PRVA ŽENA NA ČELU AUSTRALIJE

'Želim da me kao premijerku potvrde birači na izborima'

Dosadašnja zamjenica premijera kaže da je morala preuzeti stranku da ne izgubi vlast
 AP

SYDNEY - Nova australska premijerka Julia Gillard (48), prva žena na čelu vlade koja je premijerkom postala u četvrtak nakon iznenadne pobune u Laburističkoj stranci, obećala je da će uskoro raspisati nove izbore jer je nisu izabrali birači nego članovi stranke.

- Ja svakako priznajem da me nije australski narod izabrao za premijerku.

Uništavaju radnička prava

U ostatku svoga inauguracijskog govora uvjetno je govorila što će sve napraviti ako bude izabrana, a zasad se ne planira ni preseliti u premijersku rezidenciju u Canberri.

- Mislim da nije prikladno da tamo živim dok ne zaradim povjerenje australskog naroda da budem premijerka - rekla je Gillard. Australci je vole zvati samo Julia, a mediji o njezinim promjenama frizure raspravljaju s gotovo jednakim žarom kao i o njezinim političkim potezima.

Na rušenje dosadašnjeg premijera Kevina Rudda (52) odlučila se, rekla je, zbog straha da “se dobra vlada pogubila” i da bi laburisti mogli izgubiti.

- Volim ovu zemlju i neću mirno sjediti i gledati kako nadolazeća opozicija radi rezove u obrazovanju i zdravstvu te uništava radnička prava - rekla je Gillard.

Nakon što su ankete pokazale da bi zbog nepopularnosti premijera Rudda laburistička vlada mogla postati prva u 70 godina koja nije uspjela osvojiti drugi mandat, Rudd je u srijedu najavio glasanje o lideru stranke. No, do četvrtka je shvatio da su ga saveznici u stranci napustili.

Prvi frajer frizer

Rudd, koji je na vlast došao prije dvije i pol godine kao jedan od najpopularnijih australskih premijera u moderno vrijeme, počeo je gubiti podršku birača jer je odustao od planova da tvrtke koje najviše zagađuju natjera da plaćaju za ispuštanje stakleničkih plinova. Vjeruje se da ga je dokrajčila najava uvođenja “superporeza” na profit od crpenja rudarskih bogatstava.

Njegova je zamjenica uspjela zadržati podršku, a mediji su njezina partnera Tima Mathiesona od milja već prozvali “prvim frajerom”. “Zamislite to, prije 30 godina: neudana žena, koja živi u grijehu s muškarcem. Koji je frizer. I želi visoku funkciju. Zaboravite. Evo koliko smo daleko došli”, napisala je kolumnistica Australiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:05