VAL DESNOG TERORIZMA

“Židovske građane treba bolje štititi, a teren za napad pripremio je AfD”

 
 REUTERS

Nijemac Stephan B., star 27 godina, u iznajmljenom Golfu došao je pred sinagogu u Halleu s namjerom da ubije ljude okupljene na molitvu na najveći židovski praznik, Jom Kipur. Sa sobom je nosio pištolj i eksploziv, i sve je snimao.

Nije uspio ući u sinagogu, ali je ubio jednu 40-godišnju ženu pred sinagogom, i jednog 20-godišnjeg muškarca u kiosku s kebabom stotinjak metara dalje. Također je teško ranio jednog muškarca i jednu ženu, koji više nisu u životnoj opasnosti, prenosi ARD.

Zaustavila su ga obična drvena zaključana vrata, koje ni eksplozivom nije uspio razvaliti. Ubrzo je odustao, nazivajući sam sebe luzerom, kako je to ostalo snimljeno na 35-minutnoj snimci. Stephan B. pobjegao je svojim automobilom, potom taksijem, ali je uhvaćen desetak kilometara južno od Hallea, gradu od 230.000 stanovnika pored Leipziga u nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj, u pokrajini Saska-Anhalt. Uhvaćen je zahvaljujući prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđen i sad se nalazi u bolnici, prenosi javna televizija ARD.

Poput milijuna ljudi u Njemačkoj i ja sam šokirana i potresena zlodjelom u Halleu, rekla je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel. “Vrlo tijesno smo izbjegli jedan zastrašujući napad na ljude u sinagogi. Moglo je biti još puno više žrtava”, rekla je Merkel. Poručila je da se svim sredstvima pravne države treba boriti protiv mržnje i nasilja. “I tu nema tolerancije”, poručila je kancelarka.

Desni ekstremizam

Njemačko državno tužiteljstvo smatra da je riječ o zločinu u čijoj pozadini stoji antisemitizam i krajnje desni ekstremizam, prenosi Spiegel. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odao je počast žrtvama na mjestu zločina, i izjavio da prema glavnom tužitelju postoji “dovoljno dokaza za moguću desničarsku ekstremističku pozadinu”.

Stephan B. je na internetu objavio manifest u kojem je detaljno opisao plan napada, što su na jednom desnom forumu otkrili eksperti Međunarodnog centra za studije o radikalizaciji (ICSR) u Londonu. Objavio je da mu je cilj ubiti “prvenstveno Židove”, ali je i Muslimane i ljevičare također naveo kao moguće ciljeve. Stefan je kratko emtirao uživo na gejmerskoj platformi Twitch, prenosi ARD: vidjelo se da se obraća širokoj publici, govorio je na engleskom.

Na snimci se vidi kako pokušava probiti vrata sinagoge i kako više puta puca u muškarca u kebabdžinici, koji se pokušava sakriti iza frižidera. O počinitelju se ne zna puno: prije napada policiji nije bio poznat, prenosi Spiegel. Živio je povučeno s majkom u Benndorfu, mjestu od 2000 stanovnika i studirao u Halleu.

U videosnimci Stephan negira holokaust i sipa antisemitske izjave dok se čuje rap u pozadini. Sa sobom u Golfu imao je puno oružja, koje je izgledalo kao iz kućne radinosti. Nakon što je ispred sinagoge ustrijelio prolaznicu i neuspješno pokušao razvaliti vrata, krenuo je prema svojem vozilu i sreo muškarca na kojeg je htio pucati, ali mu je oružje zaštekalo.

Na kraju je bacio eksplozivnu napravu na jedan kiosk s kebabom, i pogodio muškarca u tom lokalu. Na videu se vidi da je iz lokala još dvaput pucao na prolaznike. Kad su se prvi policajci pojavili, Stephan se sakrio iza svog Golfa i zapucao na njih, prije nego što je sjeo u automobil i pobjegao.

Prema prvim informacijama u srijedu, napadač je imao pomagača, no jučer su njemački mediji prenijeli da to nije točno nego da je djelovao sam. Zbog sumnje da je imao pomagača, vlasti su pozvale građane da ne izlaze iz kuća i nakon što je napadač uhvaćen, željeznički kolodvor je bio zatvoren, nisu vozili tramvaji ni autobusi.

Po desničarskim forumima kružio je napadačev manifest, u kojem je on planirao napad na džamiju ili kakav ljevičarski centar. Na kraju se odlučio za sinagogu, jer po njegovom mišljenju Židovi upravljaju njemačkom vladom.

“Brutalnost napada nadilazi sve viđeno prošlih godina i za sve Židove u Njemačkoj predstavlja duboki šok”, rekao je predsjednik Središnjeg židovskog savjeta Josef Schuster. Napao je policiju: Da sinagoga u Halleu za takav praznik kao što je Jom Kipur nije pod zaštitom policije, to je skandalozno.

Njemačke službe sigurnosti drže pod prismotrom pripadnike ekstremne desnice, no Stephan B. nije bio poznat policiji. Smatraju da ih ima nekoliko stotina koji bi mogli izvesti terorističko djelo. Nakon napada više političara iz SPD-a i CDU-a napalo je krajnje desni parlamentarni AfD da su oni svojim istupima pripremili teren za teroristički napad u Halleu. Ministrica pravde Christine Lambrecht (SPD) osudila je “teroristički napad krajnje desnice” i poručila da se židovske građane treba bolje štititi.

Kaznena djela

Prema Saveznoj službi za zaštitu ustavnog poretka, u Njemačkoj je 2017. bilo oko 24.000 pripadnika ekstremne desnice, što je za 900 više nego prethodne godine. Krajem 2018. bilo ih je 24.100, od toga sklonih nasilju 12.700, jednako kao prethodne godine. U krajnju desnicu spada 4500 članova neonacističkog NPD-a, oko 950 Reichsbürgera te 600 pripadnika Identitarskog pokreta.

Nakon porasta nasilja krajnje desnice 2015. i 2016., posebno na izbjeglice i izbjegličke domove, došlo je do pada njihovih kaznenih djela 2017., a 2018. se broj nije bitno mijenjao. Ukupno se radikalnoj desnici 2018. može pripisati 19.409 kaznenih djela, među kojima šest pokušaja ubojstva. No lani je došlo do porasta od 14 posto kaznenih djela s antisemitskom pozadinom: ukupno 1575, od čega većina otpada na širenje mržnje i antisemitske propagande. Ukupno se od kaznenih djela krajnje desnice većina odnosi na širenje mržnje, prijetnje i propagandne delikte. Broj fizičkih napada s ozljedama porastao je sa 904 na 938.

Najgori zločin koji se pripisuje krajnjoj desnici je ubojstvo gradonačelnika Kassela Waltera Lübckea 2. lipnja ove godine, za što je optužen desni ekstremist Stephan Ernst. Motiv ubojstva su izjave demokršćanina Lübckea koji je podržavao odluku Angele Merkel 2015. da granice otvori izbjeglicama iz Sirije, zbog čega je primio brojne prijetnje.

“Gledali smo kako stiže čovjek s kacigom i velikom puškom”

Obična drvena vrata su, čini se, spasila veliki broj života. Napadač je u njih pucao i bacio eksploziv, ali ih nije uspio razvaliti. U sinagogi je bilo između 70 i 80 vjernika koji su slavili Jom Kipur. I oni su čuli pucnjeve, zbog čega je Max Privorozki prekinuo vjerski obred. Zahvaljujući nadzornim kamerama vidio je kako Stephan B. pokušava ući. “Počinitelj je više puta pucao na vrata, i bacio također više molotovljevih koktela, metalnih kugli ili granata, kako bi provalio. Ali Bog nas je sačuvao. Sve je to trajalo možda pet do deset minuta”, rekao je predsjednik lokalne Židovske općine Max Privorozki.

Tagesspiegel prenosi izjavu kantora Yossela, da se usred molitve, usred čitanja Tore čuo prasak vani pred vratima. Tu sinagogu ne čuvaju policajci, imaju zaštitare, ali nisu niti profesionalci, niti naoružani. “Gledali smo preko ekrana nadzorne kamere. Vidjeli smo kako se u trenutku jedna osoba s drugom osobom svađa, i ta druga osoba je upucana. To je ta žena koja je ubijena ispred sinagoge.

Na kraju je došao muškarac s kacigom i velikom puškom i krenuo na sinagogu. Između nas i napadača bila su samo obična drvena vrata. On je pucao u vrata, pokušao ih je nogom otvoriti. U tom trenutku sam jednostavno mislio, život mi je gotov na današnji dan, na Jom Kipur. Nije došlo do panike, svi su ostali mirni. Onda je napadač nestao, ali nismo znali ima li ih više, ili on pokušava ući na neki drugi ulaz”, ispričao je očevidac iz sinagoge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:34