OTVORENI ARHIVI

ŽELJEZNU LADY IZNENADILA INVAZIJA Thatcher nije očekivala da će Argentina ‘napraviti glupost’ i napasti Falklande

 AP

Argentinska invazija na Falklandske otoke 1982. iznenadila je tadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher , pokazali su dokumenti britanske vlade koji su upravo otpečaćeni u Londonu. Naime, Željezna Lady je samo dva dana prije invazije dobila izvještaj obavještajaca o pripremi invazije, no nije vjerovala da će do nje doći.

Šokirana Maggie

Otpečaćeni dokumenti iz Nacionalnog arhiva, za koje su neki povjesničari rekli da su “najmoćniji” arhivski materijal u posljednjih 30 godina, sadrže svjedočenje Margaret Thatcher Odboru za Falklandsko otočje iz listopada 1982. Nekoliko mjeseci nakon dvomjesečnog rata Argentine i Britanije Thatcher je izjavila kako “ni u jednom trenu nije očekivala da će Argentinci učiniti nešto tako glupo”.

- Glupo je bilo i pomisliti na takav potez - izjavila je tada Thatcher.

No, 26. ožujka, nekoliko dana uoči iskrcavanja argentinskih vojnika na taj prekomorski teritorij britanske krune, razlagao se plan o načinu odbijanja invazije, odnosno ‘“preotimanju” otoka u slučaju invazije.

Kako je premijerka zapisala u svom dnevniku, šokirala ju je jedna rečenica vojnih stratega s kojima se o tome raspravljalo. “Rečeno mi je da nismo sigurni da bi planirana vojna snaga mogla vratiti otoke u slučaju da budu okupirani”, zapisala je u svoj dnevnik Thatcher. - Možete zamisliti moju reakciju! To sam osjetila kao nož u svom srcu. No nisam, zaista nisam očekivala da će se to dogoditi. Međutim, trebate biti spremni na sve pa smo planirali vojni odgovor - rekla je Thatcher Odboru.

Najgori trenuci u životu

Trenutak kad je vidjela obavještajne podatke o pripremama invazije dva dana prije njezina početka za Thatcher je bio najgori u životu. - Te noći nitko mi sa sigurnošću nije mogao reći da možemo ponovno osvojiti otoke - objasnila je. Povjesničari kažu da je njeno svjedočenje vrlo živopisno i vrijedno jer se iz njenih riječi osjeća žestina zbog događaja koji su u tom trenutku bili još svježi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:56