RIGOROZNI ZAKONI

ŽIVOT POD POTPUNOM KONTROLOM MUŠKARACA Žene u Saudijskoj Arabiji napokon će moći voziti auto, no ove su im stvari još uvijek zabranjene

 
 Profimedia, imageBROKER

Kralj Saudijske Arabije, najveće države na Arapskom poluotoku koja je kolijevka islama i u kojoj se nalaze dva najvažnija islamska svetišta, Meka i Medina, objavio je kako će dopustiti ženama da voze automobile. Saudijska Arabija, naime, bila je jedina zemlja na svijetu koja je to branila. Iduće godine u lipnju napokon će moći sjesti za volan, no mnoge druge stvari ostat će za njih zabranjene u ovoj ekstremno konzervativnoj zemlji.

Tamošnje žene za mnoge stvari, primjerice, za izdavanje putovnice, putovanja u inozemstvo, brak, otvaranje bankovnog računa, započinjanje određenog posla, operacije koje nisu hitne, kao i napuštanje zatvora, moraju pitati muškarce u svom životu - supruga, oca, brata pa čak i maloljetnog sina.

Sve ove zabrane na snazi su u okviru sustava muškog skrbništva koji je pod strogom interpretacijom vehabizma, a od 1979. ta se pravila primjenjuju još rigoroznije što je pomoglo u stvaranju jedne od država s najmanjom jednakošću među stanovništvom na Bliskom istoku. Samo Jemen i Sirija, obje zemlje zahvaćene ratom, našle su se na popisu ispred Arabije.

'Jedan muškarac vrijedi kao dvije žene'

Brojne organizacije za ljudska prava oštro su kritizirale Sustav muškog skrbništva, a Human Rights Watch napominje kako je taj zakon pretvorio žene u manjine koje ne mogu odlučivati same za sebe.

Ipak, to nije spriječilo neke žene u da se bore protiv rigoroznog zakona, iako je to vrlo teško činiti u zemlji u kojoj žene rijetko smiju izaći u javnost bez pratnje muškarca.

U pravnom sustavu, žene su otvoreno diskriminirane. Naime, jedan iskaz muškarca vrijedi koliko i svjedočenje dviju žena.

Također, ženama je teže dobiti skrbništvo nakon razvoda ako su djeca starija od sedam (dječaci) ili devet (djevojčice) godina. Situacija je još gora ukoliko žena nije muslimanka ili je pak strankinja koja živi u Saudijskoj Arabiji.

No neke stvari su bolje nego što se očekuje. Primjerice, ženama je dozvoljeno glasanje na izborima od 2015. godine. Obrazovanje je obavezno i za djevojčice i za dječake do dobi od 15 godina, a žene čak u većem broju od muškaraca završavaju fakultet.

Pravila odijevanja

Oko 16 posto radne snage čine žene, no ono što će nositi na posao ne ovisi o njima.

Saudijke moraju kompletno prekriti svoja tijela na mjestima gdje bi ih mogli vidjeti muškarci koji im nisu u rodu. Stoga postoje čitavi prostori u, primjerice, trgovačkim centrima koji su namijenjeni ženama i gdje one mogu skinuti svoje abaje ili nikabe. Ako se takve pojave drugdje, vjerska policija će ih izbičevati.

Ipak, postoje iznimke za žene koje nisu Saudijke. One imaju legalnu dozvolu da nose liberalniju odjeću, a ako nisu muslimanke ne moraju pokrivati glavu.

Strankinje koje su putovale u Saudijsu Arabiju kazale su kako su morale prekriti glavu prije nego li su napustile zračnu luku, no šefovi drugih država i njihove prve dame bile su u posjetu toj zemlji bez ikakvih pokrivala.

Život u Saudijskoj Arabiji je uglavnom odijeljen po spolu, što se odnosi i na bazene i teretane hotela koje koriste međunarodni putnici.

Malo država ima ovako stroge zakone što se tiče žena kao što ih ima Saudijska Arabija. Međutim, postoje i druga mjesta na svijetu gdje su ženama zabranjene neke stvari.

Primjerice, u Kini je ženama zabranjeno studirati rudarstvo, tunelski inženjering, promet, i druge predmete koji bi mogli ugroziti njihovu sigurnost. U Izraelu žene ne mogu dobiti razvod bez suprugovog pristanka, dok u Rusiji postoji lista poslova koje žene ne smiju raditi poput stolarije, vatrogastva, vožnje vlaka... Za žene u Sudanu pak postoji zabrana nošenja traperica, a kazna je bičevanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:59