SUKOB U UKRAJINI

Zelenski isključuje održavanje mirovne konferencije bez vojnog povlačenja

Volodimir Zelenskij
 REUTERS

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ocijenio je u četvrtak nemogućim održavanje bilo kakvog sastanka na vrhu o sukobu na istoku Ukrajine, posebice s Vladimirom Putinom, bez prethodnog povlačenja postrojbi dviju strana i trajnog primirja.

"Dok će osobe s obije strane pucati i bez povlačenja postrojbi, neće biti održan format Normandija", rekao je tijekom maratonskog razgovora s ukrajinskim i stranim medijima.

Formatom Normandija se nazivaju sastanci na vrhu čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske o miru na istoku Ukrajine. Taj diplomatski proces je u zastoju od 2016.

U srijedu su proruski pobunjenici na istoku Ukrajine optužili ukrajinske nacionalističke skupine za provokacije zbog neuspješnog povlačenja postrojbi dviju strana s linije bojišnice.

Kijev je naveo da je spreman na vojno povlačenje kada zaživi potpuno sedmodnevno primirje.

Zelenski je zahtijevao od separatista da jamče povlačenje svojih boraca s linije bojišnice i Kijev da preuzme 100 postotnu kontrolu svoje granice s Rusijom, što odbijaju pobunjenici koji ju djelomično kontroliraju.

Mirovni proces na istoku Ukrajine je posljednjih tjedana zabilježio skromne napretke.

Ukrajinsko izaslanstvo je potpisalo dokument koji predviđa više autonomije i izbore za pobunjenička područja, što je u Ukrajini burna tema i neprihvatljivo za nacionalističke organizatore, koji su pokrenuli prosvjede.

Nacionalističke paravojne skupine su prijetile zauzimanjem kontrole područja koje, u slučaju povlačenja, napusti ukrajinska vojska.

Zelenski je optužio protivnike da ga pokušavaju oslabiti.

U Moskvi je savjetnik Kremlja Juri Ušakov optužio neke snage u Ukrajini da žele sabotirati proces. Nedavan skroman napredak ulijeva blagu nadu u oživljavanje mirovnog sporazuma iz Minska potpisanog 2015. koji je omogućio bitno smanjenje nasilja, iako njegov politički aspekt nikada nije primijenjen.

U sukobu na istoku Ukrajine je od 2014. godine poginulo blizu 13.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07