PORUKA MOSKVI

ŽESTOK ODGOVOR WASHINGTONA I BRUXELLESA: Zbog trovanja špijuna Skripala počelo protjerivanje ruskih diplomata iz SAD-a i zemalja EU

 
Donald Trump i Vladimir Putin
 Grigory Dukor / Denis Balibouse / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o protjerivanju 60 ruskih diplomata iz SAD-a zbog slučaja trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala u Engleskoj.

Istodobno, odluku o protjerivanju ruskih diplomata danas je donijelo i 14 zemalja Europske unije, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Europska unija odluku o povlačenju svoga veleposlanika iz Moskve u znak solidarnosti s Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala donijela je prošli tjedan. Naime, članice Europske unije u petak su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive za taj napad, kao i SAD. Rusija odbacuje svaku odgovornost.

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) napadnuti su početkom ožujka u Engleskoj sovjetskim nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok. Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. je u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6.

Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, a u Moskvi ga se smatra izdajicom koji je nanio veliku štetu ruskim špijunskim mrežama na kontinentu. On i njegova kći još su u bolnici u kritičnom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02