PEDOFILIJA

Židov Koch stao u obranu Pape zbog optužbi za prikrivanje

Procesija članaka o istom događaju ne kani više informirati nego jednostavno trapiti, kaže Koch
Former New York City mayor Ed Koch speaks near the Brooklyn Bridge (rear) March 23, 2010 in New York, in advance of the National Geographic exhibition Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs at Discovery Times Square Exposition begining April 23. Koch was in office during the last New York Tutankhamun exhibition in 1979. AFP PHOTO/Stan Honda
 AFP

RIM - Ed Koch, židovski vjernik konzervativne struje, dugogodišnji kongresmen SAD-a pa u tri navrata gradonačelnik New Yorka, oglasio se u petak u izraelskome Jerusalem Postu člankom koji počinje ovako: “Vjerujem da su stalni medijski napadi na Rimsku Katoličku crkvu i na papu Benedikta XVI postali manifestacija antikatolicizma. Procesija članaka o istom događaju, po mome mnijenju, ne kani više informirati, nego jednostavno trapiti.”

Zahtjevi svećenika

Podsjetivši na brojne prilike u kojima su bivši i sadašnji papa i drugi crkveni dužnosnici iskazali svoj užas nad pedofilijom i solidarnost sa žrtvama, Koch iznosi procjenu da se sada - kada se “hvala Bogu“, na zlostavljanje djece gleda daleko strože nego prije koju deceniju - Katoličkoj crkvi zlurado naglašavaju propusti ne zato što bi bila bitno gora od drugih, nego tjerajući je da ispašta svoje protivljenje abortusu, homoseksualnim vezama i brakovima, ukidanju obaveze celibata, uvođenju svećenica, kontroli rađanja kondomima i pilulama, te razvodu braka.

“Nisam suglasan s Crkvom ni u jednoj od ovih točaka. Ipak, ona ima pravo zadržati ta gledišta u skladu sa svojim religijskim vjerovanjima. Ortodoksni židovi, kao i rimokatolici, mogu zahtijevati apsolutno poštivanje vjerskih pravila. Tko odbija prihvatiti ih slobodan je otići. Što je suviše, suviše je”, rezimira Koch, koga je nemoguće optužiti za katoličku pristranost. Nedavno je i The Wall Street Journal uzeo na red The New York Times, dokazujući da je jednostrano navodio činjenice, citirao pristrane izvore, te time dezinformirao o Ratzingerovim gledištima na svećeničku pedofiliju u prošlosti.

Slučaj Josepha Widlea

Istovrsnim kritikama je izložen i članak Associated Pressa po kojemu je tadašnji kardinal Ratzinger 1985. odbio zahtjev oaklandskog biskupa da razriješi svećenstva Stephena Millera Kieslea, već sudski kažnjenoga zbog pedofilije.

U međuvremenu je kanadski The Globe and Mail izvukao dopis kojim je Joseph Widle, biskup Pembrokea, sugerirao zataškavanje slučaja o. Bernarda Princea koji je napastovao 13 maloljetnika. Prince je 1994. imenovan počasnim prelatom Njegove Svetosti, ali ga je Benedikt XVI lani sveo na laički status.

Lombardi: Žrtve zlostavljanja Crkvi su na prvom mjestu

Istina i mir za povrijeđene spolnim zlostavljanjem prva je i najvažnija vatikanska briga, tvrdi u uvodniku objavljenome na portalu Vatikanskog radija o. Franco Lombardi, ne samo glavni urednik toga glasila (i Vatikanskoga televizijskog centra), nego i predstojnik Ureda za novinstvo Svete Stolice. Stoga njegov uvodnik valja smatrati i oficioznim gledištem Svete Stolice, sa za to mjerodavnog mjesta. Lombardi uočava da na vidjelo izbijaju rane nanesene davno, pa i prije više desetljeća, koje ipak ostaju otvorene sve dosad. Po tome ih uspoređuje sa sukobima među narodima, koji teško zacjeljuju, sprečavajući kršćansku pomirbu.

Na drugo mjesto svrstava odlučno i iskreno provođenja mjera kanonskog zakona spram krivaca i suradnju s civilnim vlastima, pri čemu Crkva mora biti stroža jer je posrijedi i moralno nedopustiva izdaja povjerenja uloženoga u svećenike. Strože i cjelovitije obrazovanje svećenika, uključujući i obrazovanje o spolnosti i o značenju čednosti su na trećem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20