NAPETO STANJE

'ŽELIMO IM UPROPASTITI EUROSONG' Palestinski militanti iz pojasa Gaze najavili intenzivnije napade na Izrael, Netanyahu naredio siloviti odgovor

 
Posljedice izraelskog protunapada na Gazu
 Mohammed Salem / REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da je naredio vojsci da nastavi sa silovitim napadima na militante u Gazi.

"Jutros sam naredio IDF-u (izraelske obrambene snage) da nastave sa silovitim napadima na teroriste u Pojasu Gaze i također sam dao naputak da se snagama oko Pojasa Gaze pošalje pojačanje u vidu tenkovskih, topničkih i pješačkih snaga", rekao je Netanyahu koji također obnaša dužnost ministra obrane.

Raketa ispaljena iz Gaze ubila je izraelskog civila u nedjelju, a dva palestinska napadača poginula su u izraelskom napadu.

Smoke rises following an Israeli air strike in Gaza May 5, 2019. REUTERS/Mohammed Salem
Mohammed Salem / REUTERS
Zračni napad u Gazi

Ovo je najozbiljnija prekogranična eskalacija nasilja od studenoga i nema nikakvih znakova da se razmišlja o primirju.

Hamas i Islamski džihad od subote su ispalili više od 400 raketa na izraelska sela i gradove, priopćila je vojska.

Israelis take cover as they hear sirens warning of incoming rockets from Gaza, during cross-border hostilities, in the southern Israeli city of Ashkelon May 5, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
Ronen Zvulun / REUTERS
Izraelci se bacaju u zaklon čim se oglase sirene u Gazi

Izrael je odgovorio tenkovskim granatama i zračnim udarima na oko 200 meta u Gazi.

Prema izvješću libanonskog lista al-Akhbar, koji se poziva na izvore u militantnim skupinama na području Gaze, jedan od ciljeva palestinskih boraca u sljedećim danima je intenzivirati napade i posebice ih usmjeriti prema 70-ak kilometara udaljenom Tel Avivu, gradu u kojem se za desetak dana održava natjecanje za pjesmu Eurovizije, čiji su natjecatelji već počeli stizati i odrađuju prve probe.

- Cilj nam je upropastiti Eurosong, može se očekivati češća pojava 'slučajno' ispaljenih raketa prema gradu, tvrdi jedan palestinski izvor u Gazi za spomenuti libanonski list, kako prenosi Times of Israel.

Ugledni Haaretz citira organizatore natjecanja da pripreme idu prema planu i da ne očekuju bilo kakve poremećaje ili otkazivanja sudjelovanja.

- Što se nas tiče, sve je uobičajeno, osim ako se, ne daj Bože, budu oglasile sirene u centralnom dijelu zemlje, izjavila je glasnogovornica organizatora Sharon Ben-David.

- Pripremili smo se za sve moguće scenarije, velike i male, s profesionalcima koji su mjesecima radili na protoklima kako reagirati u bilo kakvoj situaciji, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:28