POJAVILA SE PREKO NOĆI

ŽENSKI OTPOR SKULPTURI KOJA PREDSTAVLJA MAČIZAM FINANCIJAŠA Hrabra djevojčica suprotstavila se jurišajućoj ikoni Wall Streeta

 REUTERS

Brončana skulptura bika koji juriša na Wall Streetu jedan je od najpoznatijih prizora New Yorka, ikona financijske četvrti koja simbolizira silovitost i nepredvidivost tržišta kapitala. No, od danas je bik dobio dostojnog suparnika - brončanu djevojčicu koja ga hrabro gleda u oči.

Skulpturu djevojčice postavio je treći najveći fond za upravljanje imovinom, State Street Global Advisors, koji upravlja investicijama vrijednima gotovo 2,5 bilijuna dolara. Djevojčica predstavlja početak kampanje kojom se State Street namjerava zauzimati za veći broj žena u upravnim odborima tvrtki.

A statue of a girl facing the Wall St. Bull is seen, as part of a campaign by U.S. fund manager State Street to push companies to put women on their boards, in the financial district in New York, U.S., March 7, 2017. REUTERS/Brendan McDermid
REUTERS

State Street je najavio kako će glasati protiv bilo kojeg upravnog odbora ako tvrtka nije povećala broj žena u odboru. Veća rodna raznolikost u tvrtkama, tvrdi State Street, poboljšava rezultate tvrtki i proizvodi dodatnu vrijednost dioničarima.

Zamjenica globalnog direktora za investicije, Lori Heinel, rekla je kako State Street želi da svaka tvrtka čije dionice posjeduje ima barem jednog ženskog člana upravnog odbora.

- Nećemo uvijek automatski glasati protiv tvrtke, ali želimo biti sigurni da poduzimaju opipljive, konkretne mjere, rekla je Heinel.

Skulpturu je izradila umjetnica Kristen Visbal, te bi pred bikom trebala ostati barem mjesec dana.

- Jedna od najvećih ikona Wall Streeta je bik koji juriša. Učinilo nam se kao jako zgodna ideja postaviti žensku figuru koja mu se suprotstavlja, ali i kao kreativan i uključiv način za prenijeti našu poruku, rekla je Heinel.

- Iako se radi o djevojčici, njezina poza izražava odlučnost, otvorenost, i spremnost izazvati status quo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:48