BLOKADA VLADE

ZBOG TRUMPOVA SUKOBA S DEMOKRATIMA NEOČEKIVANO ISPAŠTA - SLOVENIJA! Imenovanje američkog veleposlanika u Ljubljani još uvijek na čekanju

 
Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Blokada američke vlade, uzrokovana svađom predsjednika Donalda Trumpa s demokratima oko financiranja zida na granici s Meksikom, posredno utječe i na odnose Washingtona s Ljubljanom i imenovanje američkog veleposlanika u Sloveniji, nakon što je prije već skoro sedam mjeseci završio mandat prijašnjem veleposlaniku Brentu Hartleyju, pišu u utorak slovenski mediji.

Odmah nakon odlaska prijašnjeg veleposlanika početkom prošlog ljeta, Trump je na njegovo mjesto kandidirao poduzetnicu i humanitarku te donatoricu svoje kampanje Lyndu Blanchard, koja je u međuvremenu potvrđena u Kongresu, ali ne i u Senatu, u kojemu Republikanci i dalje imaju većinu, što je dovelo do čudne situacije, s mogućnošću da sadašnje stanje u kojemu veleposlanstvo vodi otpravnik poslova potraje još koji mjesec, navode slovenski mediji.

Imenovanje Blanchard, kao i mnoga druga imenovanja, nisu došla na dnevni red do kraja prošle godine te se ona sada, u skladu s poslovnikom, vraćaju u Bijelu kuću, dodaju mediji.

Trump nakon toga još jednom svoj prijedlog mora uputiti u Senat, što bi obično bio samo birokratski postupak, no nije isključena ni situacija u kojoj bi Trump predložio nekog drugog kandidata ili kandidatkinju, a stvar dodatno komplicira svađa Republikanaca i Demokrata oko financiranja zida s Meksikom, odnosno blokada rada vlade koja je iz toga proistekla, navodi portal Siol.net.

Budući da zbog Trumpove blokade rada vlade ni State Department nema odobren ovogodišnji proračun, u njemu rade samo šefovi odjela i nužno osoblje koji ne primaju plaću. Zato će ministarstvo vanjskih poslova SAD-a obavljati samo najnužnije poslove sve dok se ne riješi spor između Trumpa i Demokrata, a među te najnužnije zadaće ne spadaju imenovanja u diplomatskoj mreži i upućivanje diplomata u inozemstvo, što bi dolazak novog prvog čovjeka SAD-a u Ljubljani moglo odgoditi i za nekoliko mjeseci, navodi portal slovenskog Telekoma.

Bivši američki veleposlanik u Sloveniji Joseph Mussomeli izjavio je za ljubljanski "Žurnal" da je sadašnja situacija na veleposlanstvu za njega, ali i za one koji su upleteni, "velika frustracija", jer nije dobro kad je mjesto veleposlanika tako dugo nepopunjeno, no u slovenskoj vladi navode da odnosi ostaju na visokoj razini i s poboljšanim dijalogom s Washingtonom, koji je koncem protekle godine posjetio i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Situaciju je za medije komentirao i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji kaže da nema previše nade da će Cerar ostvariti pravo "uravnoteženje" odnosa s SAD-om, kako to obećava, budući da mu to nije uspjelo ni dok je bio predsjednik vlade.

Prema ocjenama nekih pesimista, odgoda slanja novog veleposlanika ili veleposlanice u Sloveniju mogla bi potrajati mjesecima, pa i godinu dana.

Savjetnik premijera Marjana Šarca za vanjsku politiku, nekadašnji veleposlanik u Washingtonu Roman Kirn, izjavio je za ljubljanski list "Žurnal" da razlozi za blokadu slanja novih američkih veleposlanika u inozemstvo "nemaju nikakve izravne veze" sa Slovenijom i da su odnosi s SAD-om dobri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:44