CIMERICA PROGOVORILA

'ŽELI SAMO UMRIJETI' Dok 62-godišnja baka odbrojava dane do pogubljenja na otoku smrti, čovjek koji ju je gurnuo u kriminal uživa u luksuznim hotelima

 
Lindsay Sandiford (na fotografiji), Heather Mack (u krugu)
 Profimedia, screenshot Youtube

Baka iz Velike Britanije osuđena na smrt zbog krijumčarenja droge na Bali upravo je izjavila da želi umrijeti nakon šest godina čekanja smrtne kazne.

62-godišnja krijumčarka droge Lindsay Sandiford, koja je uhvaćena na letu iz Bangkoka na Bali sa četiri i pol kilograma kokaina provela je šest godina čekajući izvršenje smrtne kazne, dok su tri druga Britanca, vjerojatno na višim položajima u tom biznisu, već pušteni iz zatvora Kerobokan nakon što su odslužili od jedne do šest godina zatvorske kazne.

Bali, INDONESIA  - These are general views of Kerobokan Prison in Bali, Indonesia. The prison, known locally as Hotel K, is home to several high-profile criminals including British granny Lindsay Sandiford, on death row for drug smuggling, and American ‘Bali suitcase’ killers Heather Mack and Tommy Schaefer. The prison is also where Australian woman Schapelle Corby was held for smuggling drugs into the country.

Pictured: Lindsay Sandiford, Heather Mack

BACKGRID USA 19 MAY 2019, Image: 434691425, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA
Zatvor Kerobokan na Baliju u Indoneziji

Sandiford je svoje zatvorske dane provodila uglavnom u pletenju odjeće i igračaka za svoje unuke, za dobrotvorne organizacije i crkvene grupe. No tijekom posljednjih tjedana navodno se izolirala i rekla da je spremna za strijeljanje.

BALI, INDONESIA - JANUARY 22: Lindsay Sandiford, 56, listens to her interpreter while appearing in court for drug trafficking on January 22, 2013 in Bali, Indonesia., Image: 152039099, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

To je ispričala svojoj zatvorskoj cimerici Heather Mack, koja je tamo zbog ubojstva.

Sandiford se u zatvoru sprijateljila s Heather Mack, ubojicom iz Chicaga, koja je služila desetogodišnju kaznu zatvora za ubojstvo svoje majke Sheile von Wiese-Mack. Ubila ju je zajedno sa svojim dečkom Tommyjem Schaeferom 2014. godine, a planirali su zajedno uzeti majčino nasljedstvo. Mack je trebala redovito dobivati majčin novac dok ne napuni 30 godina, a tada je trebala naslijediti bogatstvo od 1.6 milijuna dolara. Par je ubio njezinu majku, tijelo su strpali u kovčeg, pozvali taksi i pobjegli. Schaefer je dobio 18 godina zatvora zbog tog ubojstva, a Mack deset, unatoč tvrdnjama da su to učinili u smaoobrani jer je majka bila ljuta kad je otkrila da je Mack ostala trudna.

Mack je ispričala da se zbližila s Lindsay, koja se prema njoj ponašala poput majke, kao i prema njezinoj kćeri Stelli, koja je živjela s njom u ćeliji.

www.lindsaysandiford.org
Lindsay Sandiford

Ta 23-godišnja Amerikanka za Sunday Mirror je pričala o svojoj cimerici.

'Provodi dane uglavnom sama u ćeliji i ne druži se puno s drugim zatvorenicima. Često se otrese na mene bez nekog posebnog razloga, no ja se još trudim oko odnosa s njom. Rekla je da želi umrijeti', ispričala je Mack. Dodala je i da se mentalno zdravlje 62-godišnje Britanke znatno pogoršalo nakon što su druge dvije zatvorenice, također optužene za krijumčarenje droge, pogubljene.

'Kad je Lindsay vidjela da su one odvedene i ubijene, postala je svjesna da će se to dogoditi i njoj. Tada ju je to zaista pogodilo', ispričala je Mack.

BALI, INDONESIA - JANUARY 22: Lindsay Sandiford, 56, leaves her cell to attend court from drug trafficking on January 22, 2013 in Bali, Indonesia., Image: 152039105, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media
Lindsay Sandiford

Sandiford, koja nije prethodno bila optuživana, osuđena je na smrt 2013. godine nakon što je na sudu rekla da su ju organizirani britanski krijumčari droge prisilili da prokrijumčari kokain s Tajlanda na Bali, uz prijetnju da će ubiti njezinog sina ako to ne učini.

BALI, INDONESIA - JANUARY 22: Lindsay Sandiford, 56, leaves her cell to attend court from drug trafficking on January 22, 2013 in Bali, Indonesia., Image: 152039115, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

Unatoč tome što je surađivala s policijom, osuđena je na smrt. Britanska vlada je u više navrata odbila financirati njezine žalbe, unatoč odluci Vrhovnog suda u Londonu, koji je rekao da su u prvotnom suđenju zanemareni 'znatni olakšavajući faktori'.

Navodni vođa te skupine krijumčara, 50-godišnji Julian Ponder iz Brightona, pušten je iz zatvora krajem 2017. nakon što su počele kružiti glasine da je plaćeno više od milijun funti mita kako bi se odbacile optužbe protiv njega, njegove bivše partnerice Rachel Dougal i još jednog Britanca, Paula Bealesa.

I dok jadna baka čeka pogubljenje, organizator skupine vrijeme provodi u luksuznim hotelima Tajlanda i Malezije uživajući u društvu svoje 23-godišnje djevojke.

BALI, INDONESIA - JUNE 01: Prison officials struggle to take Rachel Dougal, the British woman accused in the Ł1.6 million cocaine haul, to Bali Police Hospital on June 01, 2012 in Bali, Indonesia.
Rachel Dougall, 38, a British woman arrested in Bali as part of an alleged international drugs gang has been hospitalised after refusing to eat. Police were forced to stop questioning her after she began calling out for her six-year-old daughter Kitty and fell into depression, according to her lawyer. Mrs Dougall was transferred from a Bali police prison to Bhayangkara Hospital at 11 a.m local time on Friday. Police officers who transferred Mrs Dougall to the hospital on the Indonesian island told waiting journalists that she was a junkie suffering from withdrawal symptoms. A hospital spokesman refused to give any more details about her condition citing the medical code of ethics., Image: 130683457, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media
Rachel Dougal

Dougal je provela godinu dana u zatvoru, a Beales četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00