TERORIZAM

'ŽELIM IZVESTI DRUGI 11. RUJNA!' Raskrinkan pakleni plan trojice džihadista, htjeli su napraviti veliko krvoproliće u New Yorku

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2017. u 14:21

A member loyal to Islamic State waves a flag in Raqqa June 29, 2014. To match Special Report RUSSIA-MILITANTS/ REUTERS/Stringer/File Photo
Stringer / REUTERS

Njujorški tužitelj otkrio je u petak da je u ljeto 2016. zahvaljujući intervenciji ubačenog agenta FBI-a spriječen džihadistički napad na Times Square i njujoršku podzemnu željeznicu, po modelu napada u Parizu i Bruxellesu.

Napad su planirala dvojica 19-godišnjaka, Kanađanin Abdulrahman El Bahnasawy i Amerikanac koji živi u Pakistanu Talha Haroon. Trebao se odvijati "tijekom ramazana", između početka lipnja i početka srpnja 2016., po priopćenju tužitelja s Manhattana. U svemu im je pomagao izvjesni Russell L. Salic, državljanin Filipina, poznat po nadimku 'Doktor', koji im je proslijedio nekoliko stotina dolara, a planirao im je dati i više novca, dio kojega je navodno trebao proći kroz račune u BiH.

No, agent federalne policije (FBI), predstavljajući se kao pristaša Islamske države, uključio se u njihovu razmjenu putem pametnih telefona i pratio njihove pripreme. El Bahnasawy je u Kanadi kupio eksploziv tipa TATP, omiljen među džihadistima, te stigao u SAD u svibnju 2016. gdje se odlučivalo koje će linije podzemne željeznice biti njihova meta.

U dopisivanju s agentom FBI-a, Kanađanin je ustvrdio kako želi "usmrtiti puno ljudi" te izvršiti napade na koncertima.

"Ulazimo s oružjem u ruci, tako su učinili u Parizu", rekao je on aludirajući na napade u Parizu u studenom 2015. U jednom drugom razgovoru naveo je da želi izvesti 'drugi 11. rujna'.

Talha Haroon predvidio je doći u SAD u posljednji čas kako bi pomogao u izvođenju napada. U razmjeni poruka s agentom podzemnu željeznicu nazvao je "savršenom metom" te kazao kako mu je cilj "usmrtiti što je moguće više putnika", kao u napadima u Bruxellesu 22. ožujka 2016.

El Bahnasawyja uhitio je FBI 21. svibnja 2016. u Cranfordu (New Jersey), 30 kilometara jugozapadno od New Yorka.

Izjavio je da se smatra krivim u listopadu ove godine po sedam točaka optužnice od kojih bi za tri mogao dobiti doživotnu robiju. Presuda će biti donesena 12. prosinca.

Haroon, optužen po pet točaka optužnice, uhićen je u Pakistanu u rujnu 2016. SAD se nada njegovu skorašnjem izručenju. I njemu prijeti doživotna kazna.

ELIPSO

Izdvajamo