HRVATI U VOJVODINI

Žigmanov ogorčen reakcijama i optužbama srbijanskih dužnosnika i tabloida zbog incidenta u Sonti

 CROPIX

Vodstvo hrvatske manjine ogorčeno je izjavama srbijanskih dužnosnika, postupcima policije i optužbama tabloida u slučaju fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti, rekao je u četvrtak predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

U izjavi medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini Žigmanov je rekao da su reakcije vlasti u Srbiji u proteklih desetak dana bile neprimjerene i mimo duha europskih načela.

"Ono što se dogodilo trojici mladih Hrvata u Sonti nije pravično procesuirano, jer smatramo da je u postupanju policije bilo manjkavosti. Također, medijsko praćenje događaja u Srbiji bilo je više nego problematično jer se izvještavalo senzacionalistički pri čemu su se prenosile izjave srbijanskih dužnosnika, ali ne i aktera događaja kao i predstavnika hrvatske manjine uključenih u slučaj“, naveo je Žigmanov.

Istaknuo je kako su vojvođanski Hrvati očekivali da predstavnici vlasti pokažu više zanimanja za sagledavanje svih elemenata tog incidenta i da se svemu pristupi s više opreza i suzdržanosti kada je u pitanju davanje ocjena.

"Očekivali smo i više političke korektnosti kada je u pitanju tumačenje postupaka predstavnika hrvatske zajednice i države”, rekao je čelnik DSHV-a.

Žigmanov je ranije za agenciju Beta izrazio žaljenje jer je cijeli slučaj ušao u prostor širih razmirica ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa, što je dodatno stavilo negativnu sjenu na čitav slučaj, uz gotovo izravne optužbe da je DSHV intrumentaliziran iz službenog Zagreba.

“To je najdalje od istine. Te manipulacije najčvršće i najodlučnije odbacujemo i demantiramo”, istaknuo je za Betu čelnik DSHV-a.

Optužio je predstavnike vlasti u Srbiji da su svojim izjavama činili pritisak na istražne organe i na sud, a on je jedino mjerodavno mjesto za donošenje odluke o tome što je bio motiv za tuču.

Fizički obračun mladića u Sonti dogodio se uoči katoličkog Božića. Vodstvo hrvatske manjine osudilo je napad na mladiće hrvatske pripadnosti, iznoseći saznanje da je napad na njih bio nacionalnog predznaka.

Policija, predsjednik pokrajinske vlade i predsjednik Srbije zanijekali su etnički karakter obračuna, a Hrvatska je tražila rasvjetljivanje slučaja i zaštitu za mladiće. U pojedinim medijima čelnici hrvatske zajednice nazivani su ekstremistima koji su u službi Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:27