KRAJ KARIJERE

ŽIVOTNI PAD ISKUSNOG PILOTA Strusio bocu votke pa doteturao u kokpit, let u zadnji tren otkazan: 'Htio sam biti pilot odmalena, a sad moram u zatvor'

 Profimedia, ImageSource

Pilot Miroslav Gronych priznao je da je bio ošamućen i nesposoban upravljati zrakoplovom nakon što se otkrilo da je bio mrtav pijan u kokpitu prije nego što je avion iz Calgaryja u Kanadi poletio za meksički Cancun.

Gronych, inače Slovak, kao zaposlenik niskobudžetne aviokompanije Sunwing Airlines boravio je s radnom vizom u Kanadi, a tog 31. prosinca prošle godine trebao je iz Calgaryja pilotirati putničkim avionom na letu za Cancun u Meksiku, sa stajanjima u Regini i Winnipegu. Međutim, posada je na vrijeme shvatila da je 37-godišnjak pod utjecajem alkohola kad su ga pronašli onesviještenog u kokpitu i ispratili ga s leta. U krvi mu je otkrivena razina alkohola tri puta viša od dozvoljene.

‘Ne mogu ni opisati koliko mi je neugodno. Moja djeca će biti kažnjena zbog mojih pogreški’, rekao je na sudu u Calgaryju.

Kad je pozvana policija, odmah su uočili da mu je značka s pilotskim krilima na uniformu pričvršćena naopačke, a spremačice su u njegovoj hotelskoj sobi pronašle praznu bocu votke, piše Independent. Osim toga, Gronych je kasnio sat vremena na check-in i rekao da se izgubio prolazeći sigurnosne provjere.

Na avion se ukrcao oko 7 sati ujutro, a kako su svjedoci iznijeli na sudu, jako se trudio objesiti kaput, mrmljao je dok je pričao i teturao. Kad mu je kopilot rekao da nije sposoban upravljati zrakoplovom i da bi trebao sići s aviona, Gronych nije bio iznenađen i rekao je ‘nema problema’. No, ipak se vratio u kokpit, sjeo na pilotsko mjesto i onesvijestio se pri čemu je glavu naslonio na staklo. Tad su ga izbacili iz aviona i zadržali dok nije došla policija.

Njegova je odvjetnica Susan Karpa na sudu rekla da Gronych nije mogao zaspati tu noć jer se osjećao bolesno. Zato je popio nekoliko čašica votki s tabletama protiv bolova i za snižavanje temperature, ali se planirao probuditi rano ujutro i javiti osoblju da ne može na posao. Kako nije navio budilicu, probudio ga je poziv iz aviokompanije jer su ga već očekivali. Nakon toga je ustao, popio ostatak votke i krenuo na let.

Karpa je na sudu rekla da pilot ne zna zašto je popio ostatak votke, no svjestan je da ga je izdala snaga volje. Obrana je tražila kaznu od tri do šest mjeseci zatvora dok tužiteljstvo zahtijeva strožu kaznu, od minimalno godinu dana.

Tužiteljica Rose Greenwood je rekla: ‘G. Gronych je ugrozio živote 105 ljudi. Nadam se da više nikad neće smjeti upravljati zrakoplovom.’

Karpa je dodala da je odonda na liječenju od alkoholizma i ne konzumira alkohol. Napomenula je i da je on jedini koji u obitelji zarađuje, a uzdržava i roditelje. Njegova je supruga dala izjavu u kojoj je navela da joj muž ne pije svakodnevno, ali kad pije, onda se radi o velikim količinama.

Gronych je kroz suze rekao da je htio postati pilot još otkako je bio dijete, no sad se nalazi u pritvoru dok sud ne donese odluku o kazni, a sljedeće ročište zakazano je za 3. travnja.

Glasnogovornica kompanije Sunwing, Jacqueline Grossman, rekla je da je Gronych dobio otkaz odmah nakon što su ga našli pijanog, a da je tvrtka odmah osnovala povjerenstvo koje će revidirati dosadašnje sigurnosne protokole, koji uključuju osoblje, te ih eventualno mijenjati da se ovako nešto ne bi ponovilo.

Prema kanadskom zakonu avionskom je osoblju zabranjeno letjeti osam sati nakon konzumacije alkohola ili pod utjecajem alkohola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:19