KONTROVERZNI AMANDMAN

Želite državljanstvo? Prvo prisega židovskoj državi!

Oponenti promjene zakona o prisegi ističu da je mjera nepotrebna, provokativna i rasistička

JERUZALEM - Izraelska vlada prihvatila je u nedjelju prijedlog zakona prema kojem bi oni koji traže izraelsko državljanstvo, a nisu Židovi bili obavezni prisegnuti odanost Izraelu kao židovskoj i demokratskoj državi, piše New York Times.

Podijeljena koalicija

Predloženi amandman na zakon o državljanstvu, koji parlament mora odobriti, brojni su oponenti žestoko napali kao nepotrebnu, provokativnu i rasističku mjeru. Prijedlog je izazvao podjele i unutar same izraelske vladajuće koalicije. Zbog njegova tajminga mnogi vjeruju da je svrha svega udobrovoljiti desničare u kabinetu premijera Benjamina Netanyahua koji se oštro protive zamrzavanju gradnje naselja na palestinskom teritoriju, što prijeti započetim novim pregovorima za mir na Bliskom istoku.

Britanski Guardian piše u svojem uvodniku da je prisega, koja se ne bi odnosila na Židove jer prema zakonu o povratku automatski dobivaju državljanstvo, već po samoj svojoj definiciji diskriminatorska. Tekst dosadašnje prisege traži od pojedinca da deklarira svoju odanost prema državi Izrael, a nova verzija bi tražila da budući državljani ne prisegnu samo državi već i ideologiji. Prisegu za dobivanje državljanstva ne moraju polagati izraelski Palestinci, ali bi to morali njihovi partneri koji traže novo državljanstvo. Oni su najčešće stanovnici arapskih zemalja, koji bi vjerojatno odbacili definiciju Izraela kao židovske države.

Amandman diskriminira

No, nije ni to jedini razlog zbog čega, kažu palestinski kritičari, taj amandman diskriminira. Ne bi se, naime, odnosio na Židove koji se useljavaju u Izrael, a među kojima su i ultraortodoksni Židovi, često anticionisti, koji bi se protivili takvoj prisezi. - Temelj naše egzistancije ovdje je židovski identitet i demokracija. Svi koji nam se žele pridružiti bi to trebali priznati, rekao je Netanyahu. Ministar pravosuđa Jakov Neeman, koji je napisao prijedlog, zatečen kritikama, predložio je da se odnosi i na židovske useljenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:02