MARIEKE VERVOORT

ZLATNA PARAOLIMPIJKA EUTANAZIJOM OKONČALA ŽIVOT Patila je od neizlječive bolesti zbog koje trpjela neprestanu bol i imala česte napadaje

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 07:46

Belgium's Marieke Vervoort runs during the final of the women's 400 m (T52) of the Rio 2016 Paralympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on September 10, 2016., Image: 299413809, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: YASUYOSHI CHIBA / AFP / Profimedia
YASUYOSHI CHIBA / AFP / Profimedia

Marieke Vervoort

Četrdesetogodišnja belgijska paraolimpijska prvakinja Marieke Vervoort u utorak je odlučila aktivirati zahtjev za eutanazijom i okončala je svoj život, objavio je BBC.

Marieke Vervoort je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci u kolicima na 100 metara te srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine poslije na Igrama u Rio de Janeiru osvojila srebro na 400 metara, a broncu u utrci na 100 metara.

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i uzrokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana.

"Kad imam epileptički napad, plačem, urlam od boli. Trebam mnogo lijekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se unatoč bolovima uspijevam smijati. Meni su sport i utrke u kolicima neka vrsta lijeka", izjavila je Vervoort u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.

"Kad više neću moći izdržati, znam da imam taj papir", izjavila je Vervoort nakon nastupa u Rio de Janeiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podnijeti zahtjev za eutanazijom.

U službenom priopćenju o njezinoj smrti stoji da je Vervoort "u utorak navečer ispunila svoju želju".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo