LAŽNE NADE

Žene neće biti đakonice: Glasnogovornik Vatikana ublažio Franjinu izjavu o zaređivanju žena

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2016. u 20:49

Reuters / REUTERS

Papa Franjo na misi u Vatikanu

Vatikan je u petak umanjio očekivanja da bi papa Franjo mogao dopustiti ženama da postanu đakoni i zamijene svećenike u nekim sakramentima, nakon što je obećao da će osnovati povjerenstvo koje će proučiti to pitanje.

Svaki svećenik prvo postaje đakon pa onda svećenik. Svaki đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima. Ne može služiti sv. misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku.

Papa je u četvrtak u razgovoru s redovnicima bio upitan bi li se moglo osnovati povjerenstvo koje bi razmotrilo mogu li i žene služiti kao đakoni.

"Bilo bi dobro za Crkvu da se to razjasni. Slažem se", odgovorio je, potaknuvši veliku raspravu o tom pitanju.

No glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi u petak je pokušao stati na kraj nagađanjima da će Papa dopustiti zaređivanje žena za đakone.

"Moramo biti iskreni. Papa nije rekao da namjerava zaređivati žene za đakone, a kamoli za svećenice", rekao je za Vatikanski radio.

"Bilo bi pogrešno svesti mnoge važne stvari koje je Papa rekao redovnicama na samo to pitanje."

Crkva uči da žene ne mogu postati svećenice jer je Isus za apostole izabrao samo muškarce. No, sv. Pavao u Bibliji spominje đakonicu Febu zbog čega vodeći liberalni katolici smatraju da je to presedan da bi i žene mogle imati važniju ulogu u životu Crkve.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo