SUKOB U UKRAJINI

Zelenski isključuje održavanje mirovne konferencije bez vojnog povlačenja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2019. u 19:53

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy attends a luncheon for world leaders at the 74th session of the United Nations General Assembly (UNGA) at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 24, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Volodimir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ocijenio je u četvrtak nemogućim održavanje bilo kakvog sastanka na vrhu o sukobu na istoku Ukrajine, posebice s Vladimirom Putinom, bez prethodnog povlačenja postrojbi dviju strana i trajnog primirja.

"Dok će osobe s obije strane pucati i bez povlačenja postrojbi, neće biti održan format Normandija", rekao je tijekom maratonskog razgovora s ukrajinskim i stranim medijima.

Formatom Normandija se nazivaju sastanci na vrhu čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske o miru na istoku Ukrajine. Taj diplomatski proces je u zastoju od 2016.

U srijedu su proruski pobunjenici na istoku Ukrajine optužili ukrajinske nacionalističke skupine za provokacije zbog neuspješnog povlačenja postrojbi dviju strana s linije bojišnice.

Kijev je naveo da je spreman na vojno povlačenje kada zaživi potpuno sedmodnevno primirje.

Zelenski je zahtijevao od separatista da jamče povlačenje svojih boraca s linije bojišnice i Kijev da preuzme 100 postotnu kontrolu svoje granice s Rusijom, što odbijaju pobunjenici koji ju djelomično kontroliraju.

Mirovni proces na istoku Ukrajine je posljednjih tjedana zabilježio skromne napretke.

Ukrajinsko izaslanstvo je potpisalo dokument koji predviđa više autonomije i izbore za pobunjenička područja, što je u Ukrajini burna tema i neprihvatljivo za nacionalističke organizatore, koji su pokrenuli prosvjede.

Nacionalističke paravojne skupine su prijetile zauzimanjem kontrole područja koje, u slučaju povlačenja, napusti ukrajinska vojska.

Zelenski je optužio protivnike da ga pokušavaju oslabiti.

U Moskvi je savjetnik Kremlja Juri Ušakov optužio neke snage u Ukrajini da žele sabotirati proces. Nedavan skroman napredak ulijeva blagu nadu u oživljavanje mirovnog sporazuma iz Minska potpisanog 2015. koji je omogućio bitno smanjenje nasilja, iako njegov politički aspekt nikada nije primijenjen.

U sukobu na istoku Ukrajine je od 2014. godine poginulo blizu 13.000 ljudi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo