SUMANUTA IDEJA

ŽIVOTNI PAD UGLEDNOG PODUZETNIKA Dobio doživotnu robiju jer je izmislio priču o otmici aviona kako bi propala firma u kojoj radi njegova ljubavnica

 
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Indijski poduzetnik osuđen je na doživotni zatvor zbog kaznenog djela okarakteriziranog kao pokušaj otmice, odnosno zbog podmetanja lažnog pisma o otmici zrakoplova u toaletu aviona na letu Jet Airwaysa iz New Delhija za Mumbai, piše BBC.

Naime, Birju Salla nadao se da će time avioprijevozniku nanijeti nepopravljivu štetu, uzrokovati obustavu letova za Delhi kako bi njegova ljubavnica, stjuardesa Jet Airwaysa, tada pristala preseliti k njemu u Mumbai. Također je novčano kažnjen - mora platiti 638.421 eura.

Indijac Salla prva je osoba kojoj se sudilo po novom indijskom zakonu o otmicama. Minimalna kazna za otmicu je doživotni zatvor, a najteža - smrtna presuda.

Poduzetnik je priznao da je napisao i isprintao prijeteću poruku u svom uredu u Mumbaiju prije nego što se ukrcao na let Jet Airwaysa u listopadu 2017. godine. U poruci je stajalo da se u zrakoplovu nalazi 12 otmičara i nekoliko eksplozivnih naprava uz zahtjev da se let preusmjeri prema problematičnom Kašmiru, jedinoj indijskoj saveznoj državi s muslimanskom većinom.

Birju Salla je uhićen nakon što je zrakoplov prisilno sletio u Ahmedabad, udaljen 778 kilometara od prvobitne destinacije. U to vrijeme Salla je imao izvanbračnu ljubavnu vezu sa spomenutom stjuardesom. On ju je pozvao da dođe živjeti u Mumbai, te se, nakon što ga je ona odbila, odlučio na suludi potez.

Nadao se da bi, diskreditiranjem aviokompanije, njegova ljubavnica mogla izgubiti posao, nakon čega bi bila prisiljena preseliti se k njemu.

Iako Salla nije oteo zrakopov, niti je to očito uopće namjeravao, tužitelji smatraju da se njegov čin, prema novom zakonu, može smatrati pokušajem otmice.

Novčana kazna koju mora platiti bit će dijelom podijeljena pilotima, svaki će dobiti 1.277 eura zbog patnje koja im je nanesena. Svaka stjuardesa Jet Airwaysa dobit će oko 635 eura, a putnicima će ponaosob biti isplaćeno 317 eura.

Poduzetnikov odvjetnik Rohit Verma rekao je da će se žaliti na odluku.

Inače, unazad nekoliko mjeseci indijski Jet Airways je zbog financijskih poteškoća morao otkazati međunarodne i domaće letove. Prema posljednjim informacijama, male su šanse da će indijski avioprijevoznik izbjeći bankrot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:39