UŽIVO: RAT U UKRAJINI

EU zabranila uvoz ruskog ugljena, votke i drva; Zelenski zavapio: ‘U Borodjanki je strašnije nego u Buči‘

Ključne događaje 43. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Razrušena Borodjanka

 Hennadii Minchenko

Ključni događaji

- Uživo smo pratili 43. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je situacija u Borodjanki kod Kijeva mnogo strašnija nego u Buči

- Države članice EU-a odlučile su o novim sankcijama protiv Rusije, koje uključuju i zabranu uvoza ugljena, drva i votke

- Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava

- Hrvatska će “u skoro vrijeme” protjerati dio ruskih diplomata i sada sagledava u kojem opsegu, rekao je šef diplomacije Gordan Grlić Radman

- Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je NATO članicama da pošalju oružje odmah ili će biti prekasno


NOVO 23:59 Šef Europskog vijeća Charles Michel podržao je u četvrtak prijedlog za oslobađanje dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini.

"Kada se to brzo odobri, to će iznositi do 1,5 milijardi eura potpore EU-a s onom koja je već pružena za vojnu opremu za Ukrajinu", objavio je Michel na Twitteru, zahvalivši šefu diplomacije EU-a Josepu Borrellu što je predložio dodatna sredstva. O tom se prijedlogu u četvrtak usuglasilo 27 zemalja EU na razini veleposlanika, prenosi The Guardian.

Kanada će, pak, Ukrajini staviti na raspolaganje milijardu kanadskih dolara, odnosno oko 800 milijuna američkih dolara, preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prema posljednjem saveznom proračunu koji je objavila liberalna vlada u Ottawi, prenosi BBC.

Proračunom će također biti izdvojeno 500 milijuna kanadskih dolara (400 milijuna američkih dolara) u vojnim doprinosima Ukrajini. "Ova potpora pomoći će odgovoriti na humanitarnu krizu i osigurati da ukrajinska vlada može nastaviti pružati osnovne usluge", rečeno je.


23:39 Dmitrij Muratov, glavni urednik neovisnih ruskih novina Nova Gazeta, koji je 2021. godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir za svoj istraživački rad i kritičko izvještavanje o ruskoj vladi, napadnut je u četvrtak u vlaku kojim je iz Moskve putovao za Samaru, piše Forbes.

Nepoznati napadač bacio je na Muratova crvenu boju s acetonom, zbog čega su ga zapekle oči. Fotografije koje je poslije objavila Nova Gazeta Europe, prikazuju Muratova i čitav njegov kupe prekriven crvenom bojom.

Više pročitajte OVDJE.


23:36 Kada je krajem veljače ruska invazija dosegla do danas gotovo posve razrušenog ukrajinskog grada Mariupolja, iz kojeg dolaze stravične i uznemirujuće snimke razaranja i ubijanja civila, 15-godišnja vlogerica Alena Zagreba odlučila je svoj utjecaj na društvenim mrežama iskoristiti kako bi bilježila i objavljivala snimke uništenja svog rodnog grada.

Što je sve zabilježila Alena u svojem dnevniku razaranja Mariupolja doznajte OVDJE.


23:23 Američki kongres odobrio je jednu mjeru uklanjanja trgovinskog statusa Rusije kao "najpovlaštenije nacije" te drugu mjeru zabrane uvoza nafte iz Rusije. Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden potpisati obje mjere kao zakon.

Mjera kojom se mijenja trgovinski status Rusije otvara put Bidenovoj administraciji da podigne carine na ruski uvoz. "Putin se apsolutno mora smatrati odgovornim za odvratne ratne zločine koje čini u Ukrajini", rekao je čelnik većine u senatu Chuck Schumer.

"Ovaj paket se odnosi na sinergiju svih sredstava ekonomskog pritiska na Vladimira Putina i njegove oligarhe, rekao je Ron Wyden, predsjednik Senatskog odbora za financije. "Putinova Rusija ne zaslužuje biti dio ekonomskog poretka koji postoji od kraja Drugog svjetskog rata", dodao je.


23:14 Zapadni analitičari predviđaju da će najkasnije za koji tjedan početi velika ruska ofenziva na istok Ukrajine te da je jedan od ruskih prioriteta trenutačno slom obrane grada Mariupolja.

Američki obavještajni izvori navode da se "još ne vide znakovi" razmještaja novih ruskih postrojbi na istočnom frontu. Ruske snage povučene sa sjevera Ukrajine, gdje nisu uspjele u pokušaju osvajanja Kijeva.

Više o ruskom planu za slom istočnog fronta u Ukrajini doznajte OVDJE.


23:03 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Borodjanki kod Kijeva "mnogo strašnija" nego u Buči, prenosi agencija AFP.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova ranije u četvrtak je izjavila da je 26 tijela pronađeno ispod dvije srušene zgrade u gradu Borodjanka, oko 23 kilometara zapadno od Buče, prenosi Guardian agenciju Reuters.

Nije objavila jesu li vlasti utvrdile uzrok smrti, ali je optužila ruske snage za izvođenje zračnih napada na grad, koji ukrajinske vlasti pretražuju nakon povlačenja ruskih trupa koje su ga okupirale.

"Borodjanka je najgore prošla po razaranjima i po neizvjesnosti oko (broja) žrtava", rekla je Venediktova. Venediktova je u utorak upozorila da će broj žrtava u Borodjanki biti veći nego bilo gdje drugdje, ali nije otkrila više detalja.

Više pročitajte OVDJE.


23:00 Američki vojni vrh dao je izjavu u Kongresu ranije u četvrtak, a načelnik Združenog stožera Mark Milley iznio je tom prilikom sumorna upozorenja za sve koji se očajnički nadaju da će ruski predsjednik Vladimir Putin urazumiti i zaustaviti napad na Ukrajinu.

"Idealno bi bilo da Putin odluči prekinuti vatru, zaustavi svoju agresiju i da krene neka vrsta diplomatske intervencije, ali trenutačno to nije na vidiku. Bit će to duga kampanja", rekao je Milley pred Odborom za oružane snage američkog Senata na saslušanju u Washingtonu, prenosi Guardian.

Imajući na umu da ukrajinski regionalni čelnici apeliraju na preostale stanovnike istočne u regiji Donbas da imaju "posljednju priliku" da odu prije očekivanog pokretanja nove ruske ofenzive, Milley se pridružio tim upozorenjima. "Još je pred nama značajna bitka niže na jugoistoku, oko regije Donbas, gdje Rusi namjeravaju nagomilati snage i nastaviti s napadom".

SAD i NATO nisu pristali na isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini ili drugog teškog naoružanja te nisu išli u uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine zbog rizika da bi u tom slučaju Zapad mogao biti uvučen u izravan rat s Rusijom.

No, Milley je rekao da su SAD i njihovi saveznici isporučili oko 25.000 protuzračnih sustava naoružanja i 60.000 protuoklopnih sustava. To je pomoglo Ukrajini da spriječi Putinove snage da ostvare zračnu nadmoć, unatoč ruskom razornom bombardiranju dijelova zemlje.

Također govoreći pred Odborom, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je Moskva u biti prestala odgovarati na pozive Washingtona o vojnim pitanjima te da nije bilo dijaloga između dviju zemalja od sredine veljače. "Nismo bili baš uspješni jer Rusi nisu odgovorili", rekao je Austin, rekavši da je razočaran situacijom. "Na temelju onoga što su učinili, ništa me ne iznenađuje. Ali to ne znači da ćemo prestati pružati ruku da ih potaknemo", dodao je.

Austin se složio s Milleyem o sumornim izgledima za jugoistok Ukrajine, no ustvrdio je da je ruski predsjednik odustao od zauzimanja Kijeva. "Putin je mislio da bi mogao vrlo brzo okupirati Ukrajinu, vrlo brzo zauzeti glavni grad, ali bio je u krivu", rekao je Austin, dodavši da je "Putin vjerojatno odustao od toga".


21:44 Kako javlja agencija dpa, 27 država članica Europske unije donijelo je peti krug sankcija usmjerenih protiv Rusije, koje uključuju i zabranu uvoza ugljena, drva i votke.

Postupno ukidanje uvoza ruskog ugljena u EU temeljna je mjera u petom paketu sankcija protiv Rusije, koji je Europska komisija predložila ovog tjedna, kao reakciju na ubojstva civila u ukrajinskom gradu Buča, prenosi Reuters.

To će biti prva zabrana EU-a na bilo kakav uvoz energije iz Rusije od početka, kako to Kremlj naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini 24. veljače. Nafta i plin, koji predstavljaju daleko veći dio uvoza iz Rusije, još su izuzeti od sankcija.

Europska komisija predložila je ove mjere u utorak. Najviši dužnosnici EU-a rekli su da bi potpuna zabrana uvoza fosilnih goriva mogla uslijediti ukoliko Rusija nastavi svoj rat protiv Ukrajine.

Kako bi nove sankcije stupile na snagu, moraju biti objavljene u Službenom listu EU-a. Taj se korak smatra formalnošću i očekuje se da će biti dovršen u petak, prenosi dpa.


21:32 Ukrajinski dužnosnik upozorio je stanovnike na istoku zemlje da imaju "posljednju priliku" za bijeg prije velike ruske ofenzive koja se očekuje u regiji Donbasa, prenosi Guardian agenciju AFP.

"Ovih nekoliko dana mogu biti posljednja prilika za odlazak", a Rusija je "pokušavala presjeći sve moguće puteve za izvlačenje ljudi", rekao je Sergij Gaidaj, guverner regije Lugansk, dijela Donbasa, gdje je grad Severodonjeck meta kontinuirane ruske topničke i raketne paljbe.

No, vlakovi koji evakuiraju stanovnike zaustavljeni su tijekom ruskih udara na jedinu prugu koja je još uvijek pod kontrolom Kijeva, rekao je čelnik ukrajinskog željezničkog operatera Oleksandr Kamičin, opisujući taj pravac kao jedini spas za desetke tisuća ljudi.

"Neprijatelj je izveo udare na željezničku prugu pored stanice u Barbenkovu na pruzi Donjeck", rekao je u objavi na servisu za razmjenu poruka Telegram. "Čekamo završetak bombardiranja da razjasnimo situaciju. Putnici u ovim vlakovima premješteni su u stanicu dok to ne bude obavljeno", rekao je on.

Gajdaj je na Facebook profilu također naveo kako u regiji Lugans više nema bolnica koje nisu pretrpjele štete.


21:17 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Cipar da povuče putovnice izdane Rusima kroz raniji kontroverzni investicijski plan i zaustavi pristajanje privatnih jahti problematičnih vlasnika povezanih s Kremljom u svojim marinama. Zelenski se obratio ciparskom parlamentu putem video veze uživo, posljednjeg u nizu takvih govora koje održava pred stranim zakonodavnim tijelima nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Guardian agenciju AFP.

"Zahvalan sam vam na vašem moralnom stavu. Reagirali ste na rusku invaziju i zabranili pristajanje ruskih brodova u svoje luke... Stop ruskim zlatnim putovnicama, dvojnom državljanstvu. Osim onih za koje postoje dokazi da ne štete Ukrajini", rekao je Zelenski.

Rekao je da Cipar ima "alate za pritisak" na svog tradicionalno bliskog prijatelja Rusiju i pozvao ciparske vlasti da "zatvore luke" za sve ruske privatne jahte.

Pozvao je građane Cipra da povuku putovnice izdane bogatim Rusima u okviru skandaloznog cipaskog programa dodijeljivanja državljanstva u zamjenu za ulaganja, što su itekako iskoristili ruski oligarski i poslovni ljudi povezani s Kremljom i šire, a koja je ukinuta zbog optužbi za korupciju u studenom 2020. godine.

Nakon što je nazočio sjednici, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades izjavio je novinarima da su izdane upute za oduzimanje četiri putovnice Rusa s popisa sankcija Europske unije.

Tijekom spornog investicijskog programa, Cipar je, kao članica Europske unije, izdao stotine putovnica ruskim državljanima i njihovim obiteljima,

U studenom 2020. taj je mediteranski otok odustao od te inicijative nakon što je televizija Al Jazeera emitirala dokumentarac u kojem se raskrinkava cijeli obrazac funkcioniranja.

Istraga je pokazala da je oko polovica od 6.779 putovnica izdanih u okviru programa nezakonito izdana. Cipar je dozvolio ulagačima stjecanje putovnice u zamjenu za ulaganje od 2,5 milijuna eura.

Otočna je zemlja poslala više od 215 tona humanitarne pomoći Ukrajini, što je njezin najveći doprinos u inozemstvu. Također su primili oko 10.000 ukrajinskih izbjeglica, u toj zemlji s relativno velikom ruskom dijasporom.

Tijekom sjednice ispred parlamenta održan je prosvjed protiv rata.


20:26 Moskva je poručila da je odluka o suspenziji Rusije iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u četvrtak "nezakonita" i "politički motivirana", prenosi BBC. Podsjetimo, na glasanju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 93 države članice glasale su za suspenziju Rusije, 58 je bilo suzdržano, a 24 države su glasale protiv.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za Sky News da Rusija žali zbog odluke i da će nastaviti braniti svoje interese "koristeći sva moguća pravna sredstva".

To je bila tek druga suspenzija neke zemlje iz Vijeća za ljudska prava. Prva se ticala Libije 2011. godine.


20:21 Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da je 26 tijela pronađeno ispod dvije srušene zgrade u gradu Borodjanka, oko 23 kilometara zapadno od Buče, prenosi Guardian agenciju Reuters.

Nije objavila jesu li vlasti utvrdile uzrok smrti, ali je optužila ruske snage za izvođenje zračnih napada na grad, koji ukrajinske vlasti pretražuju nakon povlačenja ruskih trupa koje su ga okupirale.

"Borodjanka je najgore prošla po razaranjima i po neizvjesnosti oko (broja) žrtava", rekla je Venediktova. Venediktova je u utorak upozorila da će broj žrtava u Borodjanki biti veći nego bilo gdje drugdje, ali nije otkrila više detalja.


19:39 Prema najnovijim izvješćima, ruski zračni napad na željeznicu u blizini postaje Barvinkove u Donjeckoj oblasti blokirao je izlazak triju evakuacijskih vlakova. Tisuće putnika koji su trebali biti evakuirani u vlakovima smješteno je na stanici, javlja ukrajinski medij Hromadske, a prenosi The Guardian.

Prema izvješćima, to je jedini željeznički izlaz iz sjevernog dijela regije Donjeck koji je kontrolirala Ukrajina. Guardian napominje kako još nije uspio neovisno provjeriti ova izvješća.


18:56 Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava tijekom današnjeg zasjedanja u New Yorku. Za prijedlog predvođen SAD-om glasale su 93 zemlje, dok su 24 glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano.

Koje su države glasale u korist Rusije te kako su glasale države naše regije i druge detalje doznajte OVDJE.


18:36 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da je Rusija dosad u ratu u Ukrajini pretrpjela "značajne gubitke", javlja AFP. Peskov je u razgovoru uživo za Sky News priznao je da Rusija ima "značajne gubitke u postrojbama". "I to je za nas golema tragedija", dodao je Peskov.

Peskov je rekao da je povijest Ukrajine promijenjena 2014. tijekom, kako je on to opisao, "ilegalnog puča". Ukrajina je, kaže, nakon toga postala "anti-rusika" te je "sve što se dogodilo u Ukrajini bilo usmjereno protiv naše zemlje", dodao je.

Istaknuo je da će, kako on kaže, "Mariupolj biti oslobođen od nacionalističkih bataljuna i nadamo se da će se to dogoditi prije nego kasnije u operaciji" te je ustvrdio da su scene ubijenih civila u Buči "izmišljene i lažne", nakon čega ga je novinar upitao: "Shvaćate li kako to groteskno zvuči?".

Reagirajući na to, Peskov je rekao: "To je odvažno lažiranje i o tome govorimo već nekoliko dana, ali nitko nas nije htio slušati".

Kazao je također da je povlačenje iz regije Kijev i sjevernog grada Černihiva "čin dobre volje" za "smanjenje napetosti" tijekom mirovnih pregovora.

Peskov kaže kako Rusija ne podržava niti priznaje Međunarodni kazneni sud i da "mi nismo jedina zemlja na svijetu koja to čini". "I zainteresirani smo za stvarno neovisnu i objektivnu istragu svih zločina", dodaje.

"No, samo želimo razumjeti kakav bi mogao biti format takve istrage jer imamo gorka iskustva s međunarodnim istragama, kao s međunarodnom istragom srušenog korejskog zrakoplova".

"I nemamo pristup i uvid u njihovu istragu. Stoga je ne možemo smatrati objektivnom".

Na pitanje je li Vladimir Putin zabrinut da će završiti na sudu, odgovorio je da nije. "Ne vidimo nikakvu mogućnost za to", kaže Peskov.


18:22 Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvješća o "grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava" invazijom ruskih trupa na Ukrajinu. Za prijedlog predvođen SAD-om glasale su 93 zemlje, dok su 24 glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano, prenosi The Guardian.

U nacrtu rezolucije, 193-člana Opća skupština izrazila je "ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini", posebice zbog izvješća o kršenju prava od strane Rusije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je kako je "zahvalan" državama članicama UN-a koje su "odabrale pravu stranu povijesti" i glasale za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava. "Ratnim zločincima nije mjesto u tijelima UN-a čiji je cilj zaštita ljudskih prava", naveo je Kuleba.


18:13 Poglavar Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kiril kazao je u četvrtak da se RPC i njeni pripadnici bore protiv antikrista, prenosi Reuters. Ruski je patrijarh to izrekao šest tjedana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, tijekom koje je četiri milijuna ljudi izbjeglo iz zemlje, dok je više tisuća ljudi ubijeno.

Iako se nije specifično referirao na Ukrajinu, Kiril je podržao stav Kremlja po kojemu je agresija na Ukrajinu bila nužna reakcija zbog navodne prijetnje Rusiji. "Zašto su se vanjske snage podigle protiv ruskih zemalja? Zašto nastoje uništiti, podijeliti, postaviti brata nasuprot bratu", rekao je Kiril, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Kiril, dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, kazao je da će sukladno Knjizi Otkrivenja sukob između dobra i zla kulminirati drugim dolaskom Krista.

Ruski je patrijarh poručio da "Knjiga Otkrivenja spominje određenu silu koja sprečava dolazak u svijet antikrista". "Neki su mislili da je crkva ta koja ga sputava, i to je točno", kazao je Kiril. "Crkva čuva ljude da ne izgube orijentaciju u životu... To je pravoslavna vjera, koja živi i djeluje u pravoslavnoj crkvi - to je sila koja zaustavlja (antikrista)", dodao je.


17:55 Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava tijekom zasjedanja u New Yorku.

Prije glasovanja, ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislitsja optužio je Rusiju za "užasne" zlouporabe - pokrećući pitanje navodnih civilnih ubojstava u gradu Buča.

Predstavnik Rusije Genadij Kuzmin osudio je glasanje, a neke druge zemlje, uključujući Sjevernu Koreju i Siriju, podržale su ga u tome.

Rusija je jučer upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu li suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid.

SAD je u ponedjeljak objavio da će tražiti da se Rusiju suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava pošto je Ukrajina optužila ruske vojnike da su ubili stotine civila u Buči.

Ruska misija pri UN-u pozvala je države da "istupe protiv proturuske rezolucije". "Vrijedno je spomenuti da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju - suzdržanost ili nesudjelovanje - smatrati neprijateljskom gestom", navedeno je u noti.

"Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN-a", dodaje se.

"Očita i otvorena prijetnja Rusije zemljama koje budu glasale da je se suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava samo je novi dokaz da Rusija mora biti odmah suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava", rekla je u srijedu Olivia Dalton, glasnogovornica američke misije pri UN-u.


17:51 Čelnici G7 odlučili su zabraniti bilo kakva nova ulaganja u ključna područja ruskog gospodarstva, stoji u priopćenju te skupine u četvrtak, kako prenosi agencija Interfax. "Zabranjujemo nova ulaganja u ključne sektore ruskog gospodarstva, uključujući energetski sektor", izjavili su čelnici država i vlada G7.

Nadalje, G7 "nastavit će isključivati ​​ruske banke iz globalnog financijskog sustava", rekli su. "Eskalirat ćemo pritisak, uključujući uvođenje dodatnih sankcija subjektima u državnom vlasništvu koji predstavljaju glavne pokretače ruskog gospodarstva", navodi se u priopćenju.

G7 će također nastaviti poduzimati restriktivne mjere protiv predstavnika ruskih "elita i članova njihovih obitelji" te su spremni poduzeti daljnje mjere protiv ruske obrambene industrije.


17:45 Hrvatska će “u skoro vrijeme” protjerati dio ruskih diplomata i sada sagledava u kojem opsegu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“To ćemo učiniti u skoro vrijeme, mi sada gledamo u kojem opsegu ćemo to napraviti”, rekao je Grlić Radman odgovarajući na upit kada i koliko ruskih diplomata će Hrvatska protjerati.

Više pročitajte OVDJE.


17:39 Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) proglasilo je u četvrtak nepoželjnima još četvero diplomata veleposlanstva Ruske Federacije u Crnoj Gori.

MVP Crne Gore u ožujku je protjerao jednog ruskog diplomata na temelju procjene crnogorskih sigurnosnih službi, a ista procjena razlog je i novog protjerivanja osoblja ruskog veleposlanstva.

“MVP je donio spomenutu odluku na osnovi procjene relevantnih sigurnosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskih diplomata i članka 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", navodi se u priopćenju.

Pojašnjeno je da je nota o odluci da se četiri diplomata proglase nepoželjnima uručena danas ruskom veleposlaniku u Crnoj Gori te da je u njoj dat rok od sedam dana da diplomati napuste crnogorski teritorij.

Rusija je nedavno, kao odgovor na prvu odluku Crne Gore o protjerivanju diplomata, “personom non grata” proglasila crnogorskog diplomata u Moskvi.


17:27 Rusija se suočava s najtežom situacijom u tri desetljeća zbog neviđenih zapadnih sankcija, ali pokušaji stranih zemalja da je izoliraju od globalnog gospodarstva neće uspjeti, rekao je premijer Mihail Mišustin u četvrtak.

Zapadne zemlje nastavljaju nametati ekonomske sankcije Rusiji kako bi je natjerale da prekine vojnu operaciju u Ukrajini i povuče svoje snage. Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" svog susjeda.

"Aktualnu situaciju bez sumnje možemo nazvati najtežom u tri desetljeća za Rusiju", rekao je Mišustin u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. "Takve sankcije nisu korištene ni u najmračnijim vremenima hladnog rata."

Više pročitajte OVDJE.


17:21 Finska će idućih tjedana razjasniti sljedeće korake u vezi moguće odluke o zahtjevu za članstvo u NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto novinarima nakon što je u četvrtak bio na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Većina Finaca sada podržava pristupanje Finske NATO-u, pokazuju ankete javnog mnijenja koje su naručili finski mediji nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska, članica Europske unije, dijeli 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom.

Haavisto je rekao da je ruska invazija pokazala da je Rusija spremna preuzeti sve veći rizik u svojim vojnim operacijama, da može brzo mobilizirati više od 100.000 vojnika protiv susjedne zemlje i da je otvorenije nego prije raspravljala o mogućoj uporabi svog nuklearnog i biološkog oružja.

"Dolazimo u situaciju u kojoj će nam možda trebati suradnja", rekao je Haavisto aludirajući na NATO.


17:09 Opća skupština Ujedinjenih naroda glasuje o suspenziji Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava, nakon što je Ukrajina optužila ruske trupe za ubijanje desetaka civila u gradu Buča, prenosi BBC. Dvotrećinska većina glasova u skupštini koja broji 193 članice može suspendirati državu zbog ustrajnog počinjenja grubih i sustavnih kršenja ljudskih prava.

Rusija je jučer upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu li suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid.


16:53 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak odbacio je komentare ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da je Kijev Moskvi predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od prijedloga o kojima su se obje strane prethodno složile.

Podoljak je u pisanoj izjavi za agenciju Reuters istaknuo kako Lavrov nije izravno uključen u pregovore te da su njegove izjave "od čistog propagandnog značaja".

Podoljak je rekao da Moskva želi skrenuti pozornost s događaja u Buči, gdje su ruske trupe, prema optužbama iz Kijeva,ubijale civile. "Tako treba gledati na sve takve izjave", dodao je.


16:40 Glavni tajnik NATO-a obratio se medijima nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. Kazao je da saveznici podupiru napore za "međunarodnu istragu" o "strašnim ubojstvima civila" u Buchi i drugim dijelovima Ukrajine.

Dva su područja o kojima je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao kako ne može dati više detalja. U prvom redu to se odnosi na točnu prirodu isporuke oružja Ukrajini, pri čemu je podsjetio na NATO potporu Ukrajini od 2014. "Potpuno razumijem da postavljate konkretna pitanja o određenim vrstama oružja. Istodobno, mislim da je važno razumjeti da je bolje često ne biti precizan o tome o kakvim se sustavima radi, ali budite uvjereni da saveznici pružaju širok raspon različitih referentnih sustava".

Na pitanje o snimci koja se pojavila i na kojoj se čini da ukrajinske snage pucaju na zarobljene ruske vojnike, istaknuo je da nije upoznat s konkretnim videom. "Svaku prijavu o potencijalnim kršenjima međunarodnog prava treba pratiti ili proučiti, a naravno, svako kršenje međunarodnog prava i bilo kakav ratni zločin je uvijek neprihvatljiv".

Upozorio je da bi rat mogao trajati godinama i rekao da je ključ za ranije rješenje u rukama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Najlakši način da se okonča ovaj rat je, kazao je, da predsjednik Putin povuče sve svoje trupe i okonča rat te da sjedne za stol i upusti se u ozbiljne diplomatske napore da se pronađe rješenje. "Ali moramo biti realni i nemamo nikakvih naznaka da je predsjednik Putin promijenio svoj opći cilj, a to je kontrolirati Ukrajinu i ostvariti značajne vojne pobjede na bojnom polju".

Ono što vidimo, kaže, rusko je pregrupiranje i repozicioniranje snaga koje se kreću iz sjeverne Ukrajine, ali u isto vrijeme pomiču te snage na istok te kaže kako NATO očekuje veliku bitku u Donbasu. I to je razlog zašto su saveznici i danas istaknuli hitnost pružanja veće potpore Ukrajini. "Ovaj rat može trajati tjednima, ali i mjesecima, a možda i godinama. I stoga se moramo pripremiti za puno više".

Sve dok rat traje, istaknuo je, postojat će rizik od eskalacije izvan Ukrajine. I upravo je to ono na što je NATO usredotočen, kako bi spriječio tu eskalaciju, kazao je Stoltenberg. O globalnom i dugotrajnom utjecaju ruske agresije, Stoltenberg je ukazao na to da se ono što se događa u Ukrajini pomno prati diljem svijeta.

"Vidjeli smo da Kina ne želi osuditi rusku agresiju. A Peking se pridružio Moskvi u preispitivanju prava država da izaberu vlastiti put. Ovo je ozbiljan izazov. Sankcije koje su uveli NATO saveznici i naši partneri su bez presedana i štetne su".

Rekao je da će nova strategija NATO-a uzeti u obzir ovu globalnu promjenu i "pružiti odgovor na to kako ćemo se odnositi prema Rusiji u budućnosti".

Glavni tajnik NATO-a kaže da dio paketa koji će pomoći "hrabrim Ukrajincima" da "obrane svoje domove i zemlju i potisnu invazione snage" uključuje "pojačavanje humanitarne pomoći i financijske potpore". "Razgovarali smo o tome što ćemo još učiniti, uključujući pomoć u kibernetičkoj sigurnosti i pružanje opreme koja će pomoći Ukrajini u zaštiti od kemijskih i bioloških prijetnji".


NOVO 16:18 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare najavio je da će NATO poduzeti korake kako bi pružio veću potporu Gruziji i Bosni i Hercegovini.

Za Gruziju bi, kako je rekao, savez mogao povećati potporu putem značajnog paketa NATO Gruzija, uključujući i za područja kao što su svijest o općim okolnostima, sigurna komunikacija i kibernetički sektor, prenosi The Guardian.

Za Bosnu i Hercegovinu NATO bi, kaže, mogao razviti novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta, a pomoć bi bila prilagođena po mjeri, usmjerena s obzirom na potrebe i pružena uz punu suglasnost svih uključenih zemalja.

Naglasio je da su sastanku prisustvovale zemlje poput Finske, Švedske, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Australije i Japana, koje nisu članice NATO-a, jer djelovanje Rusije ima globalni sigurnosni utjecaj.


15:54 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da prizori koji stižu iz Mariupolja nisu prihvatljivi te da bacaju sjenu na pregovarački proces.

Naglasio je da će se unatoč potresnim prizorima iz Buče mirovni pregovori nastaviti.


15:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da će njegova zemlja dobiti novu pošiljku oružja od NATO-a, ali da se još uvijek vode razgovori kako bi se utvrdilo kada će se to dogoditi.

- Ili ćete nam sada pomoći - a u pitanju su dani, a ne tjedni - ili će vaša pomoć stići prekasno i mnogi ljudi će umrijeti, rekao je Kuleba novinarima.

Optužio je saveznike da 'poduzimaju korake tek nakon što se tragedija poput one u Buči dogodi'.

Postojeće sankcije ocijenio je nedovoljnima i opet pozvao na embargo ruskog plina i nafte koji "podupiru ruski ratni stroj".

- Koliko Buča se mora dogoditi da biste uveli ovakve sankcije?, rekao je.

Upozorio je da je navodni masakr civila u Buči samo 'vrh sante leda' dodajući da je situacija u Mariupolju po svemu sudeći 'puno gora'.

image

Dmitro Kuleba s rumunjskim kolegom Bogdanom Aurescuom

Francois Walschaerts/AFP

Artikulirajući ozbiljnost situacije, Kuleba je sukobe u Donbasu usporedio s Drugim svjetskim ratom.

- (To) će vas podsjetiti na Drugi svjetski rat, s velikim operacijama... sudjelovanjem tisuća tenkova, oklopnih vozila, zrakoplova, topništva. Rekao je da to "neće biti lokalna operacija" na temelju trenutačnih opažanja ruskih priprema. - Rusija ima svoj plan, mi imamo svoj - a o ishodu ove bitke odlučivat će se na bojnom polju, dodao je.


15:32 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen sastat će se u petak 8. travnja u Kijevu, izvjestio je glasnogovornik ukrajinskog čelnika Serhij Nikiforov.


15:17 Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Kijev predstavio Moskvi nacrt mirovnog sporazuma, ali da on sadrži 'neprihvatljive elemente'.

Lavrov je rekao da je Ukrajina izmijenila svoje ranije prijedloge koje je iznijela nakon mirovnih pregovora u Istanbulu 29. ožujka.

- Ukrajinska strana je pregovaračkoj skupini dostavila svoje nacrte sporazuma koji jasno odstupaju od najvažnijih odredbi iznesenih na sastanku u Istanbulu, rekao je.

- Takva nesposobnost pregovaranja još jednom označava prave namjere Kijeva. Bez obzira na to Rusija će nastaviti s pregovaračkim procesom. Iznijet ćemo vlastiti nacrt sporazuma koji jasno ističe naše prvotne stavove i zahtjeve, rekao je.

Lavrov je rekao kako vjeruje da je Kijev pod kontrolom Washingtona 'koji tjera Zelenskog da nastavi s neprijateljstvima".

Ukrajina je komentirala da Lavrovljeve izjave treba promatrati u kontekstu nastojanja Rusije da skrene pozornost s događaja u Buči.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je za Reuters da Lavrov ne sudjeluje izravno u pregovorima te da su njegovi stavovi 'čista propaganda'.


15:07 Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji Vladimir Kličko, koji aktivno sudjeluje u ratu, izjavio je za BBC-jev Radio 5 da je vidio tijela mučenih i ubijenih civila u Buči nakon povlačenja ruskih snaga.

- Ne mogu vjerovati da su ljudi sposobni učiniti tako nešto i to nekome tko ne pruža nikakav otpor, rekao je.

Pozvao je svijet da učini više kako bi se suprotstavio ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Ako ostanete pasivni i samo promatrate što se događa, to znači da podržavate agresiju. Krv civila je na vašim rukama, poručio je.


14:55 Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk izjavio je za Deutche Welle da je sve veći broj mrtvih osoba, koje pronalaze u gradu. Istaknuo je da su pronađene tri masovne grobnice.

- Gotovo 90% smrtno stradalih ima rane od metaka, a ne od gelera, rekao je.


14:50 Gradonačelnik Dnjiproa zamolio je žene, djecu i starije osobe da napuste grad jer se očekuje da će se borbe s ruskim snagama intenzivirati na istoku zemlje, javlja Reuters.

- Svi koji imaju mogućnost trebali bi napustiti grad. To se odnosi na žene, djecu i starije osobe koje nisu uključene u najnužnije gospodarske aktivnosti, rekao je Boris Filatov.

Dnjipro je do sada bio pošteđen žestokih sukoba i granatiranja koja su razorila gradove poput Mariupolja.


14:21 U tijeku su razgovori ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a. Na početku sjednice, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će se razgovarati i o podršci 'hrabrim Ukrajincima koji brane svoju zemlju' i 'nastavku potpore drugim partnerima kojima prijeti ruska agresija'.

Poručio je da je ruska invazija, pokrenuta prije šest tjedana, 'iz temelja promijenila sigurnosno okruženje u Europi', a na sastanku će se također raspravljati o 'dugoročnoj prilagodbi'.


14:13 Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko izjavio je da njegova zemlja mora biti uključena u pregovore za okončanje sukoba u Ukrajini, prenosi Reuters.

Bjeloruska državna agencija Belta prenosi izjavu Lukašenka koji je rekao da će u idućih nekoliko dana razgovarati s Putinom.

- Ne mogu se voditi pregovori Bjelorusiji za leđa. Budući da ste nas uvukli u ovo, uglavnom zapadne zemlje, stav Bjelorusije mora se čuti na pregovorima. Istaknuo je Lukašenko rekavši da je Bjelorusija nepravedno označena kao suučesnik agresora.

- Nama ovaj rat ne treba. Zbog sukoba između dva slavenska naroda, mi smo ti koji će najviše stradati, rekao je.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei inzistira da sam Lukašenko "mora sudjelovati na (završnom) sastanku".


13:53 Službeni Kremlj je poručio da je zbunjen američkom odlukom da uvede sankcije protiv kćeri Vladimira Putina, poručivši da je taj potez 'teško razumjeti i objasniti', javlja Reuters.

SAD je najavio da su nove sankcije usmjerene na dvije odrasle kćeri Vladimira Putina, Mariju Vorontsovu i Katerinu Tihonovu.

- Naravno, smatramo da su nove sankcije samo po sebi nastavak potpunog bjesnila po pitanju nametanja restrikcija. U svakom slučaju, uvođenje sankcija protiv članova obitelji govori samo za sebe, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Takvu odluku teško je shvatiti i objasniti. Nažalost, moramo se nositi s takvim protivnicima, izjavio je.


13:41 Ruske snage koristile su ukrajinske seljake na sjeveru Ukrajine kao živi štit ne bi li se zaštitili od ukrajinskih protunapada, doznaje BBC.

Dopisnik BBC-ja posjetio je naselja sjeverno od Kijeva koja su donedavno bila pod okupacijom ruskih snaga.

Stanovnici Obuhovičija ispričali su mu da su u noći 14. ožujka ruski vojnici iali gubitke u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Ruski vojnici zatim su išli od vrata do vrata kako bi pod prijetnjom oružje okupili oko 150 ljudi i držali ih u ledenoj školskoj dvorani kao zaštitu za ruske snage, ispričali su.

- Izvukli su nas iz podruma u kojima smo se skrivali. Starije žene, djecu, sve, bilo je strašno. Razvalili su vrata svakome tko nije htio otvoriti, ispričala je Ljudmila Sutkova.

- Bojala sam se da će nas ustrijeliti u toj dvorani, moja dvogodišnja kći nije to smjela vidjeti, ispričala je Mariana.


13:31 Velika Britanija, Kanada i Australija zasad nisu donijele odluku o protjerivanju ruskih diplomata iz svoje zemlje, za razliku od 15 europskih država koje su to učinile kao odgovor na ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Kanadski premijer Justin Trudeau tvrdi da bi Rusija mogla uzvratiti istom mjerom. Istaknuo je kako nije siguan da bi 'simbolična gesta' bila vrijedna toga da kanadske diplomate izbace iz Rusije.


13:25 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dat će intervju za Sky News danas predvečer s početkom u 19 sati. Moći će se pratiti putem streama na YouTubeu.


13:10 Svjetska zdravstvena organizacija se priprema za moguće 'kemijske napade' u Ukrajini, izjavio je jedan od dužnosnika WHO-a.

- Obzirom na neizvjesnost cijele situacije, nema jamstva da se situacija neće pogoršati, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

- WHO razmatra sve scenarije i priprema se za različite situacije koje bi mogle pogoditi građane Ukrajine, od liječenja žrtava masovnih napada do kemijskih napada, rekao je, ne iznoseći detalje.


13:05 Proruski separatisti na istoku Ukrajine tvrde da uvelike kontroliraju središte opkoljenog lučkog grada Mariupolja, objavio je dpa.

"Možemo reći da je glavna bitka u središnjem dijelu grada završena", rekao je glasnogovornik proruskih snaga u regiji Doneck Eduard Basurin za rusku državnu televiziju u četvrtak ujutro.

Ukrajina odbacuje takve navode.

"Mariupolj se drži", kazao je savjetnik predsjednika Zelenskog Oleksij Orestovič.

Prema separatistima, borbe su sada uglavnom ograničene na gradsku luku i čeličanu. Basurin tvrdi da je oko 3000 ukrajinskih vojnika ostalo u gradu koji su opkolile ruske postrojbe.


12:41 Ministri vanjskih poslova skupine G7 osudili su 'zvjerstva' koja su počinile ruske snage u Ukrajini, rekavši da će za to odgovarati.

U zajedničkoj izjavi koja će sama po sebi imali vrlo mali materijalni učinak, poručili su:

- Mi, ministri vansjkih poslova G7, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog kraljevstva i Sjedinjenih Država te visoki predstavnik EU-a najoštrije osuđujemo zločine koje su počinile ruske oružane snage u Buči i nizu drugih ukrajinskih gradova.

- Pokolji u Buči i drugim ukraijnskim gradovima naći će se na popisu ratnih zločina i teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo, koje je počinio agresor na ukrajinskom tlu, rekli su.


12:22 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je pozvao Zapad da kazni Rusiju za počinjene zločine rekavši da akcija Moskve nije usmjerena samo na Ukrajinu nego na Europu.

- Jednom zauvijek, možemo naučiti Rusiju ili bilo kojeg drugog potencijalnog agresora da su oni koji izaberu rat uvijek gubitnici, da oni koji ucjenjuju Europu ekonomskom i energetskom krizom uvijek gube, rekao je Zelenski u obraćanju grčkim zastupnicima putem videolinka.

Još jednom je pozvao demokratske zemlje da odbace rusku naftu i u potpunosti blokiraju ruske banke iz međunarodnog financijskog sustava.

image

Ukrajinski predsjednik se obraća parlamentu Zelenskog

Louisa Gouliamaki/AFP

12:14 Ruski zračni napadi usmjereni su uglavnom na istok Ukrajine, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič. Poručio je da ruske snage pokušavao opkoliti ukrajinske snage u regiji.

Vjeruje da će ruska nastojanja na istoku biti uzaludna: 'Situacija je pod kontrolom'.


12:10 Više od 100.000 ljudi još uvijek čeka na evakuaciju iz Mariupolja, izjavio je gradonačelnik Vadim Bojčenko. SItuaciju u lučkom gradu nazvao je humanitarnom katastrofom.


11:40 - I dok su Ukrajinci objavili snimku ruskih vojnika kojima se daje naredba da pucaju na civile kraj Mariupolja, njemačke obavještajne službe (BND) presrele su pak radio komunikaciju ruskih vojnika koji navodno priznaju da su počinili zločine nad civilima u Buči.

Poruke koje su Nijemci presreli navodno odgovaraju detaljima zločina koji su nedavno razotkriveni u Buči, piše Sky News. Tako u jednoj od radio poruka ruski vojnik priča kako je pucao na osobu na biciklu, što odgovara fotografiji jedne od žrtava čije je tijelo snimljeno upravo pokraj bicikla.

Njemačke vlasti zasad nisu komentirale ovo izvješće.

Kako proizlazi iz jednog izvješća koji je BND poslao odgovarajućim parlamentarnim odborima, komunikacija između ruskih vojnika dokazuje da se ne radi o slučajnim zločinima pojedinih vojnika nego o planiranoj strategiji.

"Materijal pokazuje da su ubojstva civila dio uobičajenog postupka ruske vojske koja služe zastrašivanju stanovništva i sprječavanju otpora", citira Spiegel izvješće BND-a.

Dvoje bivših ministara, unutarnjih poslova Gerhart Baum i pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, planiraju optužnicu protiv ruskog vodstva i pojedinih vojnika zbog sumnje u počinjene ratne zločine.

Prema međunarodnom kaznenom zakonu oni mogu i u Njemačkoj biti izvedeni pred sud kao što je to već bio slučaj s osobama koje su počinile zločine protiv čovječnosti tijekom rata u Siriji.

image

Borodjanka

Genya Savilov/AFP

11:18 Ruski zapovjednik navodno je naredio svojim vojnicima da pucaju i 'srede' ukrajinske civile u blizini Mariupolja, čuje se na audiozapisu što ga je objavila ukrajinska obavještajna služba, a riječ je o, kako tvrde, presretnutom razgovoru, prenosi Sky News.

Na audiozapisu neimenovani vojnik kaže: 'Dvije osobe iz šumarka dolaze u civilnoj odjeći'. Također govori da je viđeno vozilo, ali da nije jasno je li civilno ili vojno vozilo.

- J***mu, sve ih poubijajte. Sve!, viče odgovarajući njegov nadređeni, dodajući da nije važno ima li neboraca ili nema na lokaciji dok se, kako se čini, priprema za novu ofenzivu.

- Razumijem, kaže vojnik.

Britanski Times javlja da se incident dogodio u selu blizu Mariupolja, na temelju komentara vojnika. U drugom audiozapisu, drugi ruski vojnik se žali da su on i njegovi kolege znatno brojčano nadjačani i da ne dobivaju podršku iz Moskve.

- Ukrajinci imaju 150.000 vojnika, rekao je.

- A nas ima 3.000, ako to... Oni su lijevo, desno, okružuju nas, je****! Toliko ih je, a nas je malo. Nemam nikakvu podršku, nema zrakoplova, j***** ništa nemamo, rekao je.


11:10 Nastavlja se granatiranje gradića Popasne u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansku, objavila je ukrajinska vojska u svom izvješću u četvrtak ujutro.

Ovo je dio ruskih planova za nastavak ofenziva na gradove Rubižne i Nižnij, sjeverno i južno od grada Severodonjecka u Luhanskoj oblasti, priopćio je ukrajinski glavni stožer. Stožer navodi da su u Novotoškivske, također u regiji Lugansk, ruske trupe "neuspješno" pokušale probiti ukrajinske obrambene linije.

U područjima koja su okupirale ruske snage počinjeno je nasilje nad civilima, a ruske postrojbe su provodile "prisilno preseljenje" stanovništva Mariupolja u dijelove regije Doneck koju je okupirala Rusija, navodi se u izvješću.

Ta informacija nije mogla biti neovisno provjerena.

U međuvremenu je gradonačelnik Harkiva odgovorio na pozive potpredsjednice vlade Irine Vereščuk da stanovnici na istoku Ukrajine pobjegnu prije očekivane nove ruske ofenzive.

Ihor Terehov rekao je da u ovom trenutku ni on ni vojska ne smatraju potrebnom masovnu evakuaciju iz drugog po veličini grada u zemlji, ali da se poziv na evakuaciju odnosi na okruge Losova i Barvinkove u regiji Harhiv. Okruzi su južno od Harkiva u blizini Donbasa.

Sam grad Harkiv je dobro opremljen i spreman za obranu, rekao je on dodajući da je na svakom pojedincu da odluči hoće li otići s obzirom na granatiranje koje je u tijeku.


10:40 EU bi danas trebala odobriti zabranu uvoza ruskog ugljena u sklopu novih sankcija protiv Rusije, izjavio je izvor EU-a, a prenosi Sky News. Mjera bi trebala stupiti na snagu tek sredinom kolovoza, mjesec dana kasnije nego što je prvotno predloženo, navodi izvor. Rečeno je da je do odgode došlo zbog pritiska iz Njemačke, najvećeg uvoznika ruskog ugljena u EU. Europa iz Rusije namiruje 30% potreba za ugljenom.

Ako mjera bude odobrena, bila bi to prva zabrana uvoza nekog ruskog energenta u EU.


10:35 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova jutros je priopćilo da izjavu Mađarske kako je spremna plaćati ruski plin u rubljama smatra 'neprijateljskim činom'. Ukrajinska diplomacija također poručuje da stav Mađarske o navodnim ruskim zločinima jača ruski osjećaj nekažjnivosti i potiče Rusiju da počini nova zlodjela nad Ukrajincima.

- Ako Mađarska stvarno želi pomoći u okončanju rata, evo kako to učiniti: zaustaviti razaranje jedinstva u EU, podržati sankcije protiv Rusije, pružiti vojnu pomoć Ukrajini i ne stvarati dodatne izvore financiranja ruskog vojnog stroja. Nikad nije kasno doći na pravu stranu povijesti, rekao je.

Ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó potvrdio je da je gorivo za mađarske nuklearne elektrane stiglo zračnim putem iz Rusije. Ruska invazija na Ukrajinu onemogućila je isporuke željeznicom.

Ponovio je da Mađarska ne podržava prijedlog energetskih sankcija Rusiji. Dodao je da bi nametanje bilo kakvih sankcija vezanih za nuklearnu energiju također predstavljalo 'crvenu liniiju' za Mađarsku.


10:13 Mehaničar Aleksej je istinski heroj opkoljenog Mariupolja. Na početku rata potrpao je obitelj u automobil i sakrio se u obližnje selo. No nije mogao zaboraviti na one koji su ostali u razrušenom gradu pa je odlučio pod granatama spašavati nevine sugrađane. Mnogi rođaci molili su ga da pokupi njihove roditelje, davali su mu njihove adrese. U svom autu iz opkoljenog grada izvukao je 180 ljudi. Opširnu reportažu pročitajte OVDJE.


10:05 Zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz rekao je za BBC da je njegovoj zemlji potrebna financijska pomoć zbog broja ukrajinskih izbjeglica koje se sada nalaze u Poljskoj.

- Trebala bi nam veća financijska pomoć. Znate, tih 2,5 milijuna ljudi treba smještaj. Polovica od njih su praktički djeca, koja se uspješno integriraju u poljski obrazovni sustav. To znači i troškove. U samo nekoliko tjedana nas je 2,5 milijuna više. Bilo kakva vrsta financijske pomoći bi nam dobrodošla.

Przydacz je osudio zemlje koje su uvele kvote za izbjeglice.


9:56 Ruski projektili uništili su preko noći četiri skladišta goriva u ukrajinskim gradovima Mikolajiv, Harkiv, Zaporižje i Čuhuiv, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo tvrdu da je Ukrajina postrojenja koristila za opskrbu svoje vojske blizu Mikolajiva i Harkiva i u regiji Donbas na krajnjem jugoistoku. Taj potez, tvrde Rusi, mogao bi biti veliki izazov za ukrajinske snage.


9:34 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u video obraćanju Rusiju da pokušava sakriti dokaze o ubijanju civila u dijelovima Ukrajine koji su pod njihovom kontrolom.

- Imamo informacije da je ruska vojska promijenila taktiku i da na okupiranim područjima pokušava očistiti ulice i podrume od leševa, mrtvih Ukrajinaca, rekao je.

- Pokušavaju sakriti dokaze, ali neće uspjeti, jer su ubili puno ljudi, poručio je.

Nije govorio o pojedinostima iznesenih tvrdnji.


9:08 Visoki vojni dužnosnik izjavio je za NBC News da 'vrlo mali broj' Ukrajinaca dobiva profesionalno vojno obrazovanje u SAD-u.

Sjedinjene Države iskoristile su prednost što su prihvatile Ukrajince kako bi im pružili osnovnu obuku o nekoj vojnoj opremi, kao što su dronovi 'switchblade' za uništavanje tenkova, rekao je.

Podsjetio, glasnogovornik Pentagona John Kirby izjavio je jučer da Ukrajina 'apsolutno' može dobiti rat protiv Rusije.


8:55 Austrija je donijela odluku o protjerivanju četvero ruskih diplomata jer su se ponašali na način koji nije primjeren njihovom diplomatskom statusu, rekla je glasnogovornica vanjskih poslova. Tako je Austrija odlučila slijediti primjer Francuske, Italije i Njemačke, no oni jedini nisu naveli da su odluku donijeli zbog ruske invazije na Ukrajinu. Trojica diplomata rade u veleposlanstvu, a jedan je u Salzburgu. Moraju napustiti zemlju do 12. travnja.


8:51 Reuters prenosi da je američki FBI osujetio hakerski napad iz Rusije. Uspjeli su vratiti kontrolu nad tisućama rutera i firewall uređaja od ruskih vojnih hakera. Ovdje se navodno radi o preventivnom potezu kako bi se zaustavilo stvaranje 'botneta'.


8:42 Analitičar Jutarnjeg lista Željko Trkanjec napisao je opsežnu analizu o nastojanjima Sjedinjenih Država na uspostavljanju proturaketnog štita na istoku Europe. Pet država je pristalo, no dvije 'slabe karike' nitko ne spominje.

- Ruski flagrantni napad na mirnog, suverenog i demokratskog susjeda, Ukrajinu, predstavlja ogroman izazov transatlantskoj sigurnosti. Ruske nuklearne sposobnosti također predstavljaju znatne izazove sad i u budućnosti - naglasio je američki ministar obrane Lloyd D. Austin III, bivši general. Opširnije pročitajte OVDJE.


8:23 - Visoki dužnosnik EU-a rekao je da će Unija u ponedjeljak raspravljati o naftnom embargu Rusiji.

Josep Borell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku, rekao je kako se nada da će uskoro doći do zabrane. Jučer se članice EU-a nisu uspjele dogovoriti o sankcijama vezano za zabranu uvoza ugljena.

Borrell je također rekao da bi novi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruskog ugljena, članice EU-a mogle dogovoriti danas ili sutra.


7:55 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas u Bruxellesu NATO članice da pošalju Ukrajini novo oružje, uključujući borbene avione, protuzračne sustave srednjeg i dalekog dometa, projektile i oklopna vozila.

Govoreći prije sastanka ministra vanjskih poslova država NATO članica, Kuleba je rekao da je svojim zapadnim saveznicima poručio da im treba tri stvari:

- Oružje, oružje i oružje.

Kuleba je također poručio da "ne postoji razlika između ofenzivnog i defenzivnog oružja" te da se svako oružje, uključujući borbene avione i tenkove, može koristiti za obranu Ukrajine.

- Svatko tko tvrdi suprotno je licemjeran, poručio je Kuleba.


7:45 - Starija žena u selu u okolici Kijeva tijekom okupacije ukrala je streljivo od ruskih vojnika dok su spavali, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Više pročitajte OVDJE.


7:30 - Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko poručio je da su ruske snage u Mariupolju od početka rata ubile više od 5000 civila, među njima i 210 djece. Rekao je i da je u bombardiranju jeden od gradskih bolnica izgorjelo više od 50 ljudi.

Također je ponovio i da je više od 90 posto grada uništeno u ruskim napadima.


7:20 - Nakon što je Putinu propala namjera zauzimanja Kijeva i rušenja ukrajinskih vlasti, što je zapravo ruski plan B? Niz uglednih analitičara iznio je svoje prognoze koje možete pročitati OVDJE.


7:10 - Ukrajinske oružane snage objavile su novo izvješće o stanju na bojištima, izdvojili su pet glavnih stvari

- ključni cilj ruskih snaga je probiti ukrajinske linije obrane u Donbasu na istoku zemlje

- Rusi nastoje preuzeti punu kontrolu nad Mariupoljem

- Rusi i dalje granatiraju Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini

- Ruske snage koriste željeznicu kako bi dopremile novu vojnu opremu na bojišta, uglavnom kreću iz Belgoroda u Rusiji,.

- Ukrajinske snage vratile su pod svoju kontrolu Osokorivku pokraj Hersona.


6:55 - Danas se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova država članica NATO pakta - očekuje se da će u naredna dva dana raspravljati o tome kako okončati rat u Ukrajini.


6:09 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u svojem kasnonoćnom obraćanju da zapadne sankcije protiv Rusije "nisu dovoljne" i da će biti potrebno još više "bolnih" mjera protiv Moskve.

- Novi paket sankcija, među kojem je i zabrana investicija u Rusiju, na prvi pogled izgleda spektakularno. Ali to nije dovoljno. Ako neće biti paketa sankcija koji će za Rusiju biti doista bolan i ako nećemo dobiti oružje koje nam doista treba i koje smo toliko puta tražili, Rusija će to iskoristiti kao dozvolu da ide dalje. Dozvolu da pokrene novi krvavi pohod u Donbasu, rekao je Zelenski pa dodao da se to ipak "još može spriječiti"

- Dajte nam oružje da zaustavimo ovo agresiju. Zapad to može učiniti, poručio je Zelenski.


6:05 - Italija će "pratiti odluke Europske unije" o novim sankcijama Rusiji, napose o eventualnom embargu na plin koji "još nije na stolu", rekao je u srijedu premijer Mario Draghi.

"O toj mogućnosti trenutačno se ne razgovara, ali situacija se neprestano mijenja", rekao je novinarima nakon sastanka vlade.

Italija ovisi o ruskom plinu i uvozi 95 posto plina, od čega 40 posto dolazi iz Rusije.

"Embargo na plin još (...) nije na stolu", istaknuo je Draghi.

"Pokolji" u Ukrajini "traže da se donesu još strože sankcije", ocijenio je. "Sve savezničke zemlje se pitaju što mogu učiniti kako bi zaustavile Rusiju (...). Pratit ćemo odluke Europske unije", rekao je.

"Ako nam predlože embargo na plin, poduprijet ćemo EU na tom putu, želimo djelotvorniji mehanizam za uspostavu mira", rekao je.

Želeći umiriti javnost dodao je: "Da se danas prekine doprema (ruskog) plina, naše zalihe bile bi dostatne do kraja listopada i ne bi bilo posljedica".

Bivši predsjednik Europske središnje banke pozvao je ujedno na ograničenje cijene plina. "Već neko vrijeme tražim uvođenje ograničenja cijene plina, što bi bilo najrazumnije na zajedničkoj, europskoj razini", ocijenio je.


6:00 - Manja skupina ukrajinskih vojnika koja je u Sjedinjenim Državama bila prije ruske invazije na Ukrajinu, obučava se za upravljanje bespilotnim letjelicama za ubijanje Switchblade koje Washington šalje Kijevu, priopćio je Pentagon u srijedu.

"Veoma mali broj ukrajinskih vojnika (...) bio je u SAD-u od jeseni, puno prije invazije, radi vojne obuke", rekao je novinarima glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby.

"Iskoristili smo činjenicu da su već bili u zemlji kako bismo ih u nekoliko dana obučili za upravljanje Switchbladeom", dodao je, istaknuvši da po povratku u domovinu mogu "obučavati druge ukrajinske vojnike".

Po riječima visokog dužnosnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, riječ je o "manje od desetak" ukrajinskih vojnika, koji se "uskoro trebaju vratiti u Ukrajinu", dodao je.

Dan ranije, na saslušanju u Kongresu ministar obrane Lloyd Austin rekao je da SAD izvan Ukrajine obučava ukrajinske vojnike za upravljanje oružjem koje im Washington šalje kao vojnu pomoć.

"Neki se obučavaju ovdje, u SAD-u", dodao je načelnik združenog stožera, general Mark Milley, bez drugih potankosti.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 16. ožujka pošiljku sa sto takvih dronova "kamikaza" koji eksplodiraju u dodiru s metom. Manji model koristi se za uništavanje lakših oklopnih vozila, a veći može probiti oklop teških tenkova.

"Početkom tjedna su stigli na ukrajinsku granicu", istaknuo je Kirby, dajući do znanja da bi drugi dronovi mogli biti dio sljedeće pošiljke vojne pomoći.

"Vrlo skoro će stići u Ukrajinu, ako već nisu", dodao je.

Rusko granatiranje se pojačalo na jugu i na istoku Ukrajine, kamo će Rusija, kako je najavila, usmjeriti svoju ofenzivu, ali "nismo utvrdili znatniji dolazak snaga i tehnike u Donbas", istaknuo je.

Američko ministarstvo obrane ranije u srijedu poručilo je kako je nemoguće predvidjeti koliko će rat u Ukrajini potrajati, ali da "Ukrajina, naravno, može pobijediti".

- Činjenica da će se Putin sada koncentrirati na manje geografsko područje predstavlja mogućnost da će se nasilje nastaviti. Čak bi se moglo i intezivirati u tom dijelu Ukrajine, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Putin nije ostvario svoje strateške ratne ciljeve i to pokazuje da Ukrajinci mogu pobijediti u ovom ratu.

- Mariupolj još nije pao. Putin je povukao svoje snage iz Kijeva. Povukao je snage iz Černihiva. Nisu osvojili Harkiv. Nisu osvojili ni Mikolaiv na jugu. Mislim da dokaze da Ukrajina može pobijediti vidimo svakog dana, izjavio je Kirby.


Tijek događaja 42. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ga pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:49