NEZAMISLIVA TRAGEDIJA

ŽENA SE OTROVALA I UMRLA, JOŠ JEDNA OSOBA U KRITIČNOM STANJU 'Mislili su da jedu popularnu divlju biljku, a bila je riječ o opasnoj, sličnoj vrsti...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2018. u 15:25

Rijeka, 170512.
Zbog trovanja biljkom mrazovac jedna je osoba preminula, a sest ih je hospitalizirano u rijeckom KBC-u. Do trovanja je najvjerojatnije doslo zbog zamjene mrazovca za medvjedji luk, samoniklu biljku koja je zbog ljekovitih svojstava sve popularnija u prehrani. Na slici: medvjedji luk.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / CROPIX

Medvjeđi luk

Jedna je osoba u Ljubljani umrla, a druga je zbog trovanja u kritičnom stanju nakon što su konzumirali listove otrovnog jesenskog mrazovca (lat. colchicum), uvjereni da jedu medvjeđi luk koji ima slične listove, a ljudi ga početkom proljeća često beru u prirodi i koriste u salati ili za pripremu umaka i namaza.

Ženska osoba koja se otrovala jesenskim mrazovcem umrla je u četvrtak u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC), dok je druga u kritičnom stanju, objavili su u petak popodne slovenski mediji pozivajući se na bolničke izvore koji će javnost o slučaju naknadno izvijestiti na konferenciji za novinare.

Slučajevi trovanja zamjenom popularnog jestivog divljeg luka nekom od biljaka sličnog izgleda, koje su otrovne, događaju se iako zdravstvene vlasti svake godine pred sezonu branja medvjeđeg luka upozoravaju da nepažnja može imati kobne posljedice.

Trovanje jesenskim mrazovcem posebno je opasno ako se nakon prvih simptoma odmah ne zatraži liječnička pomoć, jer već nakon 24 sata dolazi do oštećenja srca, bubrega, slezene i pluća, a konačni ishod može rezultirati smrću.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo