BiH

ZBOG ZASTAVE OTKAZANE KONZULTACIJE O VIJEĆU MINISTARA Iako je osobno sazvao sastanak, Dodik se nije pojavio

Milorad Dodik
 REUTERS

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak se nije pojavio na konzultacijama s predstavnicima političkih stranaka o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH - iako je riječ o sastanku koji je osobno sazvao - a razlog za ovaj incident ponovo je sukob oko isticanja zastave Republike Srpske u Predsjedništvu BiH u Sarajevu.

U zgradi Predsjedništva BiH bili su članovi državnog vrha Željko Komšić i Šefik Džaferović no Dodik nije došao a brojnim novinarskim ekipama koje su čekale ishod razgovora o uspostavi izvršne vlasti prenesena je tek informacija kako su konzultacije otkazane.

Navodno je ponovo došlo do sukoba oko postavljanja entitetske zastave jer je Dodik tražio da se ona istakne u prostoriji u kojoj bi se provodile konzultacije a Komšić i Džaferović su to odbili, pozivajući se na odredbe Zakona o zastavi BiH i na poslovnik o radu Predsjedništva BiH koji priječe isticanje bilo kakvog drugog znakovlja osim državnog.

Sukladno odredbama Ustava i izbornog zakona BiH, Predsjedništvo je to koje donosi odluku o mandataru za sastav Vijeća ministara. Takve odluke u prošlosti su uglavnom donošene konsenzusom uz poštivanje načela rotacije na nacionalnoj osnovi no zakonski je moguće da mandatara imenuju i dva od tri člana državnog vrha.

Kako je u novom mandatu red za predsjedatelja Vijeća ministara BiH došao na srpske stranke, Dodik je već ranije najavio kako će kandidat za tu dužnost biti Zoran Tegeltija koji je u prethodne četiri godine obnašao dužnost ministra financija u vladi Republike Srpske.

Tegeltija slovi za osobu bez posebne političke težine koja svoju poziciju duguje bespogovornoj lojalnosti Dodiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:42