ODGOVOR NA VJEČNO PITANJE

ŽENE SU IPAK BOLJI VOZAČI Istraživanje je pokazalo da imaju manje nezgoda, rade manje prekršaja i općenito imaju bolje vozačke navike

 Profimedia, Alamy

Muški šovinisti kojima je omiljena zabava kritiziranje vozačica, morat će revidirati svoje stajalište jer novo istraživanje pokazuje da su upravo žene bolji vozači, piše Independent.

Studija je u obzir uzela statističke podatke osiguravajućih kuća, prometnih prekršaja i vozačkih testova i žene su ispale bolje po gotovo svim pokazateljima.

Istraživanje, koje je proveo portal za usporedbe Confused.com, otkrio je da ženama treba malo više vremena da nauče voziti, no nakon toga rade manje prometnih prekršaja, rjeđe sudjeluju u nesrećama i općenito koštaju manje svoje osiguravatelje.

Također, muškarci će gotovo četiri puta češće sudjelovati u prometnim nesrećama. Na popisu najčešćih prometnih prekršaja, najčešći prekšitelji redovito su muškarci.

Od ukupno 585.000 vozača iz Velike Britanije koji su prošle godine posjetili sud zbog nekog prometnog prekršaja, čak je 79 posto bilo muškaraca.

Muškarci čak pet puta češće sudjeluju u nesrećama kojima je kumovao alkohol te dvostruko češće voze neosiguran automobil.

Skoro četvrtina svih prekršaja (23 posto) odnosila se na muške vozače koji su prekoračili dopuštenu brzinu, dok je samo 15 žena napravilo isti prekršaj.

Istraživanje dokazuje da su osiguravatelji u pravu kad police kreiraju s obzirom na spol vozača te ženama naplaćuju manje premije, iako je ta praksa u Europskoj uniji zabranjena prije šest godina.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da muškarci češće imaju loše vozačke navike pa je tako 23 posto muških vozača priznalo da ne pale žmigavce prilikom prestrojavanja, dok tu grešku čini samo 17 posto žena.

Iako je zaključak studije da su žene bolji vozači, treba im nešto više vremena da uopće izađu na cestu. Naime, premda je u Velikoj Britaniji prošle godine više žena nego muškaraca polagalo vozački ispit, dulje im je trebalo da prođu na testu i dobiju vozačku dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:54