UŽASI U ZATVORIMA

ZATVORENICIMA VADILI ORGANE BEZ ANESTEZIJE Kineske vlasti uzimale srce, jetru, rožnicu, pluća...

Iako zvuči kao priča iz holivudskog block-buster horor filma, riječ je o uobičajenoj praksi u Kini i to više od desetljeća.

Državne bolnice u tajnost uzimaju dijelove tijela od desetke tisuća zatvorenika, uklanjajući vitalne organe dok su žrtve još uvijek žive, piše News.com.au .

Filmotvorac Leon Lee pratio je istražitelje u nadi da će zaustaviti ovu nehumanu i ilegalnu industriju. Nažalost ističe kako ovakvu razinu zla još nije vidio nigdje na svijetu.

- Naoružani policajac na dužnosti u operacijskoj sali svog fakulteta svjedočio je uzimanju organa 30-godišnjoj zatvorenici bez ikakve anestezije. Danima prije operacije mučili su je, silovali i radili joj užasne stvari. Razina užasa je nezamisliva - objašnjava Lee.

- Brojne se operacije obavljaju u vojnim bolnicama gdje je olakšan nadzor, kao i u radnim kampovima, zatvorima pa čak i kombijima. Uzimaju srce, jetru, rožnicu, pluća, kožu, bubrege... zapravo, većinu organa - naglašava Lee.

Vjeruje kako je do sada u takvoj praksi stradalo više od 65 tisuća ljudi, što je konzervativna procjena. U Leeov šokantan dokumentarac 'Ljudska žetva', objavljen u utorak, prati trag istrage u odvratnu industriju uz pomoć odvjetnika za ljudska prava Davida Matasa i bivšeg kanadskog parlamentarca Davida Kilgoura.

Žena imena Annie (nije pravo ime), koja je pobjegla iz Kine sa suprugom koji je liječnik, u filmu navodi kako je njezin muž odstranio rožnicu na više od 2000 pacijenata dok su još bili živi.

- Neki su bili živi i kada su ih u tajnosti spaljivali u spalionici koja se nalazila u kotlovnici - dodaje Annie.

Annien se suprug svake noći budi zbog noćnih mora, sjedi i gleda u ugašen televizor. Navodi i kako su ga kineske vlasti pokušale ubiti nakon bijega iz zemlje.

Kina je postala druga zemlja na svijetu po transplantacijama organa, odmah nakon SAD-a. Vrijeme čekanja na zamjenski organ iznosi između dva i tri tjedna, dok se u Americi čeka i po mjesec dana. Pacijenti koji ne mogu čekati nerijetko odlaze u Kinu gdje dobivaju novi organ, često ne znajući istinu, ili je ne žele znati.

Prije 2010. godine u Kini nije bilo sustava doniranja organa, uglavnom zbog kulturoloških razloga. Vlasti priznaju da dio organa dolazi od zatvorenika osuđenih na smrt, no istražitelji ne mogu uskladiti brojke s velikim brojem transplantacija.

U 2006. pojavila su se izvješća da vlasti ubijaju članove pokreta Falun Gong, kvazi-religijske grupe s više milijuna sljedbenika, koji je zabranjen u Kini.

- Velik broj žrtava su pripadnici Falun Gonga kao i politički disidenti te aktivisti. Bivaju zatvoreni bez obavijest njihovim obiteljima. U nekoliko slučajeva, obitelj je sasvim slučajno vidjela fotografije tijela na kojima su izraženi operacijski ožiljci. Policija tada odgovara kako je bila riječ o samoubojstvu te je napravljena obdukcija - navodi Lee.

Matas i Kilgour, obojica nominirani za Nobelovu nagradu za miru, unatoč prijetnjama smrću i dalje informiraju javnost o užasima koji se događaju. Žele vidjeti imena odgovornih osoba i dovesti i pred lice pravde na Međunarodnom sudu u Haagu.

Kina je, naravno, demantirala optužbe pa čak i napravila dokumentarac koji kontrira Leeevu. Vlasti tvrde kako su donori organa samo volonteri te da će dosadašnja praksa, svejedno, prestati u kolovozu. Međutim, nisu svi uvjereni u iskrenost.

Kineski predsjednik Xi Jinping, trenutačno vodi anti-korupcijsku kampanju, hvatajući pristaše bivšeg vođe Jiang Zemina, koji je odgovoran za protjerivanje članova pokreta Falun Gong.

Zadnja obraćanja Xievih visokih dužnosnika upućuju kako su vlasti postaju sve više svjesne užasa koji su se događali optužujući bivšeg šefa sigurnosti Zhou Yongkanga za uzimanje organa.

Iako se čini da će industrija vrijedna milijarde dolara napokon odumrijet, prekasno je za sve žrtve ovih odvratnih zločina.

Dio 'Ljudske žetve' možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:45