ANKETE IZ RUMUNJSKE

ZEMLJA U KOJOJ NACIONALIZAM NE PROLAZI BIRA ŠEFA DRŽAVE Predsjednik na odlasku dobio najviše glasova u prvom krugu, u drugom ide na bivšu premijerku

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2019. u 20:48

Inquam Photos/Octav Ganea / Reuters

Klaus Iohannis i Viorica Dancila

Predsjednik na odlasku Klaus Iohannis pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Rumunjskoj, a u drugom će se suočiti sa socijaldemokratkinjom Vioricom Dancilom, pokazuju izlazne ankete u nedjelju.

Drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima suverenistička i nacionalistička stajališta ne nailaze na potporu, održat će se 24. studenog. Rumunjski mediji prenose rezultate izlaznih anketa po kojima je aktualni predsjednik Iohannis dobio 39 posto, a Dancila 22,5 posto glasova.

Ankete su i ranije predviđale pobjedu 60-godišnjeg Iohannisa, političar s desnog centra, bivšeg profesora fizike i pripadnika njemačke manjine koji zagovara europske vrijednosti. Taj neumorni odvjetnik dijeli stajališta Berlina i Pariza u većini pitanja koja se tiču 28 članica EU-a, čime je više nego jednom iritirao populističke čelnike u Budimpešti i Varšavi.

Dancila je bivša socijaldemokratska premijerka koju je s vlasti nedavno smijenio parlament, a koju su kritičari smatrali marionetom Liviua Dragnee, najmoćnijeg čovjeka u njezinoj stranci koji je u svibnju završio u zatvoru zbog korupcije.

Iza Iohannisa i Dragnee završili su Dan Barna, vođa mlade proeuropske stranke Savez za spas Rumunjske, sa 16,4 posto, te bivši glumac Mircea Diaconu sa 7,9 posto, pokazuju izlazne ankete.

Podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je na izbore izašlo 48 posto birača, uz rekordnu izlaznost dijaspore koja nije ušla u izlazne ankete.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo