IZBORI

Zatvorena birališta u Iranu, konzervativci izgledni pobjednici

 AFP

Iran je u petak birao zastupnike na izborima koje je obilježio pad interesa birača i koji bi trebali potvrditi jačanje konzervativaca nakon masovne diskvalifikacije proreformskih i umjerenih kandidata.

Birališta su službeno zatvorena u ponoć (21.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) nakon ništa manje nego pet uzastopnih produljenja kako bi što veći broj birača mogao ispuniti svoju, kako je rekao ajatolah Ali Hamnei, ne samo građansku, nego i "vjersku" zadaću.

Hamnei je, nakon službenog proglašavanja početka izbora, u petak ujutro ponovno pozvao oko 58 milijuna birača da glasaju "s oduševljenjem" kako bi "zajamčili nacionalni interes".

Agencija Fars, bliska ultrakonzervativcima, objavila je da je odaziv bio oko 40 posto u 18.00 sati (15.30 sati), kad su se birališta prvotno trebala zatvoriti.

Službeni podaci o konačnom odazivu objavit će se tek u subotu, a konačni rezultati se očekuju u nedjelju.

U zadnjih 40 godina odaziv na parlamentarnim izborima je uvijek bio iznad 50 posto, navodi ministarstvo unutarnjih poslova.

Izbori su se održali dva dana nakon službene informacije da je koronavirus stigao u Iran. Od bolesti su umrle četiri osobe, a 14 je zaraženo, po novim službenim podacima objavljenima tijekom izbora.

Dvjestodevedeset zastupnika jedanaestog saziva parlamenta od Islamske revolucije 1979. počet će raditi u vrijeme kad zemlja prolazi kroz snažnu recesiju i u prilikama velike napetosti između Teherana i Washingtona.

Zbog zabrane sudjelovanja tisuća proreformskih i umjerenih kandidata, izbori su zapravo svedeni na utrku između konzervativaca i ultrakonzervativaca.

Ovisno o rezultatima, veća ili manja zastupljenost radikala u budućoj skupštini odredit će manevarski prostor koji će predsjedniku Rohaniju ostati do isteka mandata 2021. i mogla bi utjecati na nastavak njegove politike otvaranja prema svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:39