IZBORI U BIH

Komšić proglasio pobjedu na izborima, Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz: ‘Ojačana je pozicija HDZ-a‘

Utrka za predsjednika RS između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbenog PDP-a Jelene Trivić i dalje je neizvjesna

Željko Komšić i Bakir Izetbegović

 /Afp

Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo dok je HDZ BiH sa svojim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ostao najjača stranka među Hrvatima unatoč tome što je njihova kandidatkinja za Predsjedništvo izgubila izbore.

Željko Komšić je u nedjelju nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nakon što je na temelju 75 posto prebrojanih glasova postalo jasno da je on dobio potporu 70 posto birača, a Borjana Krišto manje od 30 posto.

"Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima", kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF). Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Kazao je kako će DF vjerojatno biti dio vlasti na svim razinama i ubuduće, ali da će na političkoj pozornici u BiH uslijediti značajne promjene.

Iako se tome ranije protivio, Komšić je u nedjelju oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da namentne izmjene izbornog zakona.

"To je neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim opredjeljenjenjima no i ubrzanje procesa uspostave vlasti", kazao je Komšić.

U HDZ-u BiH su ustvrdili kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitvno legitimni izbor Hrvata u BiH.

Izborni inženjering

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara nakon što je postalo jasno da Krišto gubi kazao je kako je ona ipak bila najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH a Komšićevu je pobjedu opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.

Kazao je kako to ipak nije ugrozilo poziciju HDZ-a.

"Dobili smo na cijelom prostoru BiH ogromnu potporu", kazao je u Mostaru novinarima Čavara pojašnjavajući kako će partneri HDZ-u za uspostavu vlasti biti svatko onaj tko dobije većinsku potporu među Bošnjacima odnosno Srbima.

HDZ sa drugim stranakama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) je prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Ostaje neizvjesno hoće li im partner biti sada vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je lider Bakir Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz u srazu s Denisom Bećirovićem iz SDP-a BiH kojemu je potporu dalo još deset oporbenih stranaka.

Bećirović je pred Izetbegovićem ostvario prednost veću od 15 posto. Čelnik SDA je vidno nervozan oko 23 sata priznao poraz, ali je kazao kako je uvjeren da će njegova stranka biti nezaobilazni faktor pri uspostavi vlasti jer jedina među Bošnjacima ima koalicijski kapacitet.

Izetbegović je kazao i kako je Schmidtovim izmjenama izbornog zakona "definitivno ojačana pozicija HDZ-a".

"BiH je po prvi puta nakon rata dobila člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz ento-nacionalne stranke", kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentirajući Izetbegovićev poraz dodajući kako je to tek prvi korak kojim oporba preuzima odgovornost za stanje u zemlji.

Kazao je kako očekuje da će oporbeni blok ostvariti rezultate bliske onima koje je postigao Bećirović odnosno da će dobiti priliku preuzeti i izvršnu vlast u državi, odnosno Federaciji BiH.

Povijesni poraz SDA

Čestitao je i Komšiću s kojim se davno politički razišao ističući da je važno to što će on zajedno s Bećirovićem biti član Predsjedništva iz stranke koja nije nacionalno orijentirana.

Najvažniji koalicijski partneri SDP-u su Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) čija je predsjednica Glavnog odbora Sabina Čudić ono što se zbilo na izborima u nedjelju nazvala povijesnim događajem.

"Režim je pao. Svjedočimo povijesnom porazu SDA", kazala je Čudić komentirajući izborne rezultate.

Preliminarni rezutati u utrci za pozicije u Zastupničkom domu parlamenta BiH bili su kako SDA ima 33 posto glasova a približno tome su u zbroju postotci SDP-a, NiP-a i NS.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvarivši više od 15 posto prednosti na protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

No utrka za predsjednika RS između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna, a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode.


Tijek događaja vezanih uz današnje izbore u BiH pratili smo iz minute u minutu, sve pročitajte ispod:


Plenković čestitao Čoviću na izbornim rezultatima

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na Twitteru čestitao Draganu Čoviću na izbornim rezultatima. Dodao je da pozdravlja intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. "U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH. Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda."


SDA korak do priznanja poraza

"Na oko 50 posto prebrojanih glasačkih listića Bećirović je u vodstvu", rekao član predsjedništva SDA Safet Softić. "Očigledno je ono što smo imali na umu, da je 11 stranaka krenulo u udruživanje što je polučilo rezultat i da je Bećirović postigao dobar rezultat”, rekao je Softić. Poraz se teško priznaje.


Potpuni krah Izetbegovića

Denis Bećirović u prednosti je u Bosansko-podrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Sarajevo, Livanjskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Najveća razlika je u Kantonu Sarajevo gdje Bećirović ima 72.095, a Izetbegović 30.187 glasova (Izetbegović 41.908 glasova manje), dok u Livanjskom kantonu Izetbegović ima samo glas manje od Bećirovoća. Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država) također kandidat za člana Predsjedništva BiH je u svakom kantonu na trećem mjestu, prenosi N1.


Ahmetović čestitao

"Današnji izborni rezultati ne samo da pokazuju jasan znak, već i empirijski dokaz da su liberalne snage u zemlji prevladale te da većina građana u Bosni i Hercegovini želi europski put i građansku državu. Kao socijaldemokrat posebno sam zadovoljan ovim rezultatom i želim srdačno čestitati Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću na njihovim impresivnim izbornim rezultatima. Sada treba aktivno podržati volju građana i zaštititi državu od destruktivnih utjecaja. Jasna pobjeda Komšića i Bećirovića jasni su pokazatelji da je etničko-nacionalna ideologija Daytona stvar prošlosti." Ovim je riječima dosadašnje izborne rezultate komentirao Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a u njemačkom parlamentu.


SDA vodi u izborima za Parlament BiH

Očekivano, na izborima za Parlament BiH s područja Federacije BiH vodi bošnjačka stranka SDA s 35% ali drugi je SDP s 13% koliko ima i HDZ BiH.

U izbornom stožeru PDP-a, stranke u Republici Srpskoj, tvrde da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pobijedila Milorada Dodika na izborima za predsjednicu RS-a iako o tome nema službenih podataka. PDP tvrdi da prema njihovim rezultatima Jelena Trivić osvaja 53,1% dok je Dodik na 45,3% na nivou entiteta. Riječ je o 30% prebrojanih glasova.


Denis Bećirović ima oko 50.000 glasova više

Denis Bećirović, kandidat skupine građanskih stranaka u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda u 21.07 ima 53,06 posto glasova, kandidat SDA Bakir Izetbegović 42,88 posto glasova, a Mirsad Hadžikadić 4,05 posto glasova. Ako se ovi rezultati potvrde, bit će to najteži poraz SDA na izborima i potvrda da izborni porazi na lokalnim izborima u Sarajevu nisu bili slučano odstupanje.

Bećirović je u prednosti pred Izetbegovićem za 47.815 glasova.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u prednosti je Željko Komšić (DF) sa 122.054 glasova, a iza njega je Borjana Krišto sa 60.207 glasova. Ako su za Komšića glasali, kako se sumnjalo, iz bošnjačkog biračkog tijela, tada su time uzrokovali Izetbegovićev izgledni poraz. Prema posljednjim je rezultatima Borjana Krišto osvojila samo 28% glasova što je težak poraz kandidatkinje Hrvatskog narodnog sabora.

Milorad Dodik će se, lakše nego što su najavljivale ankete, vratiti na mjesto predsjednika Republike Srpske. Prema prvim rezultatima vodi s 60% u odnosu na Jelenu Trivić (40%), kandidatkinju ujedinjene opozicije. Što potvrđuje nastavak destruktivne politike prema BiH.

Prema neslužbenim rezultatima koje objavljuje SDA u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović je povećao svoju prednost nakon 27 posto prebrojanih glasova.

Trenutno ima 51,39 posto ili 75.295 glasova, a Bakir Izetbegović 44,65 posto ili 65.417 glasova. Mirsad Hadžikadić ima 3,96 posto ili 5.807 glasova.


Komšić pobjeđuje čisto

Kada je pitanju član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, podaci govore da Željko Komšić trenutno vodi sa 59,8 posto glasova ili 10.933 prebrojanih glasova dok Borjana Krišto ima 40,2 posto ili 7.361 glasova. Čini se da će opet glasovima bošnjačkog korpusa biti izabran hrvatski član Predsjedništva BiH.

Srbi će dobiti prvu predstavnicu u Predsjedništvu jer Željka Cvijanović (SNSD, stranka kojoj je predsjednik Milorad Dodik) uvjerljivo vodi s 60% glasova ispred Mirka Šarovića, kandidata ujedinjene opozicije, s 35%.

Središnje izborno povjerenstvo (CIK) objavilo je da je izlaznost bila 50 posto, što je za četiri posto manje u odnosu na izbore 2018. godine. U Federaciji Bosne i Hercegovine izlaznost iznosi 973.653 ili 48 posto, u Republici Srpskoj 638.076 ili 53 posto te u Brčko distriktu 32.315 ili 44 posto.

Vidljiv je nizak odaziv u dijelovima gdje živi hrvatsko biračko tijelo.


Zatvorena birališta

U 19 sati zatvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je bilo moguće glasati. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima imalo je nešto više od 3,3 milijuna glasača, a oni su imali priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.


Visoki predstavnik nameće izmjene Izbornog zakona?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, nametnut će večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, doznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Schmidt je odluku prvobitno donio 27. srpnja ove godine, doduše drugačiju od one koja je trebala biti donesena. Odlučio je dati rok od šest tjedana političarima u BiH da se dogovore, no do toga nije došlo.

Kako doznaje N1, Schmidt će nametnuti djelomično modificirane izmjene u odnosu na one koje su objavljene u srpnju.

Broj delegata u Domu naroda PSFBiH bit će 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 ‘ruku‘, umjesto dosadašnjih šest.

Nije još jasno ostaje li izborni prag od tri posto.


Čekanja na graničnim prijelazima s BiH do 1,30 sati

Na graničnim prijelazima Hrvatske s BiH čekanja su od 30 minuta do jedan i pol sat, izvijestio je u nedjelju kasno popodne Hrvatski autoklub (HAK).

Na graničnim prijelazima s BiH čekanja su na ulaz: Slavonski Brod (Bosanski Brod) do 30 minuta; Jasenovac (Donja Gradina) 1,30 sat; Maljevac (Velika Kladuša) 1 sat; Ličko Petrovo Selo (Izačić) 1,30 sat; Bogovolja (Hadžin Potok) 1,30 sat; Dvor (Bosanski Novi) 1 sat; Hrvatska Dubica (Bosanska Dubica) 1 sat; Hrvatska Kostajnica (Bosanska Kostajnica) 1 sat.

Pojačan je promet i na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Srbijom.


Građanin Tuzle: Vidio sam na popisu imena preminulih članova obitelji

Dražen Jurišić iz Tuzle na biračkom popisu zatekao je imena nekih svojih preminulih članova obitelji, prenose tamošnji mediji.

"Došao sam glasati i dao osobnu iskaznicu, žena okrenula da se potpišem, kad vidim svog pokojnog djeda Dragutina Jurišića koji je umro prije 40-ak godina, vidim tetku Katicu Jurišić i baku Bernardu Jurišić koje su preminule prije više od 12 godina. Ja pitam tu ženu, kaže, ja ovdje radim za 90 KM. Predsjednica komisije viče "ja tu ne mogu ništa", oni su nama dali takve papire. I to nije kod mene samo slučaj, još troje ljudi koji su došli isto su doživjeli" - ispričao je za Avaz.

Šokirani Jurišić nazvao je zatim Središnju izbornu komisiju, gdje mu je rečeno da pošalje e-mail.

"Tu su bila još dva člana komisije, rekli su da nisam jedini koji je to primijetio od jutros, da su umrli upisani. Glasao sam i izašao", kazao je za Avaz.


Promatrač u Doboju dobio šakom u glavu

U Doboju, na biračkom mjestu 038B008, došlo je do fizičkog napada na promatrača OSCE-a, prilikom čega je udaren šakom u glavu. Napadač je saslušan u PU Doboj, a njegov identitet nije otkriven, javlja agencija Fena.


Nižu se bizarni incidenti na biralištima diljem BiH

Na izborima u BiH zabilježeno je tek nekoliko manjih, ali i pomalo bizarnih incidenata: Tako je glasanje na jednom biračkom mjestu u Sarajevu kasnilo oko sat vremena jer je predsjednik biračkog odbora - prespavao.

Riječ je o biračkom mjestu 018, mjesna zajednica Ciglane u Sarajevu. Riječ je, inače, o čovjeku koji radi noćnu smjenu pa jutros nije na vrijeme ustao. Probudila ga je policija koja je poslana na njegovu adresu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske zaprimilo je pak brojne prijave koje se mogu definirati kao incidenti. Prvi je zabilježen u 7:50 sati u mjestu Kozluk gdje je pripadnik MUP-a RS izvijestio da mu se obratio G. G. i prijavio predsjednika biračkog mjesta Pađine A. S. da mu oko 6:15 sati prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dopustio da nazoči istom kao promatrač te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega.

Međutim, tužitelj je kazao da u ovom slučaju nema elemenata kaznenog djela.

U 7 sati biračko mjesto u Hozićima u mjestu Novi Grad nije otvoreno na vrijeme nakon što je primjećeno da se prilikom otvaranja biračkog mjesta u 7 sati, u dvije kutije nalazi određeni broj popunjenih glasačkih listića. Birački odmor je smijenjen, uhićeno je pet osoba.

image

Jutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.

Antonio Balic/Cropix

Pola sata poslije, predsjednik izbornog mjesta u OŠ "Sveti Sava", općina Istočno Novo Sarajevo, prijavio je da je V. J. pokušala naočalama za snimanje nepoznate marke snimati proces glasanja. Navedeni predmet je privremeno oduzet od policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo. Slična situacija je zabilježena i u 9:30 sati u mjestu Vojkovići, Istočna Ilidža, kada je S. M. snimio izborni listić koji mu je potom oduzet. Pripadnici PS Istočna Ilidža oduzeli su i sporne naočale.

U Bijeljini je prijavljeno da je oko 9:30 došlo do svađe između trojice posmatrača iz Čengića u vezi načina glasanja starijih lica, dok je u Doboju u 10:30 došlo do prepirke između članova biračkog odbora, javlja klix.ba.

U Zvorniku su promatrači jedne stranke došli ispred zgrade Gradske uprave Zvornik te pobacali akreditacije promatrača.

U Bijeljini, nepoznata je osoba u prostorijama autopraonice koja se nalazi preko puta OŠ "Knez Ivo od Semberije" nudila novčanu naknadu glasačima...


Na biračkom mjestu preminula starija žena

Na biračkom mjestu u mjesnoj zajednici Grbavica 1 oko 14 sati je preminula starija žena, prenosi N1.

Radi se o gospođi (1941. godište) kojoj je pozlilo nakon glasanja. Nažalost, preminula je na licu mjesta. Hitna pomoć oko 14:55 je konstatirala smrt.

Iz MUP-a KS su za N1 potvrdili da je ovo biračko mjesto još uvijek zatvoreno za glasanje. Općinska izborna komisija odlučit će za koliko će radno vrijeme ovog birališta biti produženo.


Milanović: ‘Ljudi poput Komšića su prevaranti!‘

Prilikom posjeta Kastvu, gdje je sudjelovao na centralnom događaju "Pozdrav Beloj nedeji", predsjednik Zoran Milanović obratio se novinarima i komentirao izbore u Bosni i Hercegovini. Rekao je između ostalog

Nakon 20 godina pokušaja, pogreške, dobrih odnosa osobno i prijateljstva s političarima u BiH, poput Komšića, ja sam shvatio da su to prevaranti kojima se ne može vjerovati i da su tu jedino da se okoriste zbog toga što Hrvata ima malo, rekao je Milanović. Iskoristio je prigodu i pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike.


Vodič kroz dan odluke u BiH

Danas se održavaju opći izbori u Bosni i Hercegovini, državi sastavljenoj od dva entiteta, tri naroda i puno dugogodišnjih problema. U najkraćem, većina Srba bi podržala odcjepljenje Republike Srpske, Hrvati su duboko nezadovoljni svojim položajem, a Bošnjaci smatraju da je rješenje u pravilu "jedan čovjek - jedan glas" koje je, inače, dokusurilo Jugoslaviju.

Osim toga, državne i javne institucije uglavnom su nefunkcionalne, zbog čega se mnogi sele u inozemstvo.

Kako bi se lakše pratili ovi izbori, pojasnili smo odgovorima na osam najvažnijih tema.

image

Željko Komšić na birališta je izašao sa suprugom Sabinom. Komšić je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Antonio Balic/Cropix
image

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u pratnji supruge glasao je na izbornom mjestu u Domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Jakov Prkic/Cropix
image

Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović glasali su na izborima

Antonio Balic/Cropix

Skandal na biralištu u RS: Na biračko mjesto uneseni ranije popunjeni listići

Izborni dan obilježio je i skandal zbog kojeg je morala intervenirati i policija. U Općini Bosanski Novi prijavljena je nepravilnost na jednom od biračkih mjesta zbog čega je glasanje privremeno obustavljeno, nakon čega je, brzom reakcijom tužiteljstva Bosne i Hercegovine, pet osoba uhićeno zbog povezanosti sa slučajem.

Iz Koalicije "Pod lupom" su izvijestili o teškom kršenju Izbornog zakona BiH, koje je zabilježeno u Bosanskom Novom, u Republici Srpskoj. Oni navode da se slučaj kršenja konkretno odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačkih listića na biračko mjesto u Hozićima.

Policija je izašla na teren i ustanovila da su popunjeni listići doista uneseni na biračko mjesto zbog čega je smijenjen birački odbor na tom glasačkom mjestu.

Na biračko mjesto je stigla Općinska izborna komisija koja je utvrdila nepravilnosti i imenovala novi birački odbor koji bi nakon utvrđivanja stanja trebao odlučiti o početku glasanja na ovom biralištu.

Prema riječima predsjednika Središnje izborne komisije Suada Arnautovića, vjerovatno će izbori na tom biračkom mjestu biti odgođeni.

On navodi kako na tom mjestu glasa ukupno 465 birača, a da je doneseno po 50 popunjenih listića za svaku razinu vlasti.

Bugojanska policija jučer je na jednom od biračkih mjesta provjeravala prijavu da je došlo do kršenja izbornog procesa jer je predsjednik biračkog odbora s još dvije osobe unio kartonski paket na biralište. Policija je utvrdila da nema nepravilnosti.

Iz policije je potvrđeno da je policijskoj stanici Bugojno stigla prijava u 18:15 sati nakon čega su se brojne ekipe uputile na lokaciju. Tijekom provjere prijave, na mjesto su stigli i brojni predstavnici stranaka te članovi izborne komisije, što pokazuje da je prijava uzbunila policijske organe i sudionike procesa te da su je ozbiljno shvatili.

"Odmah po zaprimanju prijave Odsjek kriminalističke policije PU Bugojno je formirao očevidnu ekipu koja je zajedno s predsjednikom općinske izborne komisije Bugojno izašla na lice mjesta gdje su utvrdili da predmetno glasačko mjesto nije narušeno", potvrdio je glasnogovornik MUP-a SBK Hasan Hodžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:17