IZGUBLJENO JANJE

ŽIVOTNA PRIČA SVEĆENIKA 'Pokušao sam živjeti bez Boga i evo, godinu dana poslije, u njega više ni ne vjerujem'

 Facebook / Facebook

Svećenik adventističke crkve Ryan Bell (43) odlučio je 2014. godinu provesti daleko od religije kako bi bolje upoznao ateizam protiv kojeg se na neki način borio veći dio svog života.

Sad kad je pri kraju svog 'eksperimenta', Bell kaže kako više ne vjeruje u Boga.

'Istražio sam većinu argumenata i smatram kako ne postoje uvjerljivi dokazi', izjavio je Bell koji tvrdi da je, bez obzira na promjenu stajališta, još uvijek ista osoba te da mu ateizam 'nespretno odgovara'.

Bell je proveo 19 godina radeći kao svećenik, a u ožujku prošle godine prvi je put došao u sukob s nadređenima zbog zalaganja za ukidanje zabrane istospolnih brakova.

I njegov je 19-godišnji brak upao u krizu koja je ubrzo završila rastavom što je Bella nagnalo da preispita svoja vjerovanja. Odlučio se na svoj 'eksperiment' kako bi istražio granice teizma i čuo argumente druge strane u vječnoj raspravi.

Počeo je pisati i blog koji je otvorio riječima: 'Sljedećih 12 mjeseci živjet ću kao da Bog ne postoji'.

'Neću se moliti, čitati Bibliju radi inspiracije, vjerovati da je Bog uzrok svega i obraćati mu se u nadi da nešto može promijeniti. (Uvjeren sam da ako Bog zbilja postoji, onda ga moj blesavi eksperiment neće smesti i neće dozvoliti da zbog toga pate drugi ljudi).'

Eksperiment je krenuo katastrofalno loše. Dobio je otkaze u dvije kršćanske škole u kojima je radio kao nastavnik i imao je sve manje novca za uzdržavanje dvije kćeri, stare 10 i 13 godina. No, uskoro je dobio posao kao učitelj u školi za obrazovanje beskućnika, počeo je izlaziti i pronašao je djevojku.

Ironično, njegova djevojka Rebecca Pratt velika je vjernica, ali Ryanu previše ne zamjera eksperimentiranje s ateizmom.

Kako su mjeseci prolazili, Bell se počeo osjećati sve ugodnije u svom, novom životu, a trenutno sebe opisuje kao 'blagog ateista', te priznaje da je dobar osjećaj ne znati odgovore na pitanja o smislu života.

Nije išao na misu za vrijeme Božića iako kaže da mu nedostaju misni rituali. Njegov eksperiment trebao bi završiti 1. siječnja za kad je Bell najavio konačnu odluku, vjernik ili ateist, koju će objaviti na svom blogu.

'Mislim da sam sad vidio obje strane', kaže Bell. 'I ateisti mogu biti jednako naporni kao i neki kršćani kad je u pitanju vjera, a ja ne želim biti dio toga. Osjećam se kao da sam zapeo u sredini.'

'Želim činiti dobro, ali pritom ne želim ograničenja, a religija mi sad izgleda kao vrlo ograničena stvar.'

'Stalno si postavljam pitanje – zašto trebam religiju da bih ljubio?'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:50