KORAK DO DNA

ZEMLJA NA RUBU PROPASTI Papin izaslanik u šoku nakon posjeta Caracasu: 'Stanje je gadno. Nema hrane ni lijekova, a krvoproliće je realno...'

 Reuters

Venezuela prolazi kroz "vrlo ružnu" situaciju i može doći do krvoprolića ako pregovori između vlade i oporbe propadnu, rekao je papin izaslanik argentinskim novinama nakon posjeta Venezueli ovoga tjedna.

Nadbiskup Claudio Maria Celli bio je u Caracasu zbog pregovora koje je sazvao Vatikan pošto je gnjevna oporba pojačala prosvjede protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura nakon što su vlasti onemogućile referendum o njegovu opozivu.

Ova naftom bogata zemlja isto tako trpi od dugogodišnje recesije i teških nestašica hrane i lijekova.

U intervjuu objavljenom u argentinskim novinama La Nacion, Celli nije krio svoju zabrinutost dok je opisivao "iscrpljujuće" razgovore s dvjema stranama do duboko u noć.

"Ako se dogodi da jedna ili druga strana prekine dijalog, neće izgubiti Papa nego venezuelski narod jer budućnost može zaista biti krvava", rekao je izaslanik pape Franje novinama iz Rima.

Venezuela's President Nicolas Maduro shakes hands with Claudio Maria Celli, the Vatican's representative, in Caracas, Venezuela October 31, 2016. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS
Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro s nadbiskupom Claudiom Mariom Cellijem

"A ima ljudi koji se ne bi bojali krvoprolića. To je ono što me zabrinjava".

Madurovi protivnici optužuju ga za uspostavu diktature. Oni ustraju na tome da vlada mora dopustiti referendum, osloboditi desetke zatočenih oporbenih aktivista i poštivati odluke parlamenta.

Ali nema znakova da će Maduro pristati na bilo koji od ovih zahtjeva, a u govoru ovoga tjedna kritizirao je njihove rokove i pozvao na strpljenje.

"Nema sumnje da je stanje vrlo gadno", rekao je Celli. "Ne samo politički nego i na socijalnoj i gospodarskoj razini. Nema hrane niti lijekova".

Cellijeva zabrinutost zrcali ocjene dane u petak Toma Shannona, visokog američkog diplomata koji je isto tako bio u Caracasu ovaj tjedan i nazvao pregovore "posljednjim velikim nastojanjem da se za ovo pokuša pronaći mirno rješenje pregovorima".

"Bez ovoga procesa dijaloga", rekao je Shannon, "Venezuela će se naći u stanju u kojem će i vlada i oporba mjeriti sebe sposobnošću da izvedu ljude na ulice".

Celli bi se trebao vratiti u Venezuelu zbog slijedećeg kruga pregovora 11. studenoga.

Shannon je rekao kako će Washington podupirati pregovore "dok god budu održivi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:06