ISTRAGA SE NASTAVLJA

ZAVRŠILA DRAMA U 'PRIJESTOLNICI NOVIČOKA' Policija uspostavila kordon u Salisburyju zbog 'hitnog medicinskog slučaja', niječe vezu s nervnim otrovom

 Profimedia, Press Association

Dvoje ljudi razboljelo se u nedjelju jedući u restoranu u Salisburyju, engleskom gradu u kojem su u ožujku ove godine otrovani bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija, objavila je britanska policija.

Ništa ne upućuje na zaključak da je hitan slučaj u restoranu Prezzo povezan s nervnim otrovom novičokom, istaknula je u priopćenju policija Wiltshirea.

Nije jasno je li riječ o kaznenom djelu, ističu u policiji, dodajući da se istraga nastavlja.

Jedna od dvije osobe kojima je pozlilo ruski je državljanin, objavio je Sky News, pozivajući se na neimenovane izvore.

U policiji navode da su pozvani u restoran u nedjelju navečer zbog "hitnog medicinskog slučaja" u kojem je pružena pomoć jednoj ženi i muškarcu.

Dodaju da je iz preventivnih razloga oko restorana i okolnih cesta uspostavljen kordon koji je naknadno većim dijelom ukinut dok će restoran ostati zatvoren za javnost do završetka istrage.

Pacijenti su u svjesnom stanju i primili su pomoć na licu mjestu, istaknula je glasnogovornica hitne medicinske službe za britansku novinsku agenciju Press Association (PA).

Salisbury je na prvoj crti napetosti u odnosima Rusije i Zapada od ožujka ove godine i napada na Skripalove, koji su proveli više tjedana u bolnici, oporavivši se od posljedica izloženosti novičoku.

Potom su u lipnju muškarac i žena u Salisburyju našli bočicu parfema za koju je navodno utvrđeno da je korištena za držanje nervnog otrova. Dawn Sturgess je umrla a Charlie Rowley pušten je iz bolnice u srpnju.

U rujnu su britanski istražitelji kazali da vjeruju da su za upotrebu novičoka u Salisburiju odgovorna dva ruska obavještajca.

Osumnjičeni ruski državljani Aleksander Petrov i Ruslan Boširov kazali su naknadno u intervjuu da su posjetili Salisbury samo radi razgledavanja turističkih znamenitosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je riječ o dvojici civila.

Novičok, novajlija na ruskom, binarno je kemijsko oružje, što znači da se može sastojati od dva neškodljiva sastojka koji u spoju postaju nervni otrov.

Niz takvih otrova, za koje se vjeruje da su osmišljeni u Sovjetskom Savezu osamdesetih godina prošlog stoljeća, razvija toksično djelovanje prilikom udisanja ili dodira s kožom, piše Science Direct.

Rusija tvrdi da nije bila izvor otrova upotrijebljenog u Salisburyju, napominjući da su njegova svojstva istraživale i druge zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:42