PROIZVODNJA BRAŠNA

Zbog korone opet proradio engleski mlin iz 1016. godine

 
 ZacharyCulpin / BNPS / Profimedia

Kvasac, sol i brašno. Te tri prehrambene namirnice odmah su planule s polica trgovina kad je počela pandemija koronavirusa. I dok su jedni nestašicu proizvoda vidjeli kao šansu za zaradu, drugi su odlučili zasukati rukave i pomoći svojoj zajednici u nevolji.

Tako je dvoje umjetnika s jugozapada Engleske odlučilo obrisati prašinu s 1000 godina starog mlina te su počeli proizvoditi brašno za svoje susjede.

“Kad je Covid-19 krenuo, sve lokalne trgovine brzo su ostale bez brašna. Mi smo imali zalihe kvalitetno mljevene pšenice te sredstva i vještine potrebne da je sameljemo u brašno pa smo pomislili da bismo mogli pomoći”, rekao je za Washington Post 79-godišnji Pete Loosmore koji je s partnericom Imogen Bittner osposobio stari drveni mlin u mjestu Sturminster Newton u Dorsetu.

Back up and running during the Corona Virus - The 1000 year old Sturminster Newton Mill in Dorset, which was mentioned in the Domesday Book in 1086.

An historic water mill that witnessed the Black Death and the Plague has whirred back into production to help meet demand of wheat during the coronavirus pandemic.

Sturminster Newton Mill in Dorset was mentioned in the Domesday Book in 1086 and years later inspired Victorian author Thomas Hardy.

Today the picturesque building on the banks of the River Stour survives as a working tourist attraction that sells its flour to visitors.

But with tourists in lockdown, millers Pete Loosmore and Imogen Bittner have turned it back into commercial production., Image: 513948662, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ZacharyCulpin / BNPS / Profimedia
ZacharyCulpin / BNPS / Profimedi

Loosmore je bivši profesor koji je prije 25 godina odlučio s nekolicinom volontera preuzeti brigu o drvenom mlinu na vodeni pogon, koji datira iz 1016. godine. Vodeni mlin se prvi put spominje u poljoprivrednim zapisima 1086. godine, a obnovljen je sredinom 16. stoljeća. Početkom 20. stoljeća ugrađena je vodna turbina od 25 konjskih snaga koja je zamijenila dva vodena kotača.

Mlin kao muzej

Nakon što se neko vrijeme mlin koristio za mljevenje hrane za kućne ljubimce, 1970. godine je ugašen. Ponovno ga je 1994. godine pokrenuo Loosmore koji je u njega prvi put zakoračio još kao dječak dok je gledao pradjeda kako radi.

Otad se mlin koristi kao muzej koji posjećuju školarci i turisti. Donedavno je radio samo dva dana mjesečno koliko je bilo potrebno da se samelje brašno koje su posjetitelji dobivali kao suvenir.

No, od početka travnja vodeni mlin se vratio na staze stare slave. U mjesec dana sada proizvede više od tonu brašna, koliko je donedavno stvarao u godinu dana.

Sturminster Newton Mill in 1925

The wheat (right) before it's ground into the flour for selling (left)

An historic water-mill which witnessed the Black Death and the Great Plague has produced a years worth of wheat in just ten days in a bid to meet demand during the coronavirus pandemic.

Sturminster Newton Mill in Dorset, which was mentioned in the Domesday Book in 1086, survives today as a working tourist attraction that
usually sells its flour to admiring visitors.

But with the tourists in lockdown, millers Pete Loosmore and Imogen Bittner have turned to the commercial market.

In just ten days they have already milled a ton of wheat - which is usually around a year's supply for the facility., Image: 513948260, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BNPS.co.uk / BNPS / Profimedia
BNPS.co.uk / BNPS / Profimedia

Melju za susjede

Loosmore i Bittner sretni su što mogu pomoći svojim susjedima, kojih je otprilike 5000 u malom mjestu.

“Divno je što smo imali mogućnosti oživiti vodeni mlin i vratiti ga u stanje u kojem je bio nekad dok je radio šest dana u tjednu”, rekla je 63-godišnja umjetnica Bittner koja je u mlinarstvu posljednjih godinu i pol.

Vreće brašna od kilogram i pol prodaju trgovcima i pekarima, a sva zarada odlazi u održavanje mlina. Maksimalno mogu proizvesti oko 30 kilograma brašna dnevno. Iako imaju upite za veću proizvodnju i prodaju preko interneta, Bittner kaže da će brašno mljeti samo dok traje kriza i dok time pomažu lokalnoj zajednici.

Mlinarska industrija u Velikoj Britaniji proizvodi otprilike 100.000 tona brašna tjedno, ali je proizvodnja ograničena pakiranjima u manjim vrećama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:24