pobunjeničku opskrbnu rutu. Khan Sheikhoun i okolica trenutačno su gotovo pa okruženi. U ponedjeljak je u zračnom napadu sirijskih vlasti pogođen turski konvoj. Tri su civila ubijena, a još 12 ih je ranjeno. Sirijske vlasti tvrde da je konvoj bio na putu prema tom gradu, s pojačanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:00