IZBORI U SLOVAČKOJ

ZBOG KORUPCIJE IZABRALI OBIČNE LJUDE Bili su ogorčeni korumpiranim elitama, a val nezadovoljstva eskalirao je nakon likvidacije istraživačkog novinara

Lani je za predsjednicu izabrana autsajderica, aktivistica Zuzana Čaputova, a nakon deset godina poražena je vladajuća stranka SMER Roberta Fica
Igor Matovič
 JOE KLAMAR / AFP

Smrt Jána Kuciaka i Martine Kušnírove probudili su Slovačku, objavio je Igor Matovič, šef pokreta OLaNO, koji je pobijedio na jučerašnjim izborima. Matovič je milijunaš i bivši vlasnik medijske kuće regionPRESS, a stranku je osnovao prije desetak godina.

Oporbena stranka Obični ljudi (OLaNO) pobijedila je danas na izborima u Slovačkoj i tako skinula s vlasti stranku lijevog centra SMER, koja je više od desetljeća vladala u toj zemlji. Premijer Peter Pellegrini jučer je priznao poraz. Vladajući socijaldemokratski SMER Roberta Fica poražen je s dobivenih 18,7 posto.

Oporbenjaci desnog centra osvojili su 24,9 posto glasova sa sloganom “Pobijedimo zajedno mafiju”, profitiravši na valu nezadovoljstva korupcijom, koje je eskaliralo nakon ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove, čija je smrt potaknula niz demonstracija. Kuciak je istraživao korupciju i njezine veze s visokom politikom u trenutku kad je ubijen. Zbog toga je premijer Robert Fico morao dati ostavku, ali je njegov SMER ostao na vlasti.

Naručeno ubojstvo

Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su 21. veljače 2018. godine. Sumnja se da je ubojstvo naručio biznismen kojem se upravo sudi, a ogorčenje zbog tog ubojstva potpuno je promijenilo političku sliku Slovačke u samo dvije godine. Lider OLaNO-a Igor Matovič izrazio je nadu da će moći formirati vladu i da Slovačka može vjerovati da će se zakon odnositi na sve, a ne samo na one koji imaju pravi broj u svom mobitelu. Očekuje se da će SMER u opoziciju i zato što njegovi koalicijski partneri vjerojatno neće uspjeti ući u parlament.

Krajnje desna Narodna stranka, orijentirana protiv EU i NATO-a, Roma i migranata, osvojila je manje od 10 posto glasova. Vodi je bivši neonacist Marian Kotleba. Loš rezultat Narodne stranke od 8,28 posto iznenađenje je s obzirom na to da su im ankete predviđale dvostruko bolji rezultat nego prije četiri godine, a pokazalo se da su dobili manje.

Slovakia's Prime Minister and election leader of the populist-left Smer-Social Democracy (Smer-SD) party, Peter Pellegrini arrives at the party's headquarters in Bratislava, on February 29, 2020. - Slovaks vote in a pivotal general election which sees the populist-left coalition trying to cling on to power ahead of centre-right party OLaNO. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
VLADIMIR SIMICEK / AFP
Lider pobjedničkog OLaNO-a Igor Matovič bivši je vlasnik medijskog koncerna i milijunaš. Zamjeraju mu političko neiskustvo i sklonost populizmu

Pobjedom OLaNO-a zatvara se krug političkih promjena u Slovačkoj, koje je izazvalo ubojstvo Jána Kuciaka: lani je na predsjedničkim izborima izabrana antikorupcijska aktivistica i odvjetnica Zuzana Čaputova. Pobjedu OLaNO-a britanski je Guardian nazvao seizmičkim udarom - još prije četiri godine osvojili su 28,3 posto glasova.

“Pokušat ćemo stvoriti najbolju vladu kakvu je Slovačka ikad imala, uz pomoć drugih lidera demokratske opozicije”, najavio je Matovič novinarima. Premijer Pellegrini čestitao je pobjednicima i poželio im puno sreće. Za Matoviča je rekao da je imao dobar marketing.

Diktatorski stil

“Bit će interesantno vidjeti kako će se nositi sa svojom funkcijom”, rekao je odlazeći premijer Ficova SMER-a. Za Matoviča nitko ne može predvidjeti kakav će biti kao vjerojatni premijer. Ocjenjuje se da je nepredvidiv i sklon populizmu. “On vodi OLaNO kao diktator”, optužio ga je liberalni političar Michal Truban u nedavnoj televizijskoj emisiji.

OLaNO ima šanse s manjim strankama formirati stabilnu vladu. Češki politolog Tomáš Koziak, stručnjak za prilike u Slovačkoj, tumači da su te stranke dugo bile u oporbi pa su njihovi lideri gladni vlasti. “Moć je najjače ljepilo”, izjavio je Koziak za AFP.

Na pitanje novinara je li moguća koalicija s Matovičem i pokretom OLaNO, sadašnji premijer Pellegrini odgovorio je: “Nikad ne reci nikad, ali također morate postaviti pitanje Igoru Matoviču je li on spreman na to ili ne”, dodao je premijer poraženog SMER-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:46